Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ή στραβός είναι ο αιγιαλός ή στραβά αρμενίζουμε


Του Γιώργου Λαζαρίδη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μέχρι αυτή τη στιγμή, τεράστιες αναμένονται να είναι οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης αιγιαλού τη φετινή περίοδο. Η Κτηματική υπηρεσία του δημοσίου επιχειρεί να επιβάλει την άποψή της για το ύψος των νέων τιμών χρήσης αιγιαλού σε μια άβουλη διοίκηση που αποδέχτηκε το ρόλο του θεατή.

Έτσι, οι τιμές που επιχειρείται να επιβληθούν είναι 27 ευρώ το τ.μ. για την Περαία και τους Ν. Επιβάτες, 24 ευρώ για την Αγία Τριάδα, 14 ευρώ για Μηχανιώνα και Επανομή, ενώ ο Ποταμός παραμένει στα 12 ευρώ το τετραγωνικό. Ξεχνούν φαίνεται όλοι τους ότι τα τέλη χρήσης αιγιαλού καθορίζονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Είναι απορίας άξιον ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα βρεθούν να ψηφίσουν μια εισήγηση με αυτές τις τιμές. Εκτός κι αν αυτή είναι η βούληση των συναρμόδιων οικονομικών αντιδημάρχων κι απλώς βρίσκουν βολικό να κρύβονται πίσω από μια δημόσια υπηρεσία, την γνώμη της οποίας θα την εμφανίσουν ως αμετάκλητη εντολή.
Το γεγονός ότι επιχειρείται η κατάργηση των νόμων με την έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης, βρίσκει έδαφος επειδή έχει αντιμέτωπους αδιάβαστους, αδιάφορους και ευθυνόφοβους αιρετούς και υπαλλήλους. Ποιοι είναι αλήθεια οι κ.κ. Στουρνάρας και Στυλιανίδης που με την συνυπογραφή τους μπορούν να επιβάλλουν την άποψη μιας υπηρεσίας επί ενός δημοτικού συμβουλίου; Κι αν για τον μεν κ. Στουρνάρα η κυνικότητά του δεν εκπλήσσει κανέναν μας, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η υπογραφή του κ. Στυλιανίδη, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τον ρόλο των δημοτικών συμβουλίων, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτός που θα τα αναβάθμιζε.
Καμία Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν μπορεί να αντικαθιστά τον Νόμο, παρά μόνο να τον ερμηνεύει. Ο Νόμος προβλέπει με ακρίβεια ποιος καθορίζει τις τιμές των τελών στα γεωγραφικά όρια του κάθε δήμου και αυτό είναι το δημοτικό συμβούλιο. Αν αυτό δεν αρέσει στους δυο Υπουργούς, ας περάσουν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τροποποίηση του νόμου, αντί της χουντικού τύπου μεθόδευσής τους.
Η «καινοτομία» που επιχειρείται να εισαχθεί με την εκδοθείσα ΚΥΑ είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου ως προς το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος έναντι του οποίου θα συνάψει ο δήμος συμβόλαια χρήσης αιγιαλού με τους επαγγελματίες. Μόνο μια δημοτική αρχή υποτακτικών όμως θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτόν τον παραλογισμό.
Οπωσδήποτε, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής τιμής, η οποία θα είναι εύλογη, δίκαιη, λαμβάνοντας υπόψη όλα εκείνα τα στοιχεία που ο Νόμος καθορίζει ότι πρέπει να συνεκτιμούνται. Ποια συγκριτικά στοιχεία άραγε μπορούν να οδηγήσουν σήμερα σε διπλασιασμό του ύψους των τελών χρήσης αιγιαλού, όταν:
Υπάρχει εμφανής πτώση τζίρου στους επαγγελματίες που ξεπερνά το 40%
Υπάρχει συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων που κατά μέσο όρο φτάνει και ξεπερνά το 50%, καθιστώντας τους αδύναμους καταναλωτές.
Όταν η μείωση των μισθωμάτων είναι της τάξης του 20 έως και 40%.
Όταν οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των τιμών τους, παρά την αυξημένη επιβάρυνση των φορολογικών τους συντελεστών κι ενός ΦΠΑ ύψους 23%, τον οποίο πεισματικά αρνείται η κυβέρνηση να μειώσει.
Όταν την περιοχή μας επισκέπτονται κυρίως μέσου και  χαμηλού εισοδήματος οικογένειες της Θεσσαλονίκης, επειδή είναι κοντά στην πόλη και δεν απαιτείται μεγάλη κατανάλωση καυσίμων.
Είναι τόσο δύσκολο λοιπόν, μια σοβαρή και υπεύθυνη διοίκηση να επιχειρηματολογήσει αρνούμενη την άποψη της Κτηματικής Υπηρεσίας, ακόμη και στην περίπτωση που αποδεχτεί το ρόλο της ως συν-διαμορφωτή του μισθωτικού ανταλλάγματος; Είναι τόσο δύσκολο να αποδείξει κανείς ότι υπάρχει κρίση και στον δήμο Θερμαϊκού;
Όλα αυτά βέβαια υπό την προηγούμενη αίρεση, ότι η διοίκηση δεν επιθυμεί τις νέες τιμές, κάτι για το οποίο προσωπικά αμφιβάλω. Καθώς είχα την ευκαιρία, με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, να συνεργαστώ δυο χρόνια με την Κτηματική Υπηρεσία, με τους ίδιους ανθρώπους που βρίσκονται και σήμερα εκεί, γνωρίζω ότι και δίκαιοι είναι και λογικοί και συνεργάσιμοι. Υποθέτω ότι δέχονται και οι ίδιοι πιέσεις προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα του δημοσίου. Καθώς το επί της εκατό ποσοστό που δικαιούνται δεν μεταβλήθηκε από τη νέα απόφαση παραχώρησης, αύξηση εσόδων μπορεί να προέλθει μόνο από την εφαρμογή του σε αυξημένες τιμές.
Πρέπει λοιπόν να γίνουν γνώστες της οικονομικής πραγματικότητας του δήμου Θερμαϊκού, με σαφή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και είναι βέβαιο ότι η άριστη συνεργασία που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο χρόνο θα εξακολουθήσει.

Γιώργος Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.