Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η προφυλάκιση Εφραίμ, το "σκάνδαλο Βατοπεδίου" και η υπέρτατη εθνική μας ξεφτίλα


Επιτρέψτε μας να σας παρουσιάσουμε εδώ μερικές σκέψεις για την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ και το αποκαλούμενο «σκάνδαλο Βατοπεδίου»: Πρέπει να το ομολογήσουμε, κι ας μας συγχωρήσει ο Θεός, ότι δεν τα έχουμε και τόσο καλά  με τη θρησκεία. Ότι δεν είμαστε από αυτούς που τρέχουν κάθε Κυριακή στις εκκλησίες, ούτε από τους άλλους που υποβάλλονται σε εξαντλητικές νηστείες τις παραμονές των Χριστουγέννων, την μεγάλη Σαρακοστή και της Παναγίας. Ούτε πάλι σπεύδουμε να φιλήσουμε το χέρι των ιερέων, όταν τους συναντήσουμε στο δρόμο αλλά και να σταυροκοπηθούμε κάθε που θα περάσουμε από κάποιο ναό.

Βέβαια, πηγαίνουμε στην εκκλησία (πέρα από τους… γάμους, τα βαφτίσια και δυστυχώς τις κηδείες) και παρακολουθούμε με κατάνυξη κάθε Μεγάλη Πέμπτη την ακολουθία του Νυμφίου όπου διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια που καταγράφουν τα άγια Πάθη και τη λαμπρή Ανάσταση. Ενώ οπωσδήποτε θα ακολουθήσουμε την περιφορά του Επιταφίου, αλλά και θα πούμε κι εμείς το «Χριστός Ανέστη» την Ανάσταση. Κι όλα αυτά, γιατί πιστεύουμε ότι ο καλός και ευσεβής άνθρωπος, όπως τουλάχιστον δίδαξε πριν 2012 χρόνια ο Ιησούς, διακρίνεται από τις πράξεις του, την αγάπη προς τους συνανθρώπους του και όχι από τα…. σταυροκοπήματά του.
Έτσι λοιπόν, αν και δεν είμαστε από τους βαθειά θρησκευόμενους, μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση όλη αυτή η παράσταση που στήθηκε παραμονή Χριστουγέννων για τη σύλληψη και την προφυλάκιση του ηγούμενου της μονής Βατοπεδίου, γέροντα Εφραίμ. Και μεταξύ μας, δεν πιστεύουμε καν ότι υπήρξε «σκάνδαλο Βατοπεδίου». Καθώς όλα δείχνουν και σιγά-σιγά αποκαλύπτεται αυτό, ότι επρόκειτο για μια στημένη υπόθεση, με προφανή στόχο να οδηγήσει στην υπονόμευση και τον διασυρμό της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Διότι το σκάνδαλο στοιχειοθετείται από την ώρα που αποδειχθεί ότι κάποιες ενέργειες οι οποίες έγιναν, απέβλεπαν στο να ωφεληθούν οικονομικά κάποια πρόσωπα, πολιτικοί ή ιδιώτες. Και στην προκείμενη περίπτωση, δεν αποδείχθηκε μέχρι στιγμής τουλάχιστον ότι μπήκαν σε τσέπες πολιτικών ή ιδιωτών χρήματα που είχαν σχέση με τις αγοραπωλησίες της μονής.
Σίγουρα υπήρξαν άστοχες ενέργειες του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ που ζημίωσαν την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Αλλά και συνεργασίες με υπεράκτιες εταιρίες που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα. Από κει και πέρα όμως, το να κατηγορείται για κακουργήματα και να διατάσσεται η σύλληψή του μοναχού παραμονή Χριστουγέννων, είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να το χωνέψει κανείς.      
Η εξέλιξη αυτή,  αποτελεί κατά τη γνώμη μας κατάντια και υπέρτατη ξεφτίλα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και της δικαιοσύνης!  Προφυλακιστέος ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου μέχρι να αποφασίσει η δικαιοσύνη αν είναι ένοχος ή όχι! Δεν μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης αν δηλαδή ο γέροντας Εφραίμ ήθελε περιουσία για να τακτοποιήσει τα παιδιά του, για να έχει χρήματα για τα ..γηρατειά του, ή αν τα ήθελε για το καλό της μονής που είναι θεολογική και πολιτιστική μας κληρονομιά ή για φιλανθρωπικό έργο κ.λ.π. Μένουμε στην απόφαση για τον τεράστιο “εγκληματία” γέροντα Εφραίμ! Την ώρα που πολιτικοί που οδήγησαν την χώρα σε αυτό το αδιέξοδο με τις μίζες τους και την ανικανότητα τους κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι! Και ρωτάμε, αλήθεια: φοβηθήκαμε μην πάει ο ηγούμενος ταξίδι στις… Μπαχάμες για να καλοπεράσει; Ή μην πάει σε καζίνο στα Σκόπια λόγω Χριστουγέννων;
Οι χειρισμοί της υπόθεσης Βατοπεδίου, όπως ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ όσο ήταν αντιπολίτευση, συνεχίστηκαν τα δύο χρόνια που κυβερνούσε και εξακολουθούν και σήμερα που παραπαίει, πολύ φοβούμαστε πως θα στιγματιστεί μία ημέρα ως μία πράξη ντροπής για τη χώρα και τους θεσμούς της. Αντίθετα, το Άγιον όρος ζει θα και θα ζει εις τους αιώνες των αιώνων και ως φάρος της ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.