Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ:"Προεδρικοί" κατά "εκσυγχρονιστών"

Ομάδα 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής των Χάρη Καστανίδη, έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, με το οποίο υποστηρίζουν ότι ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανετράπη, επειδή έθεσε το δίλημμα επιλογής μεταξύ τραπεζικού ή εθνικού συμφέροντος. Το κείμενο αυτό θεωρείται ότι δεν είναι άσχετο με την επίθεση Χρυσοχοΐδη στον Γ. Παπανδρέου και δείχνει ότι οι «προεδρικοί» του ΠΑΣΟΚ περνούν στην αντεπίθεση.

Την επιστολή συνυπογράφει ο Χάρης Καστανίδης Οι βουλευτές εισηγούνται την ανάληψη δράσης, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον κεντρικό πολιτικό κορμό της Κεντροαριστεράς και να διευκολύνει το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού "προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων".
Επιχειρουν το διαχωρισμό της "αυθεντικής Κεντροαριστεράς" από την "Κεντροαριστερά υπέρ της οποίας κάτι ψελλίζουν ορισμένοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ εσχάτως" και κάνουν λόγο για "ψίθυρους" που "υποκρύπτουν την πολιτική τους επιθυμία να επιχειρήσουν πρώτα την 'εκσυγχρονιστική' αναδιάρθρωση του συνασπισμένου μπλοκ εξουσίας τραπεζών, επικοινωνιακών μέσων και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και μετά να μοιράσουν στους υπόλοιπους τα απολειφάδια του παραγόμενου πλούτου".
Ασκούν εμμέσως κριτική στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, καθώς αναφέρεται ότι "αναγκαίες πολιτικές, κυρίως αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ [...] δεν ασκήθηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά". Εκτιμούν, πάντως, ότι αυτό αποτέλεσε απόρροια και της "αφόρητης πίεσης" που ασκούσε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, οι "12" γράφουν για κίνδυνο μετατροπής του ΠΑΣΟΚ "με τη συνήθεια της βιαστικής φιλοδοξίας, σε ένα ρημαγμένο τοπίο εκκαθάρισης προσωπικών στόχων".
Όσον αφορά στην αναντιστοιχία των προεκλογικών υποσχέσεων με τις μετεκλογικές αποφάσεις, αποδίδουν την ευθύνη για την πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία διετία αποκλειστικά στην τρόικα. "Το ΠΑΣΟΚ [...] εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει, στο πλαίσιο της τωρινής κυβέρνησης συνεργασίας, μια πολιτική εμπνευσμένη από τους δανειστές και ενδεχομένως σωτήρια μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά με πολλά στοιχεία που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση προς την ιδεολογική και προγραμματική φυσιογνωμία του", αναφέρουν.
Το κείμενο συνυπογράφουν οι: Βασίλης Γιουματζίδης, Τάκης Δημητρουλόπουλος, Ηλίας Θεοδωρίδης, Μαρία Θεοχάρη, Γιώργος Κασσάρας, Χάρης Καστανίδης, Μαρία Κυριακοπούλου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Λάμπρος Μίχος, Θόδωρος Παραστατίδης, Κυριακή Τεκτονίδου, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.