Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Καράογλου: "Να σώσουμε τον Θερμαϊκό, το οφείλουμε στα παιδιά μας"


«Μπορούμε να σώσουμε τον Θερμαϊκό. Το οφείλουμε στα παιδιά μας», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στην εκπαιδευτική ημερίδα που διοργανώθηκε την Παρασκευή στην Κατερίνη, με θέμα «Θερμαϊκός, η θάλασσα δίπλα μας».

Σκοπός της ημερίδας είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής και προστασίας του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου.
Η σημερινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που συγκάλεσε στο Διοικητήριο ο υπουργός στις 27 Φεβρουαρίου 2013, αλλά και της αντίστοιχης ημερίδας που διοργανώθηκε πάλι από το ΥΜΑΘ στις 20 Μαρτίου 2013.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Καράογλου, πρόθεση του Υπουργείου είναι να διοργανώσει ανάλογες δράσεις σε όλους τους Νομούς που σχετίζονται με τον Θερμαϊκό Κόλπο.
«Το οφείλουμε στα παιδιά μας γιατί ο Θερμαϊκός δεν είναι μόνο η “βιτρίνα” της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα σημαντικό, όσο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο αποτελεί πεδίο άσκησης αλιευτικών, τουριστικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο ΥΜΑΘ, επισημαίνοντας πως μέσα από παρόμοιες δράσεις, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία περιβαλλοντικών αρχών που θα εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θα προωθούν καθημερινά τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Σύνθημα μας είναι ένα. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, μπορούμε να σώσουμε τον Θερμαϊκό. Όσο το νερό αποτελεί τη βασική πηγή της ζωής, τόσο η προστασία του υδάτινου σώματος του Θερμαϊκού δεν είναι πια επιλογή, αλλά ανάγκη για την επιβίωση του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως «το θαλάσσιο περιβάλλον δεν ξαναδημιουργείται».
Για αυτό το λόγο έκανε ειδική αναφορά στην «ειλικρινή και ισότιμη» συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλων των συναρμόδιων φορέων γιατί, όπως κατέληξε στο χαιρετισμό του, «για να καθαρίσει ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν χρειάζονται μόνο μελέτες και μετρήσεις, αλλά πολύ περισσότερα όπως ευαισθητοποίηση και αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς και νοοτροπίας κάθε πολίτη».
Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.