Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μέσω... ιντερνετ θα ποτίζονται πάρκα στο δήμο Θεσσαλονίκης


Μέσω... Ιντερνετ θα λειτουργούν άμεσα αρδευτικά δίκτυα που τοποθέτησε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε έξι χώρους πρασίνου και παρκα της πόλης, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για την άρδευση των χώρων πρασίνου.

Το συγκεκριμένο σύστημα λειτούργησε πιλοτικά από το Νοέμβριο του 2012 και αποτελείται από τον κεντρικό σταθμό-κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και ένα δίκτυο δέκα σταθμών, που βρίσκονται εγκατεστημένοι στους ακόλουθους χώρους πρασίνου:
·         Χώροι Πρασίνου Aγράφων-Πολυδώρου (Άνω Πόλη)
·         Πάρκο ΧΑΝΘ
·         Χώροι Πρασίνου Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας
·         Χώροι Πρασίνου Βασιλικού Θεάτρου-Λευκού Πύργου
·         Πάρκο Έντισσον (πάρκο Γαλλίας έναντι Νέου Δημαρχείου)
·         Πάρκο Γυμναστηρίου (Τριανδρία)
Οι χώροι πρασίνου που επιλέχθηκαν για την εφαρμογή του συστήματος αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη, το περιβάλλον και τους κατοίκους της.
Κάθε τοπικός σταθμός ελέγχου περιλαμβάνει ειδική εγκατάσταση (Pillars-Χώροι τοποθέτησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού) με τον απαραίτητο ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για αυτόματο πότισμα και για την ασύρματη επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου (PLC). Όπως επίσης σε κάθε σταθμό περιλαμβάνονται ηλεκτρομαγνητικό παροχόμετρο (μετρητής παροχής νερού), διακόπτης ροής και μετρητής πίεσης.
Ο κεντρικός σταθμός, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, συντονίζει τη λειτουργία των δέκα τοπικών σταθμών μέσω internet, με το πρόγραμμα τηλεδιαχείρισης και εποπτείας (scada).
Η επικοινωνία των τοπικών σταθμών του συστήματος γίνεται με τη χρήση δέκα ειδικών καρτών Sim όπου μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίαςGPRS πραγματοποιείται η ασύρματη διαχείριση και ο προγραμματισμός αυτόματης άρδευσης των χώρων πρασίνου.
«Η εγκατάσταση θα οδηγήσει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που ο δήμος καταναλώνει για την άρδευση των χώρων πρασίνου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση νερού καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση των πάρκων σε ότι αφορά το φυτικό υλικό, αφού η σωστή άρδευση αποτελεί καίριο και ουσιώδη παράγοντα της σωστής ανάπτυξης των φυτών» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «Συνολικά θα συμβάλει στη στρατηγική του δήμου για την αειφορική διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος και του πρασίνου της πόλης, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Έξυπνα συστήματα σαν αυτό, βοηθούν στο "νοικοκύρεμα" της πόλης μας και στην εξοικονόμηση πόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.