Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το μεγάλο έγκλημα: Οδήγησαν το λαό μας στην απογοήτευση και την άρνηση


Ο σύγχρονος Σίσσυφος (έργο του Στάθη)

Αυτό κι αν είναι κατάντια. Για το πολιτικό μας σύστημα και κυρίως για τους δύο μονομάχους του δικομματισμού. Που οδηγώντας την ελληνική οικονομία στην πλήρη καταστροφή, δημιούργησαν στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας αισθήματα απογοήτευσης, άρνησης και αποστροφής για τους πολιτικούς. Μια τέτοια απογοήτευση που δεν είχε εκφραστεί ούτε στα πιο μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας.
Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι αρνητικές κρίσεις των περισσότερων πολιτών για την κυβέρνηση Παπαδήμου και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ η λέξη «απογοήτευση» είναι αυτή που εκφράζει την πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε δημοσκόπηση της MRB για το Mega που ολοκληρώθηκε πριν από δύο μέρες. Από την έρευνα προκύπτει ακόμη πως οι περισσότεροι επιθυμούν διενέργεια εκλογών άμεσα, ενώ πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Παράλληλα, καταγράφεται ενίσχυση της Αριστεράς και καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο «κανένας». Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ υπερτερούν όσοι ψηφοφόροι του κόμματος ζητούν παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Πιο αναλυτικά, στις λέξεις που εκφάζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας πρώτη θέση έχει η απογοήτευση με 65,7%, και ακολουθούν η οργή με 51,8%, ο φόβος με 45,9% και η ντροπή με 38,4%. Ποσοστό 65,4% θεωρεί πολύ/αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ το 30,7% το θεωρεί λίγο/καθόλου πιθανό. Το 55,1% εκτιμά πως θα χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση τους επόμενους μήνες, ενώ ποσοστό 53,8% θεωρεί πως σε πάνω από 5 χρόνια θα βγούμε από την κρίση, το 21% απαντά πως δεν θα βγούμε ποτέ, και 17,5% σε 2-5 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της εικόνας της κυβέρνησης, το 55,1% θεωρεί την εικόνα της όχι καλή, το 24,5 καλή και το 20,4% απαντά δεν ξέρω. Μάλλον/σίγουρα αρνητικά κρίνουν τη στάση και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου το 48%, 33,3% θετικά/μάλλον θετικά. Στο ερώτημα σχετικά με την ικανότητα διακυβέρνησης η πλειονότητα, το 57,9%, απαντά «κανένα κόμμα».
Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 12,1%, η ΝΔ 20,7% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 9,5%, ΛΑΟΣ με 6%, ΣΥΡΙΖΑ με 7,5%, Δημοκρατική Αριστερά με 5,9%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,1%. Αλλο απαντά το 5,9%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 26,3%.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, με επιλογές τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο «κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό 63,2%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποσοστό 8,6% και ο πρόεδρος της ΝΔ 22,3%.
Σχετικά με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, το 66,2% των ψηφοφόρων του κόμματος τάσσεται υπέρ της παραίτησης του κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.