Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τρόϊκα: Έβαλε στο "μάτι" τώρα τους μισθούς και τα δώρα του ιδιωτικού τομέα


Μετά το σάρωμα των μισθών στο δημόσιο, η τρόϊκα έβαλε στο μάτι και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Και σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση προστατευτικών ρυθμίσεων της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και η ενσωμάτωσή τους στις αποδοχές σε 12μηνη βάση, η πλήρης εφαρμογή των μέτρων για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και η επέκτασή τους, αποτελούν θέματα που η τρόικα έχει θέσει προς την κυβέρνηση.

 Παράλληλα, σε συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετέθησαν και θέματα που αφορούν σε μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα των απολύσεων και ειδικότερα η απάλειψη του χρόνου προειδοποίησης, η επέκταση του χρόνου δοκιμαστικής πρόσληψης πέραν των δύο ετών που προβλέπεται σήμερα για την πρόσληψη νέων έως 25 ετών με μισθό χαμηλότερο από τα κατώτατα όρια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, και η περαιτέρω ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τόσο για μεγάλες επιχειρήσεις όσο και μικρότερες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες. Ο υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, κατά την οποία τον ενημέρωσε «εφ' όλης της ύλης» για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, την κατάσταση των Ταμείων, αλλά και για τα εργασιακά, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από την τρόικα και ότι δεν έχει τεθεί ούτε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων.
Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο και για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, που έχει ξεκινήσει σε διμερές επίπεδο, για τα προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που προωθούνται.
Το κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τρόικας συναντήθηκε, χθες, με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την κ. Στρατινάκη, ζητήθηκε ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, δεν ετέθη καμία νέα αξίωση και ειδικότερα θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Διεξοδική συζήτηση, τόσο για τα εργασιακά όσο και για το ασφαλιστικό, θα γίνει στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο κ. Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.