Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τα άθλια οικονομικά του δήμου στο επίκεντρο


Φωτογραφία αρχείου από την ορκωμοσία του δημοτικού
συμβουλίου Θερμαϊκού πριν ένα ακριβώς χρόνο στο "Ξενία"
Τα άθλια οικονομικά του δήμου Θερμαϊκού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της απολογιστικής συνέλευσης, το βράδυ της Παρασκευής, στο «Ξενία» της Περαίας,  για τα πεπραγμένα του έτους 2010 των τριών πρώην δήμων που αποτέλεσαν το δήμο Θερμαϊκού (Επανομής, Θερμαϊκού, Μηχανιώνας).  Ευτυχώς η συζήτηση κρατήθηκε σε κόσμια επίπεδα, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Το συνολικό έλλειμμα που παρέδωσαν οι τρεις πρώην δήμοι στο δήμο Θερμαϊκού ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, οι επικεφαλής όμως των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο που στη συνέχεια πήραν το λόγο, εκτίμησαν ότι το χρέος αυτό ίσως να βρίσκεται και πάνω από τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Μαυρομάτης τα ανέβασε στα 35 εκατ. ευρώ.  Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση η παρέμβαση του κ. Γρηγόρη Παραδείση, ο οποίος πρότεινε να κάνει ο δήμος Θερμαϊκού προσωρινή στάση πληρωμών, προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές ύψος των χρεών του!! 
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής  στον εκτεταμένο και πολύωρο αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων για το έτος 2010 των τριών πρώην δήμων Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας, ένα μεγάλο μέρος της σημερινής οικονομικήα καχεξίας του ενιαίου δήμου, οφείλεται στις χαώδεις καταστάσεις που δημιούργησε στην τοπική αυτοδιοίκηση η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστική περίπτωση την επιχορήγηση από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), οι οποίοι από 7.584.445 ευρώ που ήταν για τους τρεις πρώην δήμους το 2009, έπεσαν στα 6.066.597 ευρώ, έχοντας δηλαδή μείωση πάνω από 20%.

«Τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων προκαλούν ασφυξία», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής, παρατηρώντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με χιλιάδες ευρώ που διατέθηκαν σε γεύματα και δεξιώσεις. Ενημερώνοντας παράλληλα ότι ακόμη και τώρα εξακολουθούν να πέφτουν σαν βροχή οι αγωγές κατά του δήμου από απλήρωτους προμηθευτές. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η διοίκηση του δήμου είναι αποφασισμένη να είναι δίκαιη προς όλους. «Θέλουμε να υπάρχει ισονομία παντού», έκλεισε την ομιλία του ο δήμαρχος Θερμαϊκού.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι συνεχίζει την πεπατημένη απαξίωσης των δημοτικών κοινοτήτων, όπως έκανε στο παρελθόν με τις δημοτικές κοινότητες Αγίας τριάδας και Νέων Επιβατών. Ενώ ανέφερε ότι ο πρώην δήμος Θερμαϊκού έπεσε έξω κατά 27 εκατ. ευρώ. Αλλά και οι ανείσπρακτες οφειλές είναι πάνω από 2 εκατ. ευρώ και την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο πρώην δήμος Θερμαϊκού. Τέλος ο κ. Μαυρομάτης υπογράμμισε ότι για τα βαρίδια που κουβαλάει ο σημερινός δήμος, την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο πρώην δήμος Θερμαϊκού. Παρατηρώντας ότι πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή.
Μιλώντας στη συνέχεια ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης απαρίθμησε τα μεγάλα έργα που έγιναν στον πρώην δήμο Επανομής, όπως ήταν η ένταξη της περιοχής στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ώστε να μπει μία τάξη στη γενική αταξία που επικρατούσε μέχρι τότε, καθώς στην Επανομή και το Μεσημέρι ο καθένας έχτιζε όπου ήθελε, όποτε ήθελε και όπως ήθελε. Με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι περιοχές-φιλέτα σε Επανομή και Μεσημέρι. Ενώ ακόμη στα μεγάλα έργα συμπεριέλαβε την κατασκευή της πρώτης φάσης της αποχέτευσης, για να πάψει το άθλιο φαινόμενο των βόθρων, αλλά και την επιστροφή στο δήμο από τον ΕΟΤ, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του κάμπινγκ της Επανομής, έκτασης 4.500 στρεμμάτων. Παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει άλλος δήμος στην Ελλάδα που να έχει μία τέτοια ενιαία έκταση, απείρου φυσικού κάλλους.
Καταλήγοντας ο κ. Οικονομίδης επισήμανε ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας, καθώς δεν πάει καλά ο δήμος Θερμαϊκού. Δεδομένου ότι πέρα από τα προβλήματα που δημιούργησε ο Καλλικράτης, υπάρχει και πρόβλημα συντονισμού των προσώπων που μετέχουν στη διοίκηση του δήμου.  «Παραβλέπουμε τα μέγιστα και ασχολούμαστε με τα ελάχιστα», κατέληξε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης υπενθύμισε τις επισημάνσεις του ακόμη από την προεκλογική περίοδο, όταν σημείωνε πως διακυβεύονται δύο πράγματα: Το μεγάλο χρέος των 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και η συνοχή των πολιτών. Ενώ επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε ακόμη από την 1η Ιανουαρίου, για την εκποίηση κάποιων εκτάσεων ώστε να υπάρξει ρευστότητα στο Δήμο, αλλά και τη διακοπή λειτουργίας της κοινωφελούς επιχείρησης. Τέλος ζήτησε τη μείωση των δημοτικών τελών, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει ο δήμος Θερμαϊκού ένας ελκυστικός τόπος, προκειμένου να έρθουν και να επενδύσουν επιχειρηματίες.
Με τη σειρά της ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Ενότητα» κ. Ντίνα Μώραλη επέκρινε τον τρόπο σύνταξης του προγραμματισμού δράσης της διοίκησης του δήμου, καθώς όπως είπε μπαίνει στην Προκρούστια λογική της άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Και αναρωτήθηκε ποιους εξυπηρετούν τα έργα που γίνονται. Επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να κτίζονται κτίρια για την ανάπτυξη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μην επιτρέπεται ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός να γίνονται αντικείμενο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Ενώ καταλήγοντας κάλεσε τους δημότες να συσπειρωθούν γύρω από την «Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού» ενάντια στα βάρβαρα χαράτσια και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται.
Ακολούθως δόθηκε ο λόγος σε πολλούς δημότες οι οποίοι κατέθεσαν τις επισημάνσεις, τον προβληματισμό αλλά και την αγωνία τους για τα προβλήματα της χώρας γενικότερα αλλά και του δήμου Θερμαϊκού ειδικότερα. Για τις επισημάνσεις αυτές, θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.