Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τώρα και "κούρεμα" στα φωτοβολταϊκά


Αυτό κι αν είναι εμπαιγμός του κράτους, για μία ακόμη φορά, απέναντι στους πολίτες που το εμπιστεύθηκαν: Αφού έσπρωξαν τον κόσμο να βάλει σε ταράτσες, αυλές και χωράφια φωτοβολταϊκά, τώρα σχεδιάζουν… κούρεμα στα χρήματα που πρέπει να δοθούν σε όσους προχώρησαν σε  φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κούρεμα στις ταρίφες που εισπράττουν οι χιλιάδες επενδυτές των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών αλλά με ανταλλάγματα, εξετάζει το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα και με τους εκπροσώπους του χώρου.
Πρόκειται σαφώς για ανατροπή καθώς αλλάζει τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει στο παρελθόν χιλιάδες επενδυτές με το Δημόσιο, αλλά και για μονόδρομο μετά τα λάθη της διετίας 2009-2010 όταν οι τότε κυβερνώντες θεσμοθέτησαν πλουσιοπάροχες ταρίφες χωρίς ουδείς να εξετάσει αν υπάρχουν και τα χρήματα.
Τα ανταλλάγματα για όσους από τους 6.000-7.000 επενδυτές φωτοβολταϊκών δεχθούν να ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα θα είναι μείωση των επιτοκίων και επέκταση της διάρκειας των δανείων που έχουν πάρει από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με παράταση της σύμβασής τους με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), π.χ. από τα 20 έτη που είναι σήμερα, στα 23.
Τόσο το υπουργείο όσο και μερίδα των εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών καθώς και οι περισσότερες τράπεζες αναγνωρίζουν ότι το κούρεμα είναι το μοναδικό μέτρο για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που τηρείται στον ΛΑΓΗΕ. Από 333 εκατ. ευρώ το 2012, αναμένεται να φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ φέτος και τα 1,32 δισ. ευρώ το 2014.
Δίχως κούρεμα στις ταρίφες, η μόνη λύση θα είναι να διπλασιασθεί ή και να τριπλασιασθεί το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, βάσει των συζητήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα μεταξύ των εκπροσώπων του χώρου και του ΥΠΕΚΑ, ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι μιλά για κλιμακωτές περικοπές των ταριφών από 10% έως και 50% για έργα με περίοδο διασύνδεσης από το 2009 έως και τα τέλη του 2013.
Τα ποσοστά θα κλιμακώνονται ανάλογα με το έτος κατασκευής του κάθε φωτοβολταϊκού, το τότε κόστος επένδυσης, το ύψος της ταρίφας που ίσχυε και τον χρόνο απόσβεσης.
Μικρότερη, π.χ., περικοπή θα υπάρξει για ένα παλαιό φωτοβολταϊκό που υλοποιήθηκε το 2009 όταν το κόστος κατασκευής ήταν πολύ μεγάλο (4 ευρώ/Watt) και η ταρίφα που εισέπραττε πολύ υψηλή (40 σεντς/KWh) και μεγαλύτερη περικοπή θα υπάρχει για ένα φωτοβολταϊκό που κατασκευάστηκε το 2012, όταν το κόστος είχε κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (1 - 1,5 ευρώ/Watt).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.