Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Γιάννης Κυριακίδης: Ο εμβληματικός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης


Η άνευ προηγουμένου ισορροπία του Γιάννη Κυριακίδη μεταξύ του αυστηρού επαγγελματισμού και της αστείρευτης ανάγκης για πληθωρικό χιούμορ, αποτυπώθηκε στην εκδήλωση που αφιέρωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ στον εμβληματικό φωτοειδησεογράφο της Θεσσαλονίκης.

«Όταν ο Γιάννης είχε δουλειά, όλοι παραμέριζαν» περιέγραψε ο δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ 3, Κώστας Μπλιάτκας, τον τρόπο με τον οποίο ο Κυριακίδης καθιέρωσε την έννοια του φωτοειδησεογράφου σε κάθε είδους κοινό κι εντέλει στη συλλογική συνείδηση της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη λιτότητα και την αυστηρότητα της δουλειάς του, ως δυνάμεων αντίρροπων  στην «υπερβολή που αρκετές φορές χαρακτήριζε τη μεταπολεμική δημοσιογραφία».
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας τόνισε ότι στην επαγγελματική διαδρομή του ο Γ. Κυριακίδης ήταν πάντα «δάσκαλος για τους δημοσιογράφους περισσότερο κι απ’ όσο για τους φωτορεπόρτερ» και υπενθύμισε την πάγια προτροπή του προς τους νέους ρεπόρτερ με τους οποίους καλούνταν να συνεργαστεί: «Να διαβάζετε, να είστε ενημερωμένοι, να γνωρίζετε τα πάντα για τη Θεσσαλονίκη».
ΟΙ φωτοειδησεογράφοι Φώτης Φιλαργυρόπουλος και Γιώργος Γιακουμίδης αναφέρθηκαν στη σκληρή αλλά αναντικατάστατη μαθητεία τους δίπλα στον τιμώμενο, που «αν ξαναγεννιόταν, θα ήταν Θεσσαλονικιός και φωτορεπόρτερ».
«Όποιος δεν γνώρισε τον Κυριακίδη δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνώρισε τη Θεσσαλονίκη», είπε ο επιχειρηματίας Αντώνης Δούδος, πριν να ανασύρει σειρά περιστατικών από την ανεξάντλητη δεξαμενή αφηγήσεων που συγκροτούν το σώμα της δημοσιογραφικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης κι έχουν πρωτοαγωνιστή τον κορυφαίο φωτορεπόρτερ της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.