Κυριακή 28 Απριλίου 2013

«Προστατεύστε μας από τις κεραίες της Νέας Μηχανιώνας»

«Προστατεύστε μας από τις κεραίες που έχουν στηθεί στη Ν.Μηχανιώνα», είναι η κραυγή που εκπέμπει σε επιστολή του προς τον Συνήγoρο του Πολίτη ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού του δήμου Θερμαϊκού κ. Γιάννης Τσακμάκας, θέτοντας παράλληλα τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία τους. Ενώ σε έγγραφό του προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ζητάει τη διενέργεια μετρήσεων.

Ο κ. Τσακμάκας στην επιστολή προς τον Συνήγορο του Πολίτη, ενημερώνει για την ύπαρξη των τριών κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται δίπλα στον οικιστικό ιστό της Ν.Μηχανιώνας, απέχουν λίγα μέτρα από κατοικίες και το Βιοτεχνικό Πάρκο της πόλης και είναι μόλια 300 μέτρα από το σχολικό συγκρότημα του δήμου (Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό) όπου φοιτούν περίπου 1.000 μαθητές.
Οι δύο κεραίες (Cosmote και Vodafone) απέχουν μεταξύ τους 29 μέτρα και όλες μαζί βρίσκονται σε ένα χώρο ακτίνας 300 μέτρων. Οι ιστοί των κεραιών είναι ύψους 50 μέτρων και φέρουν επάνω τους πολλαπλές κεραίες εκπομπής διαφόρων σημάτων
Οι κεραίες αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και της δημοτικής αρχής. Η κάθε κεραία έχει αδειοδοτηθεί γιατί έχουν κατατεθεί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι οποίες έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Τσακμάκας, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα και συγκεκριμένα:
-          - Η συνολικά εκπεμπόμενη ακτινοβολία που προκύπτει από διαφορετικούς σταθμούς εκπομπής προκαλεί αναλόγωγς προστιθέμενες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό; Αν ναι, δεν θα έπρεπε να γίνει ΜΠΕ για τη συνολική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι παραπάνω κεραίες;
-          -Είναι νόμιμο να αδειοδοτούνται δύο κεραίες σε απόσταση 29 μέτρων και τρεις κεραίες σε ακτίνα 300 μέτρων;
Ο κ.Τσακμάκας μιλάει στους κατοίκους δίπλα στις κεραίες
-        -  Η περίπτωση με τις τρεις κεραίες της Ν.Μηχανιώνας συνιστά πάρκο κεραιών; Εάν ναι, τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης του συγκεκριμένου πάρκου;
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Θερμαϊκού, κλείνοντας την επιστολή του προς τον Συνήγορο του Πολίτη, περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή από τη λειτουργία αυτών των κεραιών:
«Η υπόθεση που σας περιγράφουμε έχει προκαλέσει πολλαπλές βλάβες στον τόπο μας. Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, άλλοι χάνουν την αξία της περιουσίας τους και το κυριότερο, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αφού οι θάνατοι από διάφορες μορφές καρκίνου ευξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς».
Τέλος ο κ. Τσακμάκας ζητά την παρέμβαση του Συνηγορου του Πολίτη «εκεί που οι αντιδράσεις των δημοτικών αρχών, των κατοίκων, τα ασφαλιστικά μέτρα και οι προσφυγές δείχνουν αδύναμες να μας προστατεύσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.