Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ποιοί επιβουλεύονται την ιχθυαγορά της Νέας Μηχανιώνας;

Οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ορέγονται τη μεταφορά της
Oικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, κρύβονται πίσω από τις κινήσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα για την απομάκρυνση της ιχθυαγοράς από τη Νέα Μηχανιώνα και την ενδεχόμενη μεταφορά της στη Μενεμένη. Στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, που ήρθε το θέμα, προκλήθηκε η ομόφωνη αποδοκιμασία αυτών των προσπαθειών και εκδηλώθηκε η απόφαση για την υπεράσπιση της ιχθυαγοράς της Νέας Μηχανιώνας.


Όπως διαφάνηκε, πίσω από τις ενέργειες αυτές κρύβονται πολιτικά παιχνίδια, αλλά και κάποια προσπάθεια των χονδρεμπόρων αλιευμάτων να βγάλουν από τη μέση τους λιανοπωλητές.
Το θέμα ξεκίνησε όταν ο νέος φορέας Διαχείρησης Ιχθυόσκαλων της χώρας, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει από παλιά μία δωρεά έκτασης 26 στρεμμάτων στη Μενεμένη, για τη δημιουργία εκεί ιχθυαγοράς, άρχισε να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Κάτι όμως που αν υλοποιηθεί, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο για τη Νέα Μηχανιώνα, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους με το σύστημα της αλιείας και της διακίνησης των αλιευμάτων.
Η πρόταση του δημάρχου Θερμαϊκού για την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, έγινε δεκτή από όλο το δημοτικό συμβούλιο. Και όπως είπε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ούτε για το ηθικό, ούτε για το δίκαιο του αιτήματός μας για την παραμονή της ιχθυαγοράς στη Νέα Μηχανιώνα».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης επισημαίνοντας ότι δεν  πρέπει να δημιουργηθεί άλλη ιχθυαγορά στο νομό Θεσσαλονίκης, πλην της Ν.Μηχανιώνας, πρότεινε να ζητηθεί από την Τοπική Ένωση Δήμων (ΤΕΔ) νομού Θεσσαλονίκης να πάρει θέση υπέρ του δήμου Θερμαϊκού. «Αυτό μπορεί να γίνει διότι είναι δίκαιο το αίτημα. Η Μηχανιώνα που είναι το μεγαλύτερο αλιευτικό κέντρο μέσης αλιείας όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά της χώρας μας. Η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα στη διακίνηση αλιευμάτων. Είναι η έδρα της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αλιευτικό κέντρο, μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος. Πρέπει λοιπόν με νύχια και με δόντια να διεκδικήσουμε την παραμονή της ιχθυαγοράς και να ζητηθεί η συνδρομή όλων των δήμων. Δεν νομίζω να διαφωνήσει ούτε και ο δήμος Μενεμένης, αν και τη θέλουν εκεί οι έμποροι. ΟΙ περισσότεροι δήμοι του νομού, με τους οποίους έτυχε να συζητήσω είναι θετικοί στο να μείνει η ιχθυαγορά στη Μηχανιώνα», είπε.
Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, λέγοντας ότι κάποιοι κινούνται για να στηρίξουν περισσότερο την πόλη της Θεσσαλονίκης και λιγότερο την περιφέρεια. «Και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό μέσα στην ΤΕΔ να περάσει ένα τέτοιο ψήφισμα. Διότι εάν επικρατήσει η αντίθετη γνώμη, τότε θα είναι αυτό δίκοπο μαχαίρι. Και τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Άρα πρέπει να σκεφθούμε πολύ για τις κινήσεις μας».
Όπως υπενθύμισε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα Μώραλη, από τη δεκαετία του ΄90 είχε εκδηλωθεί ανάλογη προσπάθεια και όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα νήματα κινούν λίγοι χονδρέμποροι αλιευμάτων, με τη λογική να μειώσουν το κόστος τους, λέγοντας ότι τους είναι πιο εύκολο να πηγαίνουν στη Μενεμένη από του να έρχονται στην περιοχή μας.  Πρότεινε δε να ζητηθεί από όλους τους φορείς η συμπαράστασή τους.
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιάννης Τσακμάκας σημείωσε: «Πρέπει να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι σε όλες τις ιχθυόσκαλες της Ελλάδος λειτουργούν παράλληλα και ιχθυαγορές, γιατί αυτός είναι ο σωστότερος τρόπος διακίνησης των αλιευμάτων, εξασφαλίζοντας την ποιότητα, το μικρότερο δυνατό κόστος και τον καλύτερο έλεγχο των παραγόμενων και διακινούμενων αλιευμάτων».
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωστής Κούτουκας και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιάννης Τσακμάκας, επισκέφθηκαν χτες τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Τσαμασλή και τον ενημέρωσαν για τις προσπάθειες  που καταβάλονται για τη μεταφορά της ιχθυαγοράς από τη Νέα Μηχανιώνα. Ο αντιπεριφερειάρχης τους διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης ή κατάργησης της ιχθυαγοράς της Νέας Μηχανιώνας και της δημιουργίας νέας σε άλλο σημείο του νομού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.