Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Να μη βάζουν στο τσουβάλι της "διαφθοράς" όλους μαζί τους Έλληνες


Σίγουρα δεν μας τιμά σαν Ευρωπαϊκή χώρα η θλιβερή πρωτιά να ήμαστε πρώτοι στην Ευρωζώνη και από τους πρώτους, μαζί με τη Βουλγαρία στη διαφθορά. Ποιος όμως ευθύνεται για τις «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι»; Μήπως οι εργαζόμενοι; Μήπως οι συνταξιούχοι; Μήπως οι άνεργοι και οι μικρομαγαζάτορες; Καλά είναι λοιπόν όταν μιλούν κάποιοι για διαφθορά, να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Και να μην γενικεύουν για «διεφθαρμένους Έλληνες», αλλά να αναφέρονται σε «διεφθαρμένους πολιτικούς», «διεφθαρμένους μεγαλοεπιχειρηματίες» και πάει λέγοντας.

Η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει πάρα πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 2011, την ετήσια έρευνα που διεξάγει η Διεθνής Διαφάνεια, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της, Κώστα Μπακούρη, και τη γενική γραμματέα, Αναστασία Μάνου.
«Η διαφθορά στην Ελλάδα, με την ευρεία έννοια, τα τελευταία 10 χρόνια έχει κοστίσει 120 δισ. ευρώ», επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι «η έξοδος από την κρίση σημαίνει και πάταξη της διαφθοράς».
Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, κατέχει την 80ή θέση ανάμεσα σε 183 χώρες, μαζί με την Κολομβία, το Μαρόκο, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ταϊλάνδη και το Περού.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει την προτελευταία θέση με τελευταία τη Βουλγαρία, ενώ σε ό,τι αφορά γενικότερα τη «γηραιά ήπειρο» μετά τη χώρα μας είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία και το Κόσσοβο.
Στις αδιάφθορες χώρες, πρώτη είναι η Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν το Σουδάν, το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία.
Όπως φανερώνει ο φετινός Δείκτης, κάποιες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να προστατέψουν του πολίτες από τη διαφθορά, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της κατάχρησης δημόσιων πόρων, της δωροδοκίας ή ακόμα και της κρυφής λήψης αποφάσεων.
Η Διεθνής Διαφάνεια προειδοποίησε ότι οι διαμαρτυρίες που σημειώνονται παγκοσμίως, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από φαινόμενα διαφθοράς και οικονομική αστάθεια, καταδεικνύουν σαφώς ότι οι πολίτες θεωρούν ότι τόσο οι ηγέτες τους όσο και οι δημόσιοι φορείς δεν διακατέχονται από ακεραιότητα και διαφάνεια.
Ο κ. Κώστας Μπακούρης, επισήμανε ότι: «Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, σημεία βελτίωσης στην αντίληψη για τη διαφθορά είναι ανύπαρκτα. Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες (Διαύγεια, νόμος για αμυντικούς εξοπλισμούς κ.ά.) και οι αποκαλύψεις (όπως η περίπτωση του ελληνικού ποδοσφαίρου) δεν αρκούν και δεν πείθουν ούτε τους πολίτες, ούτε τους επενδυτές.
Διευκρινίσεις για καταθέσεις
Κλήση του Ελβετού βουλευτή, Ιωσήφ Ζησιάδη, στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις για όσα υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή περί αδήλωτων τραπεζικών καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία, αποφάσισε η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής.
Επειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες», Βαγγέλη Αργύρη, και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, εστάλη επιστολή στον κ. Ζησιάδη με την οποία προσκαλείται να έλθει και να ενημερώσει τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.