Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ για την "επόμενη μέρα"


Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την «επόμενη μέρα» στο Κίνημα, με τα επεισόδια πια να... παίζονται κάθε μέρα και τους πρωταγωνιστές να γίνονται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμοι. Την ίδια ώρα, συνειδητά αποστασιοποιημένος δηλώνει ο Κώστας Λαλιώτης. 

Χθες ήταν η σειρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη να τονίσει την ανάγκη να σκεφτεί μόνος του ο Γιώργος Παπανδρέου και να αποφασίσει με αίσθημα ευθύνης την αντιμετώπιση του θέματος που σχετίζεται με την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη πολιτικού διαλόγου, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα πρέπει να πάει στις εκλογές με νέο αρχηγό. «Τίθενται θέματα προσώπων, ηγεσίας κ.τ.λ. Θεμιτές οι φιλοδοξίες», είπε για τα πρόσωπα που θέλουν να δουν τον εαυτό τους στην πρώτη γραμμή της μάχης. Έθεσε όμως ως πρώτο θέμα την ανάγκη να γίνει συζήτηση για την πολιτική. «Τι είναι οι εκλογές της αρχηγίας; Καλλιστεία; Όταν κατέβηκα υποψήφιος το 2007 είπα, πρώτα η πολιτική, μετά οι θεσμοί μέσα στους οποίους γίνεται ο διάλογος και μετά να ’ρθουν οι υποψήφιοι», είπε, εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν από το Πάσχα και κρατώντας αποστάσεις από τους χαρακτηρισμούς Πάγκαλου σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Να ανοίξει αμέσως ο διάλογος για τη φυσιογνωμία, την ιδεολογία και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από την πλευρά του ο Κώστας Καρτάλης, ένας εκ των έξι που υπέγραψαν το κείμενο – παρέμβαση την Πέμπτη, προσθέτοντας πως οι εσωτερικές διεργασίες στο κόμμα θα πρέπει να λήξουν πριν από τις εκλογές. «Ο πολιτικός χρόνος πιέζει και πρέπει να αποφύγουμε έναν επώδυνο χωρισμό», είπε, βάζοντας έτσι «από την πίσω πόρτα» τον κίνδυνο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. 

Να αλλάξει ο καθρέφτης που βλέπουν οι πολιτικοί τον εαυτό τους είπε ο Θανάσης Οικονόμου, που ετοιμάζει και εκείνος –όπως αποκάλυψε το Real.gr- νέα παρέμβαση, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Επισημαίνοντας ότι πριν από ''πότε θα αλλάξει η ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός'', πρέπει να τεθεί το ερώτημα «πότε θα μιλήσει το ΠΑΣΟΚ, με τον εαυτό του και την κοινωνία», σημειώνοντας ότι κανείς στην κυβέρνηση και την ΚΟ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αναγνωρίζοντας πάντως το δικαίωμα στον Γιώργο Παπανδρέου να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος, τονίζει ότι πέρασε η εποχή που ένα πρόσωπο από μόνο του αποτελούσε τη λύση.

Οργισμένος αντίθετα με τα στελέχη που επιτίθενται στον Γιώργο Παπανδρέου και απαξιώνουν το ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε χθες ο πρώην υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, μιλώντας πάντως και εκείνος ακόμη και για διάλυση του κόμματος και αφήνοντας αιχμές κατά κυβερνητικών στελεχών της διακυβέρνησης Παπανδρέου τα οποία κατηγόρησε ότι υπονόμευαν την κυβέρνηση για δικούς τους λόγους. «Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι αφού φύγει η μπόρα της έκτης δόσης, να συγκληθούν όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να δούμε τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε», είπε, σημειώνοντας πάντως πως «θα πρέπει να ακούσουμε πρώτα τι θα πει ο πρόεδρος και μετά είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε». Ζήτησε δε, «ο επόμενος πρόεδρος να εγγυηθεί την ενότητα του ΠΑΣΟΚ», καθώς τον φοβίζει –όπως είπε- η διάσπαση. 

Αντιστοίχως, ότι «πολλά στελέχη τα οποία αναδείχθηκαν κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου (...) σήμερα αρθρώνουν ένα λόγο λες και ήρθαν από το πουθενά, λες και δεν είχαν τη δυνατότητα να τα πουν στον κ. Παπανδρέου, όταν ήταν δίπλα του, ή λες και ανακάλυψαν σήμερα την Αμερική», υποστήριξε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής. «Σε αυτή τη φάση δεν χωρά εσωστρέφεια», συνέχισε ζητώντας εμμέσως εκλογή από τη βάση με διαδικασίες όμως στον ‘‘δέοντα χρόνο’’, ενώ υποστήριξε ότι «υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν να αναδείξουν τα πρόσωπα που μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ», ζητώντας όμως να μην γίνεται ‘‘πλειοδοσία –δήθεν- μεταρρυθμιστικής λογικής’’, αφού κάποιοι είχαν θετικά και κάποιοι όχι αποτελέσματα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 

Εν τω μεταξύ, σε μία επανεμφάνιση με μεγάλο ενδιαφέρον, ο Κώστας Λαλιώτης, διέψευσε χθες τις πληροφορίες που τον ήθελαν να προαλείφεται για εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι γνωστό ότι διαφωνώ ριζικά με βασικές πτυχές της πολιτικής που ασκείται», είπε το άλλοτε ‘‘θείο βρέφος’’, θυμίζοντας πως «έχω παραιτηθεί εδώ και δέκα χρόνια από όλα αυτά. Πρόκειται για συνειδητή απόφασή μου».


πηγή: εφημερίδα "Real News"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.