Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα η απόφαση της Χάγης για ΠΓΔΜ

Ανακοινώνεται σήμερα το πρωί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας. Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις πτυχές της απόφασης, η οποία, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, θα δικαιώνει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) στο ζήτημα της παραβίασης από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της αντίρρησης που προέβαλε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.
Στο δεύτερο ερώτημα της σκοπιανής πλευράς που αφορά τη μελλοντική στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα έναντι των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, διαφαίνεται ότι το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση.
Ωστόσο, καθώς την εβδομάδα που ξεκινά υπάρχουν δύο κρίσιμες συναντήσεις (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα), όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως το Σκοπιανό, απαιτούνται περίπλοκοι πολιτικοί χειρισμοί. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν που από χτες βρίσκεται στην Αθήνα,  αναμένεται λόγω και της συγκυρίας να συζητήσει το Σκοπιανό στις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τον κ. Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΝΔ.
Αποκλίνουσες θέσεις
Ο χειρισμός του θέματος δεν θα είναι εύκολος. Και αυτό καθώς ήδη διαφαίνονται αποκλίνουσες θέσεις επί της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ηδη άλλωστε ο κ. Παπαδήμος συζήτησε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον κ. Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή, ενώ αναμενόταν να έχει τετ α τετ συνάντηση και με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Εκτενή συζήτηση είχε, επίσης την Παρασκευή, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα η νέα κυβέρνηση να κληθεί να χειριστεί την «καυτή πατάτα» με την πΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του τηρεί «σιγήν ιχθύος» και αποφεύγει κάθε σχόλιο, αν και οι σκληρές θέσεις του παραμένουν γνωστές και αμετάβλητες. Οσο για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, υπήρξε κάτι παραπάνω από σαφής πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι εφόσον υπάρξει λύση σύνθετης ονομασίας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα. Στα Σκόπια έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στοχευμένες ενημερώσεις δημοσιογράφων και έχει ζητηθεί απόλυτη σιωπή ως την ανακοίνωση της απόφασης.
Πιθανά προβλήματα
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι αν υπάρξει κακοφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης, αυτό ίσως να δώσει την ευκαιρία σε τρίτους να εγείρουν το ζήτημα. Και επιπλέον ο κ. Παπαδήμος πρέπει να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι καλώντας τον να βοηθήσει τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χώρες όπως η Βρετανία ή η Σουηδία, οι οποίες και στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα στα θέματα της διεύρυνσης, με αφορμή το Σκοπιανό να επανέλθουν κατά το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ανάλογο φαινόμενο θα μπορούσε να λάβει χώρα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου κράτη-μέλη όπως η Τουρκία ίσως αμφισβητήσουν την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου στην υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας στις 7-8 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.