Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Θα φυλακίζονται όσοι οφείλουν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ


Σε μία απέραντη φυλακή θα μετατραπεί η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, θα φυλακίζεται όποιος χρωστάει στο Δημόσιο ποσό άνω των 5.000 ευρώ, καθώς μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα το σχετικό αδίκημα!!

Στη ρύθμιση αυτήν καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και από αίτημα των δικαστικών αρχών, καθώς, επειδή το αδίκημα είναι πλημμέλημα, δεν μπορούν να διατάξουν την προφυλάκιση μέχρι να καταβληθεί ή να ρυθμιστεί το χρέος.
Σήμερα ο νόμος προβλέπει την παραπομπή στο Αυτόφωρο και τη φυλάκιση όσων οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά, με εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, παρασχέθηκαν οδηγίες στους κατά τόπους εισαγγελείς, ώστε η αυτόφωρη διαδικασία να ακολουθείται μόνο στις περιπτώσεις προσώπων που οφείλουν ποσά πάνω από 75.000 ευρώ, αδίκημα που θεωρείται κακούργημα.
Από τις έως τώρα συλλήψεις ελάχιστα είναι τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να πληρώσουν. Περισσότερα ήταν τα οφέλη από πολλούς οφειλέτες οι οποίοι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, φοβήθηκαν τη σύλληψη και έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Νέα μέτρα
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί και νέα δέσμη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, καθώς τα προηγούμενα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς έχουν αποτύχει. Χτες συνεδρίασε, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
- Τα πορίσματα από τις έως τώρα δράσεις, που συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας, να μετατραπούν σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, τη νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και ουσιαστικές διατάξεις φορολογικού δικαίου.
- Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών θα λειτουργεί ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο, ενώ θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα -σε επίπεδο αρμόδιων γενικών γραμματέων- η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες.
- Να συντονιστούν οι δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ και τελωνείων), της Ελληνικής Αστυνομίας και των δημοτικών αρχών, σε σχέση με την καταπολέμηση του παρεμπορίου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, των γενικών και ειδικών γραμματέων και των αρμόδιων γενικών διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και των υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης και ο οικονομικός εισαγγελέας-αντεισαγγελέας Εφετών του Αρείου Πάγου, Γρ. Πεπόνης.

Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες
 
Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, με αφορμή τις επισημάνσεις του πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη, για «λαδώματα» εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων.
 Ο κ. Βενιζέλος αφήνει σαφείς αιχμές κατά του κ. Σπινέλλη όσο και εναντίον πρώην στελέχους του ΣΔΟΕ, καθώς τονίζει ότι θα έπρεπε τα συγκεκριμένα στοιχεία που επικαλούνται να τα θέσουν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας διά της υπηρεσιακής οδού, στο διάστημα που ήταν στις θέσεις τους.
Ο κ. Σπινέλλης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ έκανε λόγο για τη διαφθορά στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2, δηλαδή σε κάθε υπόθεση που ελέγχεται το 40% των βεβαιωμένων φόρων επωφελείται ο ελεγκτής, το άλλο 40% ο ελεγχόμενος και μόλις το 20% καταλήγει στο κράτος. Ανέφερε επίσης ότι το σύστημα «Ηφαιστος» για την παρακολούθηση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κοστολογήθηκε 1 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά ανατέθηκε προς 15 εκατ. ευρώ!
Στις καταγγελίες αυτές όπως και σε επισημάνσεις πρώην στελέχους του ΣΔΟΕ αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση «ώστε, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Δικαιοσύνης».
Στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι «έστω και τώρα, όμως, εάν από την προκαταρκτική εξέταση μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.