Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Θα μας πιούν φέτος το αίμα τα κουνούπια λόγω.. γραφειοκρατίας!


Με την άνοδο της θερμοκρασίας, τα κουνούπια εφορμούν… ακάθεκτα κατά των πολιτών στις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης με μεγάλη βλάστηση ή στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως οι ακτές του Θερμαϊκού. Ενώ το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών με ψεκασμούς, καθυστερεί για μία ακόμη χρονιά λόγω γραφειοκρατίας και στην καλύτερη περίπτωση αυτοί δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν τα τέλη Ιουνίου. Μέχρι τότε, τα κουνούπια θα… μας πιούν το αίμα!

Κατόπιν αυτού, και κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη του προγράμματος προνυμφοκτονίας, οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης, όπως και πέρσι, προβλέπεται ότι θα περάσουν δύσκολες μέρες και ιδιαίτερα το βράδυ, φριχτές νύχτες.
Ήδη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πολίτες δεν τολμούν να βγουν σε αυλές και μπαλκόνια, καθώς δέχονται επιθέσεις από σμήνη κουνουπιών, ενώ υποφέρουν ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με κήπους, μπαξέδες και αγροτικές εργασίες.
Θύματα των κουνουπιών κινδυνεύουν να πέσουν και τη φετινή άνοιξη ιδιαίτερα οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού, λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει στην περιοχή, των δύο υγροβιότοπων (Επανομής και Αγγελοχωρίου), των πολλών ποτιστικών για τις αγροτικές καλλιέργειες και της τεράστιας ακτογραμμής.
Επιπρόσθετα, ο ήπιος χειμώνας που πέρασε, σε συνδυασμό με τον υγρό και ζεστό ανοιξιάτικο καιρό, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες των 20ο βαθμών, ευνοούν την ανάπτυξη των πληθυσμών των εποχικών κουνουπιών. Αυτό σημαίνει ότι η όχληση θα είναι μεγάλη αλλά τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, κατήγγειλε ότι παρατηρείται ήδη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών να ξεκινάει τον... Ιούλιο, δηλαδή, υπερβολικά αργά. Ενώ οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι αρμόδια για την εκτέλεση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, κάνουν λόγο για έναρξη των ψεκασμών το Μάιο, αν και έχουν τις επιφυλάξεις τους, τονίζοντας ότι η επιτυχία του προγράμματος σχετίζεται και με τα διαθέσιμα κονδύλια.
 Καλό… Ιούλιο και βλέπουμε
Οι προσφορές των ενδιαφερόμενων εργολάβων για την εκτέλεση του προγράμματος, κατατέθηκαν μόλις στις 12 Απριλίου και στη συνέχεια και μέχρι την έναρξη των ψεκασμών, θα πρέπει να μεσολαβήσουν η αξιολόγηση των φακέλων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η επιλογή του αναδόχου, το χρονικό διάστημα για την κατάθεση των ενστάσεων, η υπογραφή της σύμβασης και η αποστολή της τελευταίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση.
Σύμφωνα με το δασολόγο της Αναπτυξιακής Εταιρίας Θεσσαλονίκης -διαδημοτικός φορέας που μέχρι πέρσι εκτελούσε το πρόγραμμα των κουνουπιών- και για τέσσερα χρόνια διευθυντή της ομάδας ελέγχου των εργολάβων, Γιώργο Ζιάνκα, πέρυσι από το Μάρτιο ακόμα είχε σταλεί η σύμβαση για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. «Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη του προγράμματος είναι σημαντικές. Αν εκτελεστούν με τους συνήθεις ρυθμούς, στέκουν οι εκτιμήσεις για έναρξη του προγράμματος προνυμφοκτονίας τον Ιούλιο, εκτός κι αν το Δημόσιο μας εκπλήξει φέτος θετικά. Βέβαια, η διαδικασία καμίας χρονιάς δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της προηγούμενης. Για να έχει επιτυχία το έργο, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στους 17-18 βαθμούς Κελσίου και υπάρχει υγρασία, διότι, αν χάσεις μία - δύο γενιές κουνουπιών, μετά κυνηγάς το πρόβλημα», είπε ο κ. Ζιάνκας. Ο ίδιος ανέφερε, ακόμη, ότι φέτος είχαμε μαλακό χειμώνα και δείχνει να έχουμε μακρά υγρή περίοδο, με συνέπεια κατά πάσα πιθανότητα να εμφανιστούν περισσότερα κουνούπια και νωρίτερα από πέρυσι.
Ξεκινούν ψεκασμούς οι δήμοι
Για προβλήματα στην υγεία των πολιτών έκανε λόγο στην EgnatiaPost ο δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος, εξαιτίας της μεγάλης, όπως είπε, καθυστέρησης στην έναρξη των ψεκασμών και σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας πήρε απόφαση να ξεκινήσει από μόνος του ο κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψεκασμούς.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αργήσει πάρα πολύ, αφού οι ψεκασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Με το διαγωνισμό στις 12 Απριλίου στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει ο εργολάβος το πρόγραμμα στις αρχές Ιουλίου, αλλά μέχρι τότε θα μας... φάνε τα κουνούπια και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, οι δήμαρχοι πήραμε απόφαση για πρόχειρους διαγωνισμούς σε κάθε δήμο, για την καταπολέμηση των κουνουπιών μέχρι τον Ιούλιο με δικά τους κονδύλια. Βέβαια, είναι ένα ζήτημα το που θα βρει τα χρήματα ο κάθε δήμος, αφού είναι δώρο άδωρο, αν κάνω εγώ ψεκασμούς και δεν κάνει ο διπλανός μου δήμος», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.