Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Φτωχότερη η ενημέρωση χωρίς την "Ελευθεροτυπία"


Φτωχότερη η ενημέρωση, αυτή την Κυριακή, καθώς δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», λόγω της 48ης απεργίας που κήρυξαν οι περίπου 800 εργαζόμενοι της εφημερίδας, ζητώντας την καταβολή των αποδοχών τους, που καθυστερούνται εδώ και περίπου πέντε μήνες, αλλά και τη διάσωση από τη χρεωκοπία της ιστορικής εφημερίδας. Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας», αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας:

«Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στην «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», άκουγαν χθες, φθάνοντας στο γραφείο, το νέο: Η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στο άρθρο 99. Ουσιαστικά, να κηρύξει πλήρως στάση πληρωμών, διαλύοντας και τις τελευταίες ελπίδες των εργαζομένων ότι θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έκανε αυτό που όφειλε: Την καταβολή τουλάχιστον του δώρου των Χριστουγέννων και ενός μέρους των οφειλών, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν ήδη εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους.
Η άλλοτε εφημερίδα των συντακτών, η εφημερίδα που πρωτοστατεί δημοσιογραφικά στην αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους της από τον περασμένο Αύγουστο. Από τότε που άρχισε ο κύκλος των πρόσφατων περιπετειών της, όταν ήδη από τα μέσα Ιουλίου η επιχείρηση, ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εξόφληση του μήνα. Και μάλιστα, με μια ανακοίνωση στην πόρτα του ασανσέρ, Παρασκευή απόγευμα και υπογραφή "εκ της διοικήσεως".
Με το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές οι εργαζόμενοι πληροφορούνταν ότι δεν θα πληρωθούν, εν αναμονή της υπογραφής κάποιου τραπεζικού δανείου το οποίο θα δινόταν έναντι κάποιου "μπίζνες πλαν" εξυγίανσης.
Το δάνειο αρχικά θα "έκλεινε", υποτίθεται, στα τέλη Ιουλίου, ο Ιούλιος έγινε Αύγουστος, ο Αύγουστος έγινε Σεπτέμβριος και οι διαβεβαιώσεις ότι το δάνειο "όπου να’ναι κλείνει", συνεχίζονταν. "Έκλεισε κατά 98%" έλεγαν οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του γενικού διευθυντή κ. Πολυκανδριώτη, με τους εργαζόμενους να βάζουν συνεχώς πλάτη, αποφεύγοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις, φοβούμενοι ότι οι απεργίες μπορεί να δυναμίτιζαν τη συμφωνία και να έπλητταν την εφημερίδα.
Μία συμφωνία για δάνειο για το οποίο οι εργαζόμενοι ήξεραν πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για να ξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά για να αποζημιωθούν, με «οικειοθελή» απόλυση, όσοι δεν άντεχαν την πολιτική «σοκ και δέος» που είχε αρχίσει να εφαρμόζει η διοίκηση. Το περιβόητο «μπίζνες πλαν» μιλούσε για περικοπή του κόστους κατά 50%, δηλαδή προέβλεπε μαζικές απολύσεις, θεωρώντας ως μοναδικό πρόβλημα το υψηλό εργατικό κόστος. Έστω και έτσι, οι εργαζόμενοι αποδέχονταν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, για όσους τυχερούς απέμεναν μετά την επιλογή. Κι ας μην έφταιγαν οι εργαζόμενοι, ούτε για την ευρύτερη οικονομική κρίση που δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ούτε για την όποια κακοδιαχείριση στην εταιρία, ούτε για τις επιλογές της εκδότριας, που στις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων να βρει λύση άμεσα στο πρόβλημά τους, παρέπεμπε στο τραπεζικό δάνειο που δεν ερχόταν και το οποίο έθετε η ίδια ως βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας. Στις συνεχείς εκκλήσεις της εργασιακής επιτροπής ότι από την εφημερίδα ζουν πάνω από 800 εργαζόμενοι, ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε κλείνοντας πλέον πέντε μήνες απλήρωτοι, ότι ο κόσμος δεν έχει να φάει, χρωστά νοίκια, δάνεια, υποχρεώσεις, η εργοδοσία σήκωνε τα χέρια ψηλά, φορτώνοντας το πρόβλημα στις τράπεζες.
