Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Σειρά εκδηλώσεων με θέμα "Το σχολείο στο "γύψο"


Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή το τυραννικό καθεστώς της δικτατορίας της 21ης Απριλίου στην εκπαίδευση, με τίτλο «Το σχολείο στο “γύψο”, οργανώνουν από κοινού η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974.

Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει ημερίδα με θέμα «Η εκπαιδευτική πολιτική στη δικτατορία», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Την επομένη, Σάββατο 20 Απριλίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, θα δοθεί συναυλία με τα «τραγούδια της εξορίας». Ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 11 π.μ. της Κυριακής 21 Απριλίου, με επίσκεψη σε τόπους μνήμης (αναχώρηση από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης).

Το πρόγραμμα της Ημερίδας
Το πρόγραμμα της Ημερίδας με θέμα «Το σχολείο στο “γύψο”, που θα γίνει την Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 6 μ.μ. περιλαμβάνει το ακόλουθο πρόγραμμα:

17:30 Προσέλευση
17:55 – 18:05 Έναρξη – Χαιρετισμοί
ΕΝΟΤΗΤΑ Α: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Τριαντάφυλλος Μηταφίδης – Δημοσθένης Δώδος - Αντώνης Καρούμπης
18:05 – 18:30 ΣΗΦΗΣ ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ, Καθ. Ιστ. της Εκπαίδευσης Πανεπ. Πατρών:
Η Εκπαιδευτική πολιτική στην περίοδο της επταετίας: από τη μεταρρύθμιση
‘64-‘65 στην ανατροπή της.
18:30 – 18:55 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΔΟΥΚΑΣ, Εκπ. διδάκτωρ Ιστ. της Εκπαίδευσης:
Η Εκπαιδευτική πολιτική στην Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
την περίοδο της δικτατορίας.
18:55 – 19:20 ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΓΔΕΛΗΣ, Εκπ. – Ερευνητής ιστορικών τεκμηρίων:
«Εγνωσμένων κοινωνικών φρονημάτων»: Οι διώξεις των εκπαιδευτικών
στην επταετία.
19:20 – 19:25 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:Κώστας Ανθόπουλος – Τριαντάφυλλος Τρανός
19:25 – 19:50 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ, Καθηγ. Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ:
Σχολική Ιστορία και κυρίαρχη ιδεολογία: από τη δικτατορία του 1967
στη μακρά διάρκεια.
19:50 – 20:00 ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Φιλόλογος 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης:
Η δικτατορία στα βιβλία Ιστορίας του Λυκείου.
20:00 – 20:10 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΕΡΕΜΕΤΙΔΟΥ, Φιλόλογος:
Η δικτατορία στα κείμενα λογοτεχνίας του Λυκείου.
20:10 – 20:20 ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ, Φιλόλογος 3ου Γυμν. Πολίχνης:
Η δικτατορία στα βιβλία του Γυμνασίου.
20:20 – 20:30 ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΛΙΓΚΟΥ, Δασκάλα 1ου Δημ. Σχ. Ωραιοκάστρου:
Η δικτατορία στα βιβλία του Δημοτικού Σχολείου.
20:30 – 21:30 Συζήτηση


Η συναυλία με τα τραγούδια της εξορίας
Την περίοδο 1967-1971 αγωνιστές πολιτικοί κρατούμενοι έγραψαν, μελοποίη-
σαν και τραγούδησαν 16 τραγούδια στα στρατόπεδα Λακκί και Παρθένι της Λέρου.
Υπάρχει πιστό αντίγραφο της παράνομης ηχογράφησης που έγινε με το κασετόφωνο του Χαρίλαου Φλωράκη στο στρατόπεδο πολιτικών εξορίστων στο Παρθένι της Λέρου στα τέλη του 1970 αρχές 1971. Τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών έγραψε ο Πειραιώτης Νίκος Δαμίγος και τη μουσική ο Χρήστος Λουρετζής στο Λακκί της Λέρου. Τα τραγούδια αυτά γέμιζαν τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εξορίστων, εφόσον βέβαια η διοίκηση του στρατοπέδου επέτρεπε τη χρήση μουσικών οργάνων-ανάμεσά τους και η εικονιζόμενη χειροποίητη κιθάρα.
΄Επαιζαν και τραγουδούσαν: μαντολίνο: Χ. Λουρετζής, μπουζούκι. Γιώργος Παπαλόπουλος από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, κιθάρα: Ν. Δαμίγος και Τάσος Θεοδωρίδης από τον Πειραιά, ακκορντεόν: Κυριάκος Υψηλάντης από τη Θεσσαλονίκη, ντραμς: Γιάννης Κρανάκης από τις Συκιές της Θεσσαλονίκης, τραγούδι: Χ. Λουρετζής, Ν. Δαμίγος, Σταύρος Σκουρτόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, Θανάσης Λαδάς από τις Συκιές της Θεσσαλονίκης, Τ. Θεοδωρίδης, Παναγιώτης Καζάκος από την Καλαμαριά.
Τους στίχους του τραγουδιού «Η μάνα του παράνομου» έγραψε ο Ν. Δαμίγος και τη μουσική έγραψε το 1969 ο Κυριάκος Υψηλάντης. Είναι αφιερωμένο στο δολοφονημένο αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη. Στις 5/9/1967 Ασφαλίτες τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ στη Θεσσαλονίκη, στη διασταύρωση των oδών Φιλελλήνων-Κωνσταντινουπόλεως.
Το τραγούδι με τίτλο «Το Κάστρο» για αρκετά χρόνια ήταν το μουσικό σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού «Φωνή της Αλήθειας». Το τραγούδι αυτό, όπως και τα «Καρτέρα με» και «Σύρμα αγκάθι» δεν έχουν διασωθεί από την παράνομη ηχογράφηση, έχουν όμως εγγραφεί σε δίσκο 45 στροφών όπου παίζει μαντολίνο και τραγουδάει συνοδεία ορχήστρας ο Χ. Λουρετζής.
Τα τραγούδια αυτά περιγράφουν-καταγράφουν με χιούμορ και έμπνευση τις συνθήκες διαβίωσης, τους καημούς των πολιτικών κρατουμένων Εμψύχωναν τους αγωνιστές, αύξησαν τη θέληση και την αντοχή τους στα δεινά της χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.