Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Επιτέλους, παραχωρείται η χρήση αιγιαλού στους δήμους


Με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, επιλύεται ένα ζήτημα που κατ΄επανάληψη είχε θέσει ο δήμος Θερμαϊκού και οι άλλοι παράκτιοι δήμοι της χώρας, για την απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού.

Όπως αναφέρεται, η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λ.).  Η παραχώρηση  γίνεται έναντι ανταλλάγματος το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων που πραγματοποιεί ο οικείος φορέας.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών.
Οι Ο.Τ.Α. έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου.
Σε περίπτωση λουτρικής εγκατάστασης, οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να προβαίνουν στην  πρόσληψη ναυαγοσωστών, τοποθέτηση κατάλληλων παρατηρητηρίων ναυαγοσωστών και γενικώς για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουομένων, των εργαζομένων και όσων γενικά κινούνται στους χώρους αυτούς.
Οι Ο.Τ.Α., μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές, κ.λ.) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
Η παραχώρηση υπόκειται πάντοτε σε μονομερή ανάκληση από το Δημόσιο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προστασίας αρχαίων, του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας, αλλά και για λόγους κατασκευής λιμενικών έργων.
Μέχρι την 30η Ιουνίου 2013 θα πρέπει επίσης οι Ο.Τ.Α. να έχουν ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες για την εκμίσθωση χώρων αιγιαλού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.