Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

"Πρώτα λύση με την Ελλάδα για το όνομα και μετά ένταξη", επαναλαμβάνουν οι Βρυξέλλες στην ΠΓΔΜ


Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  επανέλαβαν ότι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με τις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, καθώς η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων δεν επηρέασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ των «27». 
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το κλίμα στις επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα κατά τη μακρά συζήτηση των συμπερασμάτων της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, ήταν θετικό.
Δεν έλειψαν ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και οι διαφορετικές προσεγγίσεις από ορισμένους εταίρους στην ΕΕ, οι οποίοι επιχείρησαν να συνδέσουν την απόφαση της Χάγης με την ονομασία.
Πάντως, το Συμβούλιο δεν έδωσε μετά και την ομόφωνη απόφασή του, «πράσινο» φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, όπως είχε προτείνει η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2009, ενόσω παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας, με τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009 και του 2010.
Οι «27» ΥΠΕΞ κατέληξαν ομόφωνα, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της χθεσινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Το Συμβούλιο, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα, προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διάλογου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.