Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Όταν η τυπολατρία απειλεί με παράλυση ένα ολόκληρο δήμο


Ο κίνδυνος να παραλύσει ο δήμος Θερμαϊκού από τα τέλη Απριλίου και μετά, λόγω έλλειψης καυσίμων, να μην μπορέσουν να κινηθούν τα απορριμματοφόρα και να νεκρώσουν οι άλλες του δραστηριότητες, περιγράφτηκε με τα μελανότερα χρώματα στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο λόγος; Στην προκήρυξη για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων, που έγινε από το δήμο, ενώ αναγράφονταν το χρηματικό ποσό, δεν αναφέρονταν τα λίτρα που αγοραστούν. Κι αυτό, άκουσον-άκουσον, οδήγησε τη λεγόμενη «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων» να ακυρώσει την προμήθεια. Με συνέπεια το δημοτικό συμβούλιο χτες να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του και να εγκρίνει ομόφωνα νέα.
Πως έχει ακριβώς το θέμα:
Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού ομόφωνα την έγκριση μελέτης  για την ανάθεση προμήθειας καυσίμων των μεταφορικών μέσων του δήμου. Ο διαγωνισμός κατέστη άγoνος καθώς δεν εμφανίστηκε κανένας προμηθευτής, παρόλο που ο διαγωνισμός ήταν διεθνής, που σημαίνει ότι μπορούσαν να συμμετέχουν έμποροι καυσίμων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Όπως ήταν υποχρεωμένος ο δήμος, έστειλε όλη την αλληλογραφία σε μία καινούρια ανεξάρτητη αρχή, την «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων», η οποία θα έπρεπε να δώσει την έγκριση για να προχωρήσει ελεύθερη διαπραγμάτευση.
Όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρήστος Βογιατζής, «εκεί γνωρίσαμε το αληθινό πρόσωπο του “Καλλικράτη“, τις παθογένειές του, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κεντρική εξουσία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εμάς τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για λεπτομέρειες λοιπόν, απέρριψαν το αίτημά μας να προχωρήσουμε σε ελεύθερη διαπραγμάτευση. Η αιτία; Ότι στην περίληψη του διαγωνισμού, έτσι όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ανέφερε πόσα λίτρα θα χρησιμοποιήσουμε, ενώ ανέφερε κανονικά τα χρήματα. Και αυτό το θεώρησαν ως βάσιμο λόγο για να μας απορρίψουν να προχωρήσουμε παρακάτω».
Με βάση όλα αυτά, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού το απόγευμα της Δευτέρας ψήφισε ομόφωνα την ανάκληση της προηγούμενης απόφασής του γιαυτό τον διαγωνισμό προμήθειας καυσίμων και να γίνει νέος διαγωνισμός, όπου όμως το ύψος της προμήθειας θα είναι κάτω από τις 200.000 ευρώ, ώστε να μην απαιτηθεί η εκ νέου εμπλοκή στα γρανάζια της γραφειοκρατία, είτε με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, είτε με τις προθεσμίες που απαιτούνται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ε.Ε.  
Πάντως, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αντιδήμαρχου Οικονομικών κ. Χρ. Βογιατζή, με την αιματηρή οικονομία σε καύσιμα που κάνει αυτή την εποχή ο δήμος αλλά και με χρηστή διοίκηση, θα μπορέσει μέχρι τέλους του Δεκέμβρη περίπου να έχει καύσιμα, ανεξάρτητα αν θα δοθεί η προμήθεια σε ιδιώτη ή όχι. Ενώ υπολογίζεται ότι ο νέος διαγωνισμός θα μπορέσει να διενεργηθεί περίπου τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε θα μπορεί ο δήμος να έχει καύσιμα για όλα τα οχήματά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.