Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Άνοδος της αριστεράς, ελεύθερη πτώση ΠΑΣΟΚ


Σαφή άνοδο της αριστεράς με παράλληλη κατακρήμνιση των δύο μονομάχων του δικομματισμού, αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε «ελεύθερη πτώση», καταγράφει η δημοσκόπηση του Κontra channel και της εταιρείας Alco που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Μάκη Κουρή «επί του πιεστηρίου». 
Στην Πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,4% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 12,9%, ΚΚΕ 9,3%,Δημοκρατική Αριστερά 6,9%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, ΛΑ.Ο.Σ. 5%, Οικολόγοι 3,2% Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 28,4% 
Επί των έγκυρων ψηφοδελτίων η εικόνα δεν αλλάζει. Η ΝΔ αυξάνει κι άλλο την διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας τις 13 μονάδες. Ωστόσο το 30% που συγκεντρώνει είναι πολύ μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας. Επίσης, η Δημοκρατική Συμμαχία με την αναγωγή φαίνεται να πιάνει το πολυπόθητο 3% και να μπαίνει στην βουλή. 
Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές. Το 40% δεν βάζει χρονικό όριο και απαντά πως θα πρέπει να γίνουν όποτε το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες και το 37% θέλει να γίνουν γύρω στις 19 Φεβρουαρίου. 

Η μάχη για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ 
Σημαντικά είναι τα ευρήματα της μέτρησης για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προηγείται με 20% και ακολουθούν ο Α. Λοβέρδος με 16% και ο Γ. Παπανδρέου με 11%. Ωστόσο, στο σύνολο των ψηφοφόρων το προβάδισμα παίρνει ο υπουργός Υγείας. 
Το 55% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως θα υπάρξει διάσπαση, αν ο Γ. Παπανδρέου παραμείνει στην προεδρία του κόμματος.  Έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως θα πρέπει να γίνουν εκλογές για την αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες όταν καλούνται να κρίνουν τον Λ. Παπαδήμο. Το 40% εκφράζεται θετικά και το 39% αρνητικά. 
Αρνητική θεωρούν 5 στους 10 την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.