Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Το αυθεντικό Πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης το 1912


Το αυθεντικό πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, με το οποίο απελευθερώθηκε η πόλη στις 26 Οκτωβρίου 1912, καθώς και το τραπέζι - γραφείο του Ταχσίν Πασά, επάνω στο οποίο υπογράφηκε το ιστορικό έγγραφο, εκτίθενται μόνιμα πλέον στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Η επίσημη τελετή παράδοσής τους έγινε απόψε, στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Θ. Καράογλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του δημάρχου Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδη, του διοικητή του Γ'ΣΣ, Ν.Δεβετζή, του μητροπολίτη Άνθιμου, κ.α. Χαιρετισμό απέστειλαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Στ. Καλαφάτης, βουλευτές, στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας, κ.α.
Το πρωτόκολλο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης είναι γραμμένο στη γαλλική γλώσσα και υπογράφηκε από τους αντιπροσώπους του αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου, τον αντισυνταγματάρχη Βίκτωρα Δούσμανη και τον λοχαγό Ιωάννη Μεταξά και από την οθωμανική πλευρά, από τον στρατηγό Χασάν Ταχσίν Πασά. Περιέχει, σε μιάμιση σελίδα, τα δέκα πρώτα άρθρα που συντάχθηκαν για την παράδοση της πόλης.
Στο Πολεμικό Μουσείο αποδόθηκαν επίσης και εκτίθενται η μεγάλη ελληνική σημαία, που υψώθηκε στο Λευκό Πύργο στις επετειακές εκδηλώσεις του ΥΜΑΘ, τον Οκτώβριο του 2012 για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, το βιβλίο εντυπώσεων της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης: 1912-13", ενθυμήματα και αρχειακό υλικό των επετειακών δράσεων του ΥΜΑΘ. Στην ομιλία του ο κ. Καράογλου ευχαρίστησε τη στρατιωτική ηγεσία για την ανταπόκριση στο αίτημα να μεταβιβαστεί το πρωτόκολλο από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, στο χώρο «που δικαιωματικά έπρεπε να βρίσκεται, στο σπίτι του», καθώς και τον Αθανάσιο Φλόκα, που παραχώρησε το ιστορικό τραπέζι πάνω στο οποίο υπογράφηκε το πρωτόκολλο. Τα δύο κειμήλια είχαν εκτεθεί για πρώτη φορά στην Έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-13» του ΥΜΑΘ και στη συνέχεια χάρη στις ενέργειες και τη συνεργασία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έγινε δυνατό να ενταχθούν και επίσημα στις συλλογές του Πολεμικού Μουσείου.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ώστε το πραγματικό έγγραφο, που επικύρωσε την απελευθέρωση της πόλης το 1912, «να βρίσκεται εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι» στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξάλλου, τόνισε ότι το ενδιαφέρον του δήμου στρέφεται, μεταξύ άλλων, στο πώς θα αξιοποιηθούν «ως πυρήνες» το Πολεμικό Μουσείο και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, για την ανάδειξη του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.