Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για δωρεάν γεύμα στα σχολεία

Η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης Θερμαϊκού", Ντίνα Μώραλη
Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στην τελευταία του συνεδρίαση, υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», για την εξασφάλιση ενός δωρεάν γεύματος στα σχολεία για όλους τους μαθητές με κρατική δαπάνη.

Η πρόταση αυτή αποτέλεσε αίτημα του Συλλόγου Γυναικών Θερμαϊκού και της Λαϊκής Επιτροπής και στηρίχτηκε από φορείς της σχολικής κοινότητας. Η συγκεκριμένη πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα με αποτέλεσμα να πυκνώσουν οι φωνές από όλη την Ελλάδα που διεκδικούν από το κράτος να πάρει αυτό το μέτρο ανακούφισης, μακριά από «φιλάνθρωπους» επιχειρηματίες και ΜΚΟ αμφιβόλων κινήτρων.
Το κείμενο της πρότασης που κατατέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ως εξής:

Θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης: Δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές στα σχολεία. 
Κατάθεση : Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση". 12/4/2013. 
Πρόταση Απόφασης. 
Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, συναδέλφισσες και συνάδελφοι. 

Αντιμέτωπες με τη βαρβαρότητα του υποσιτισμού βρίσκονται καθημερινά όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες με πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά. Πληθαίνουν δραματικά τα περιστατικά μαθητών που μένουν χωρίς κανονικό γεύμα ακόμα και για μέρες. Οι περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Η αντιμετώπιση του δεν μπορεί να αποτελεί έδαφος για να εκφράσουν οι διαβόητες ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις τα <<φιλάνθρωπα>> αισθήματά τους, με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, (γνωστά περιστατικά), δεν μπορεί να αφήνεται στην καλή διάθεση μεμονωμένων ανθρώπων και εκπαιδευτικών, που ανεξάρτητα από τις αναμφίβολα καλές προθέσεις, αποτελούν κινήσεις με πρόσκαιρα χαρακτηριστικά, μεμονωμένες, χωρίς οργάνωση. Όπως προέκυψε, και ο δρόμος που επέλεξε ο δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποδείχτηκε στην πράξη μη λειτουργικός, η δαπάνη ελάχιστη και η διαδικασία ανεφάρμοστη. Τέλος η εξαγγελία της κυβέρνησης για επιχορήγηση 18 λεπτών στο λίτρο για διανομή γάλακτος στα σχολεία, περισσότερο προκαλεί και λιγότερο ανακουφίζει. 

Οι παραπάνω επιλογές που περιγράψαμε ¨κουβαλούν¨ και άλλα μειονέκτημα. Τη στοχοποίηση των μαθητών, τη δημιουργία ενοχικών συναισθημάτων στα ίδια, όταν είναι μεγαλύτερα, και στις οικογένειές τους για την αδυναμία κάλυψης ακόμα και των βιοποριστικών τους αναγκών. Επίσης την εξοικείωση με την ιδέα της εξαθλίωσης που οδηγεί στην επίκληση για λίγα ψίχουλα, χωρίς να νοιάζονται για την προέλευση, τις προθέσεις και τα κίνητρα αυτών που τους τα ¨προσφέρουν¨. 

Μέσα σε αυτήν τη διαμορφωμένη κατάσταση, με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω, η πρόταση του Συλλόγου Γυναικών Θερμαϊκού και της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού, την οποία και η παράταξή μας υιοθετεί, έρχεται να απαντήσει αποτελεσματικά, συλλογικά και οργανωμένα στο αυτονόητο, ότι αυτή η χώρα μπορεί να θρέψει τα παιδιά της. Η πρόταση, που ζυμώθηκε μέσα στα σχολεία και στο γονεϊκό κίνημα (επισυνάπτονται οι αντίστοιχες δηλώσεις), αφορά την εξασφάλιση από το κράτος ενός δωρεάν γεύματος στα σχολεία για όλα τα παιδιά. Και για να προλάβουμε το γνωστό αντεπιχείρημα, αυτό δηλαδή του ανέφικτου, που με πολύ μεγάλη ευκολία χρησιμοποιήθηκε από παρατάξεις και συναδέλφους, όταν η παράταξή μας έφερε και άλλες φορές προτάσεις που ζητούσαν από το ΔΣ να συμπαραταχθεί με μέτρα υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται, παραθέτουμε στοιχεία από την αντίστοιχη έρευνα της ΑΣΣΟΕ. Το κόστος για να σιτιστούν όλοι οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 750 εκατ. ευρώ. Η μετατροπή του παραπάνω ποσού σε ποσοστά επί του ετήσιου προϋπολογισμού, δείχνει το ελάχιστο της δαπάνης. Όσο για το που μπορούν να βρεθούν τα λεφτά, σας θυμίζουμε το εξής εκπληκτικό, ότι το κράτος φορολογεί τους εφοπλιστές με το ίδιο ποσοστό που φορολογεί τους ανάπηρους. 

Καταλήγοντας ζητούμε από το σώμα να στηρίξει με απόφασή του αυτήν την πρόταση και να ενώσει τη φωνή του με άλλες φωνές στο χώρο της ΤΑ και στο μαζικό κίνημα, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση, και από αύριο ή έστω και την καινούρια σχολική χρονιά, που θα βρει ακόμα περισσότερες οικογένειες σε εξαθλίωση, με τα ποσοστά της ανεργίας συνεχώς να αυξάνουν, να προχωρήσει στο παραπάνω μέτρο ανακούφισης, της εξασφάλισης δηλαδή, έκτακτου κρατικού κονδυλίου για ένα γεύμα δωρεάν (σάντουιτς, χυμός, γάλα, φρούτα) καθημερινά για κάθε μαθητή. 


Δημοτική σύμβουλος , επικεφαλής της παράταξης ¨Λαϊκή Συσπείρωση¨: 

Μώραλη Κωνσταντίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.