Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σάλος για τους 117 "αχόρταγους"


Σάλο, εξακολουθεί να προκαλεί στο πανελλήνιο η διεκδίκηση αναδρομικών εκατομμυρίων ευρώ από πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ορισμένοι εξ αυτών έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι έχουν παραιτηθεί των σχετικών διεκδικήσεων, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ενωσης τέως βουλευτών απέδωσε το όλο θέμα σε «παιχνίδι» των δικαστικών.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ενωσης τέως βουλευτών, Αριστείδη Τσιπλάκου, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν τα χρήματα των αναδρομικών, δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση. Ο ίδιος απέδωσε το θέμα που έχει δημιουργηθεί, σε πιέσεις δικαστικών, ώστε μη βγάλουν τις σχετικές αποφάσεις, καθώς όπως σημείωσε, ο Νόμος και το Σύνταγμα λειτουργεί ενιαία για δικαστικούς και βουλευτές.
Δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα η διεκδίκηση αναδρομικών από βουλευτικές αποζημιώσεις, επισημαίνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.
Οπως αναφέρει, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «έχει προ πολλού διατυπώσει την ξεκάθαρη θέση, να μην διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών, συναισθανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας».
«Πρόκληση» χαρακτήρισε τη διεκδίκηση αναδρομικών από πρώην και νυν βουλευτές ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος δεν εγείρει τέτοιες αξιώσεις.
«Η ΝΔ θεωρεί -όπως και παλαιότερα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του Κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης- ότι σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών και δοκιμάζονται οι αντοχές τους, η διεκδίκηση παρόμοιων αξιώσεων από πολιτικά πρόσωπα συνιστά πρόκληση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», επισήμανε.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες «φρέναρε» τη δυνατότητα εγέρσεως αξίωσης για αναδρομικά των βουλευτών, μετά τις αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστές.
«Δεν θα υποδείξω σε κανέναν τι πρέπει να κάνει. Είμαι υποχρεωμένος όμως να πω -διότι αυτό αφορά την προσωπική μου στάση σε διάφορα ζητήματα- ότι τη στιγμή που ο κόσμος υποφέρει, που πραγματικά υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κοινωνία, κανένας δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί με τέτοιου είδους διεκδικήσεις», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.
«H νόμιμη άσκηση του δικαιώματος αυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων των μισθών τους, δεν τους απαλλάσσει από την ηθική καταδίκη της ενέργειάς τους, η οποία προκαλεί και βαίνει σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σιωπηρή σύμπραξη της ΝΔ απέφυγε τρεις φορές να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων διεκδικούν αναδρομικά.
Υπενθύμισε συγκεκριμένα τις από 9/5/2011 και 30/5/2011 ερωτήσεις που είχε καταθέσει στους τότε Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών αλλά και τις δυο επιστολές που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων των βουλευτών. Η από 30/5/2011 ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε ως επίκαιρη ερώτηση στις 3/8/2011.
Όπως σημείωσε σε δήλωσή του, οι τότε ενέργειές του «δεν καρποφόρησαν, αφού τόσο ο τότε Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πεταλωτής στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης όσο και Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος επικαλέστηκαν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, καθιστώντας σαφές ότι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρης ουδέποτε δήλωσε ότι δύναται βάσει δημοσίου συμφέροντος να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των βουλευτών και διαψεύδοντας τις δηλώσεις του κ. Καραβοκύρη στις 28-5-20111 στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'', ότι είναι έτοιμος να δώσει τα ονόματα αρκεί να το ζητήσει η Βουλή και η κυβέρνηση».
Ο κ. Παπαδημούλης είχε επικαλεστεί την γνωμάτευση του κ. Σταθόπουλου, πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και νομικού, που δήλωσε ότι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος δύναται να καμφθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «αρωγός στην άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των βουλευτών για ένα ζήτημα το όποιο σκανδαλίζει την ελληνική κοινή γνώμη, στάθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η οποία σιώπησε εκκωφαντικά και απέφυγε οποιαδήποτε ενέργεια προς την δημοσιοποίηση των ονομάτων που θα εξέθεταν στην κοινή γνώμη και τους δικούς της βουλευτές».
Για προκλητική και αδικαιολόγητη πράξη, «σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας βλέπει με βίαιο τρόπο να μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμμαχία.
Καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παραιτηθούν άμεσα από την περαιτέρω διεκδίκηση των αναδρομικών, κλείνοντας οριστικά το θέμα.
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά την τυπική δυνατότητα κάποιων πρώην βουλευτών να εγείρουν αγωγές και να ζητάνε την εξίσωσή τους με τις αποδοχές των δικαστών είναι απαράδεκτη.
«Είναι ενέργεια σε απόλυτη αναντιστοιχία και αντίθεση με την οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού», υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.
Όπως υποστηρίζει, «το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι έχουν εγείρει αγωγές είναι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους».
«Πέραν τούτου και το κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι εξαιρετικά υψηλό και πρέπει δραστικά να μειωθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα πάντως, ο ένας μετά τον άλλο, πρώην βουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι παραιτούνται ή έχουν ήδη παραιτηθεί κάθε διεκδίκησης αναδρομικών.
Με γραπτή δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν διεκδικεί και δεν τον αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών αναδρομικών, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα του σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν χρήματα από το ελληνικό δημόσιο.
«Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομα μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Με τη σειρά και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως έχει παραιτηθεί των αναδρομικών των βουλευτών:
«Εδώ και πολύ καιρό, με δεδομένο ότι δεν επιθυμώ καμία αποζημίωση, εκτίμησα ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί αυτή η διαδικασία και έδωσα έγγραφη εντολή στο δικηγόρο μου να προβεί στις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να παραιτηθεί από τη σχετική αγωγή», τονίζει.
Ανάλογη δήλωση έκανε και ο κ. Πέτρος Δούκας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει καμία διεκδίκηση αναδρομικών και ότι δεν υπάρχει ουδεμία παρόμοια διεκδίκηση εκ μέρους του.
Την κατηγορηματική δήλωση ότι έχει παραιτηθεί από τη δικαστική διεκδίκηση των όποιων αναδρομικών ποσών του αναλογούν, έκανε και ο Θεόδωρος Κατσανέβας.
Μάλιστα, ο κ Κατσανέβας πρότεινε «για να αποφεύγονται -όπως σημειώνει-οι εύκολες γενικεύσεις»,να διερευνηθεί η οικονομική κατάσταση των βουλευτών, υπουργών, επικεφαλής Δημόσιων φορέων, πριν και μετά την εμπλοκή τους στις θέσεις αυτές.
«Από την πρώτη στιγμή, διότι έγιναν μαζικές αγωγές - "φασόν", ήταν ένα νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν οι συνάδελφοι αυτό, όπως και εγώ. Από την αρχή, όμως, από το πρώτο δευτερόλεπτο, όταν είδα τι γίνεται, αρνήθηκα να συμμετάσχω. Δεν ήθελα και δεν θέλω ούτε τις αξιώσεις από αυτή τη νόμιμη, βρε παιδιά, προσφυγή! Όμως, δεν το θυμήθηκα τώρα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μαντούβαλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.