Κι’ όμως είναι η "Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε." που διαβεβαίωνε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λίγους μήνες πριν ότι πληρώνει κανονικά όλες τις οφειλές, πλην εργαζομένων. Είναι η "Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε." που ισχυριζόταν στην επιτροπή συμφιλίωσης, ότι το ρεύμα είναι πολυτιμότερο από τους εργαζόμενους, απαντώντας στην ερώτηση της γενικής γραμματέως γιατί δεν κάνει κάποια ρύθμιση με τη ΔΕΗ. Είναι η "Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε." που, μέχρι και χθες ακόμη, διαβεβαίωνε πως κάνει ό,τι μπορεί για να καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, κάτι πού τελικά δεν έγινε, παρά τη χθεσινή προθεσμία που έληγε σύμφωνα με το νόμο.
Οι εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας" έκαναν τεράστια υπομονή, αποφασίζοντας τελικά το Νοέμβριο να ξεκινήσουν τις πρώτες τους απεργίες, ευελπιστώντας ότι η εκδότρια κ. Μάνια Τεγοπούλου θα συναισθανθεί το βάρος των ευθυνών της για την τύχη των εργαζομένων.
Τον Δεκέμβριο προχώρησαν στην πρώτη τους μεγάλη τριήμερη απεργία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πρόσφατα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη δράση τους, ανακοινώνοντας δύο 48ωρες απεργίες για τα φύλλα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και από τις 2 Ιανουαρίου επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, πάντα με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων.
Αντί έστω κάποιας υπόσχεσης, οι εργαζόμενοι εισέπραξαν την πρόθεση για προσφυγή στο άρθρο 99. Μία προσφυγή που απειλεί να μετατρέψει την άλλοτε μαχητική εφημερίδα των συντακτών σε εφημερίδα των πιστωτών, με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.
Οι εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας", έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο κατανόησης, αποφάσισαν παμψηφεί, να προχωρήσουν άμεσα, από την Πέμπτη 22/12, στην κήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, έως ότου πάρουν τα δεδουλευμένα τους.
Η "Ελευθεροτυπία" επέζησε, από τον Αύγουστο και μετά, χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων της, που συνέχισαν με επαγγελματική ευσυνειδησία να εκδίδουν την εφημερίδα, ζυγίζοντας κάθε φορά και τη σχέση με τους αναγνώστες.
Η «Ελευθεροτυπία» είναι οι εργαζόμενοι της. Όχι όμως για να γίνονται παιχνίδια στην πλάτη τους. Αλλά για να συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο, με την ίδια ευσυνειδησία που δείχνουν για χρόνια, και ιδίως τους τελευταίους πολύ δύσκολους μήνες, σεβόμενοι την παράδοση μιας εφημερίδας που ήταν πάντα ανοικτή στο διαφορετικό.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο σθένος, τον αγώνα για τη δικαίωσή μας, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή μας τόσο προς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή επίθεση των εργοδοτών, όσο και σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας που πλήττονται από την πολιτική του μνημονίου. Πολιτική που φιλοδοξούσε να εφαρμόσει στις πλάτες μας και η διοίκηση της "Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.".
Οι εργαζόμενοι -δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί- υποσχόμαστε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσει να υπάρχει η εφημερίδα, για να συνεχίσει να κρατά ζωντανή την ενημέρωση, ιδίως αυτή την περίοδο που η ελληνική κοινωνία πλήττεται βάναυσα από μιά κρίση που άλλοι δημιούργησαν.
Ζητούμε τη συμπαράσταση των αναγνωστών και όλων των εργαζομένων στον αγώνα για τη δικαίωση μας. Καλούμε την εργοδοσία να συμμετάσχει και η ίδια στην οικονομική στήριξη της εφημερίδας για την έξοδό της από την κρίση.
Οι εργαζόμενοι στη «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.