Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πτώση τζίρου 40% στην αγορά Θεσσαλονίκης

Μέχρι 40%, έφτασε η πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων τη φετινή γιορταστική περίοδο και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστα Χαντζαρίδη. Αντίστοιχη είναι η πτώση του τζίρου και στην Καλαμαριά, αλλά και σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως η Θέρμη, η Νέα Ραιδεστός, το Νέο Ρύσιο, οι Ταγαράδες, το Τριάδι κλπ.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»,  μετά τις 12 Δεκεμβρίου, όταν εφαρμόστηκε το γιορταστικό ωράριο, η αγορά πήρε μια «ανάσα» σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα, ενώ πολύ καλές μέρες από πλευράς κίνησης ήταν οι 18, 22 και 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, για το σύνολο της γιορταστικής περιόδου, ο κ. Χαντζαρίδης εκτιμά ότι θα κινηθεί σε χειρότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.
«Είδαμε τις τελευταίες μέρες χαμογελαστούς καταναλωτές και καταστηματάρχες με καλύτερη διάθεση, όμως εκτιμώ ότι κατά προσέγγιση η πτώση του τζίρου θα κινηθεί μεταξύ 12% - 40% τη φετινή γιορταστική περίοδο και σε σχέση με πέρσι. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι συρρικνώθηκε ο γεωγραφικός κύκλος της αγοράς, αφού καλύτερα πλέον δουλεύουν τα κεντρικότερα σημεία, στα οποία θα παρατηρηθεί και η χαμηλότερη πτώση. Στα πιο περιφερειακά σημεία η μείωση του τζίρου θα φτάσει στο 40%. Αυτό, όμως, είναι το χειρότερο, αφού περιφερειακά, στις γειτονιές, κάποιος άνοιγε ένα μαγαζάκι, επειδή ήταν μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργος και τώρα αυτός θα πληγεί περισσότερο. Δε μας αρκεί το ότι κινήθηκαν η Τσιμισκή και η Αγίας Σοφίας, όταν η Βασιλίσσης Ολγας μαραζώνει, οι Συκιές πέθαναν και η Νεάπολη δεν υπάρχει εμπορικά», τόνισε στον «Α» ο κ. Χαντζαρίδης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξέφρασε ακόμη τη δυσοίωνη εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα κλείσουν άλλες 68.000 εμπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, δηλαδή περισσότερες από όσες ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εμπορικού κόσμου, το διάστημα 2009 - 2011 έκλεισαν στη χώρα περίπου 60.000 εμπορικές επιχειρήσεις και έμειναν χωρίς δουλειά 180.000 άτομα.
Στην Καλαμαριά
Στο 30% - 40% κινείται η πτώση του τζίρου στις εμπορικές επιχειρήσεις της Καλαμαριάς τη φετινή γιορταστική περίοδο, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, Νίκο Κορωνάκη, η μείωση δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στο γεγονός ότι εκτελούνται έργα σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους, την οδό Μεταμορφώσεως.
«Τα έργα στο ρεύμα εισόδου στην Καλαμαριά έχουν αποδεκατίσει την αγορά, αφού δεν έχουν εύκολη πρόσβαση οι καταναλωτές στην οδό Μεταμορφώσεως και στον πεζόδρομο της Κομνηνών. Οπότε μένει μόνον η οδός Πασαλίδη, στην οποία είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Ηδη στη Μεταμορφώσεως υπάρχουν πολλά κλειστά μαγαζιά και θα κλείσουν περισσότερα. Πηγαίνει πολύ χάλια η φετινή γιορταστική περίοδος», τόνισε ο κ. Κορωνάκης.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου η πτώση του τζίρου βρίσκεται τουλάχιστον κατά μέσο όρο στο 20% - 30%, ενώ σε πολλές περιοχές η μείωση αγγίζει ακόμη και το 50%. «Ο κόσμος είναι παγωμένος. Σε ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη δε νομίζω να υπάρχει κατάστημα που να πηγαίνει καλά», ανέφερε η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευκαρπίας, Μαρία Μοσχούτη.
Στα ανατολικά προάστια
Σε ό,τι αφορά τα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης (Θέρμη, Νέα Ραιδεστός, Νέο Ρύσιο, Ταγαράδες, Τριάδι), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών - Εμπόρων δήμου Θέρμης, Στάθη Πιστέλα, η πτώση του τζίρου στα καταστήματα με αξεσουάρ, είδη δώρων και καλλυντικά βρίσκεται στο 30%, ενώ στις επιχειρήσεις ένδυσης - υπόδησης στο 20% σε σχέση με πέρσι, η οποία ήταν επίσης άσχημη χρονιά. «Μέσα στο 2011 στην περιοχή μας έχουν κλείσει 70 μαγαζιά και αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός τους το 2012. Πρέπει να σημειωθεί ότι αποδυναμώθηκε σημαντικά η αγοραστική δύναμη, αφού ο κόσμος αγοράζει φτηνότερα προϊόντα», είπε ο κ. Πιστέλας.
Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πυλαίας, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, η πτώση του τζίρου κινείται φέτος στο 40%, ενώ δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο το υπόλοιπο γιορταστικό διάστημα.

πηγή: εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.