Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Σίμος Κερασίδης (1918-1943): Μία θρυλική μορφή

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία στυγερή δολοφονία, που είχε διαπραχθεί στα Ίμερα της Κοζάνης, στις 13 Απριλίου 1943, από τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες των ναζί, είχε συνταράξει τότε ολόκληρη την κατεχόμενη Ελλάδα, δεδομένου ένα από τα θύματα, ήταν ο θρυλικός ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Σίμος Κερασίδη, μιά από τις πιο ηρωϊκές ίσως μορφές που ανέδειξε το λαϊκό κίνημα. Δεδομένου ότι ήταν ένας αγωνιστής που είχε αφήσει εποχή για τις αποδράσεις του στην περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και της Κατοχής, αλλά επίσης για τις απίστευτες μεταμφιέσεις, τα σαμποτάζ κατά των χιτλερικών κατακτητών και την οργάνωση δεκάδων μυστικών τυπογραφείων στη βόρεια Ελλάδα στα χρόνια της ναζιστικής σκλαβιάς.

Το στρατόπεδο πολιτικών εξορίστων του Άη-Στράτη
Ο Σίμος Κερασίδης που είχε γεννηθεί το 1918 στην Οινόη του Πόντου και είχε ρθει με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη με τη μικρασιατική καταστροφή, ήταν δρομέας και παλαιστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης με πολλές αθλητικές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Για τη συμμετοχή του, με το σωματείο των υποδηματεργατών Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη απεργία του Μάη του 1936, είχε συλληφθεί από τη δικτατορία Μεταξά και είχε εκτοπιστεί στον Άη-Στράτη, σε ηλικία μόλις 16 ετών.
Μετά την απόλυσή του το 1937, μαζί με άλλους ανήλικους κρατούμενους, πέρασε στην παρανομία και γρήγορα αναδείχθηκε στις δύσκολες συνθήκες των διώξεων της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, Γραμματέας της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) Μακεδονίας-Θράκης, ενώ στη συνέχεια έγινε μέλος του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ.  
Ήταν από τους ιδρυτές, μαζί με τον γραμματέα του Μακεδονικού Γραφείου, Απόστολο Τζανή, της εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που είχε δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη το Μάϊο του 1941, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των κατακτητών, ενώ ως επικεφαλής των ομάδων σαμποτέρ της οργάνωσης, είχε πάρει μέρος σε πολλές επιθέσεις και πράξεις δολιοφθοράς κατά γερμανικών στόχων.
Ανυπόταχτος αγωνιστής, είχε αφήσει εποχή για τις μυθιστορηματικές αποδράσεις του, τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά όσο και επί Κατοχής. Η τελευταία απόδρασή του, μαζί με το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Λεωνίδα Στρίγκο και τον κομμουνιστή Χαράλαμπο Νικολέρη, έγινε τον Μάρτιο του 1942 από τα κελιά της Ειδικής Ασφάλειας, στη λεωφόρο Στρατού, λίγο πριν παραδοθούν και οι τρεις για εκτέλεση στους Γερμανούς. Ο Κερασίδης με την εκπληκτική μυϊκή δύναμη που διέθετε, είχε ξηλώσει με τα χέρια το σιδερένιο κιγκλίδωμα του κελιού τους κι έτσι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν και οι τρεις, ενώ οι ναζί και η ελεγχόμενη από τους κατακτητές αστυνομία, μετά την απόδραση, τους είχαν επικηρύξει με το ποσό των 500.000 δραχμών για τον καθένα.
Ο Παντελής Μορφόπουλος με το γιο του Γιάννη μπροστά στο σπίτι του
ανθόκηπου της Ξηροκρήνης. Στο υπόγειο λειτουργούσε το μυστικό τυπογραφείο
Ήταν επίσης τεράστια η συνεισφορά του Σίμου Κερασίδη στην υπόθεση της Εθνικής Αντίστασης κατά των φασιστών κατακτητών, καθώς εκτός των άλλων, είχε την ευθύνη για την οργάνωση των μυστικών τυπογραφείων τα οποία δημιουργούσε ως υπεύθυνος του τεχνικού μηχανισμού της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ. Και οι εφημερίδες που εκδίδονταν εκεί, με μύριους κινδύνους, σάλπιζαν το μήνυμα της αντίστασης και της Ελευθερίας στα μαύρα χρόνια της τριπλής φασιστικής  Κατοχής και τόνωναν το φρόνημα του λαού.
Ο Σίμος Κερασίδης, που ως απεσταλμένος του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ είχε μεταβεί στη Δυτική Μακεδονία για την ανασυγκρότηση των αντάρτικων σχηματισμών του ΕΛΑΣ, δολοφονήθηκε μαζί με έξι συντρόφους του, στις 13 Απριλίου 1943 στα Ίμερα Κοζάνης, από συνεργάτες των κατακτητών. Ήταν μόλις 25 ετών!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.