Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

"Λιτό" επιεικώς το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2012

Ως «λιτό» επιεικώς, χαρακτηρίζεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2012, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, καθώς  από 11 εκατομμύρια ευρώ που ήταν για το έτος 2011, πέφτει τώρα στα 6 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει ουσιαστικά κάποιο νέο μεγάλο έργο, παρά τη συνέχεια κάποιων έργων που είχαν ξεκινήσει το τρέχον έτος.
Παρουσιάζοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Βογιατζής, ανέφερε ότι αυτό είναι προσαρμοσμένο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Όλα τα προηγούμενα τεχνικά προγράμματα τα κλείναμε με δανεισμό. Τώρα ο δανεισμός απαγορεύεται», παρατήρησε.
Έντονα επικριτικός, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο κ. Γιάννης Μαυρομάτης, σημειώνοντας ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 είναι πιστή αντιγραφή του προγράμματος του 2011, μόνο που είναι μειωμένο στο μισό περίπου από πέρσι. «Δεν βλέπετε γύρω σας ότι η καθημερινότητα του πολίτη έχει βαλτώσει, έχει πατώσει και δεν κάνετε τίποτα για να βγει ο δήμος μας από το τέλμα», παρατήρησε ο κ. Μαυρομάτης. Κατηγορώντας παράλληλα τη διοίκηση του δήμου ότι η μερίδα του λέοντος ακόμη και από αυτό το κουτσουρεμένο πρόγραμμα «δεν πηγαίνει σε δημοτικές κοινότητες που έχουν ανάγκη αλλά στη χοάνη της Περαίας».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μαυρομάτης στο θέμα της καθαριότητας καταλογίζοντας στη διοίκηση ότι είναι υπεύθυνη για την υποβάθμιση που παρατηρείται στον τομέα αυτό. «Στο πρόγραμμα που παρουσιάσατε δεν προβλέπετε καμία αγορά απορριμματοφόρων που τα έχει ανάγκη η περιοχή, ούτε καν ένα κάδο δεν μεριμνάτε να αγοράσετε, ενώ την ίδια στιγμή βάζετε 500.000 ευρώ προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτες για την καθαριότητα, με συνέπεια να χάνονται θέσεις εργασίας από το δήμο μας», είπε.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Μπροστά» κ. Απόστολος Οικονομίδης, αποκάλεσε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 ως ένα «φτωχό, λιτό πρόγραμμα που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε όνειρα». Και αφού δήλωσε ότι θα το ψηφίσει γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας, αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κοιμητήρια της Επανομής. «Σήμερα το νεκροταφείο της Επανομής έχει φτάσει στα όριά του, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία θέση για ενταφιασμό. Και όμως, δεν είδα εδώ να προβλέπεται κάποια εδαφολογική μελέτη για τη δημιουργία νέων κοιμητηρίων», επισήμανε ο κ. Οικονομίδης. Υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσει η Γενική Πολεοδομική Μελέτη της Επανομής για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ όλων των δημοτικών κοινοτήτων.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης επισήμανε κι αυτός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αντίγραφο των προηγουμένων ετών. Παρατηρώντας  ότι «δεν προβλέπει ούτε ένα μεγάλο έργο που θα σηματοδοτούσε την προσπάθειά μας για ανάπτυξη, ακόμη και σε τομείς όπως η καθαριότητα, η ανακύκλωση κλπ».
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα Μώραλη χαρακτήρισε ως συνεχιζόμενα τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος για το 2012, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με τη σημερινή οικονομική συγκυρία και να έχει κανείς την πρόθεση να επιλύσει κάποια προβλήματα, δεν μπορεί με την πολιτική που επιβάλουν η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου και η τρόϊκα. Και επικρίνοντας τη διοίκηση για την  πρόθεσή της να παραχωρήσει ένα κομμάτι της καθαριότητας σε ιδιώτες, προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση και σε άλλους τομείς των δραστηριοτήτων του δήμου, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της συγκυβέρνησης.
Απαντώντας σε όλα αυτά ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας δήλωσε ότι παρά τις επικρίσεις περί φτωχού Τεχνικού Προγράμματος, αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο πρόγραμμα, καθώς είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές οικονομικές δυνατότητες του δήμου. Ενώ απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Μαυρομάτη περί προνομιακής μεταχείρισης της Περαίας, ανέφερε ότι από τα δύο έργα που δημοπρατήθηκαν εντός του 2011 από το ΣΑΤΑ, αφορούσαν και τα δύο τη Μηχανιώνα και όχι την Περαία. «Δεν μπορεί σήμερα αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κατάσταση του δήμου μας, να βγαίνουν τώρα τιμητές και να μας καταγγέλουν», παρατήρησε.
Τέλος ο κ. Κούτουκας σημείωσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα έγινε με πολύ κόπο και αγωνία. «Δυστυχώς δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν παραχωρούμε κανένα κομμάτι του δήμου σε ιδιώτες», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ενώ αμέσως μετά ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης χαρακτήρισε ως «μέγα ψέμα» τον ισχυρισμό ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση της Περαίας έναντι των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.