Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοχρονιάτικος "μποναμάς" με αυξήσεις 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς από την τρικομματική μας κυβέρνηση που μας αναγκάζει να υποδεχθούμε το νέο έτος με νέο χαράτσι αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 9,2% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου. Για να δικαιολογήσει το χαράτσι ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι «τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη», παραλείποντας φυσικά να αναφέρει ότι πλέον οι αποδοχές των Ελλήνων δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις αντίστοιχες αποδοχές στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση, εν μέσω έντονων αντιδράσεων την περασμένη εβδομάδα, είχε αναβάλει τις σχετικές αποφάσεις της. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  είχε εισηγηθεί στο υπουργείο μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια τη ΔΕΗ 12,7%.
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα - όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ - έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Αντιδράσεις για τις αυξήσεις
«Η μαύρη συγκυβέρνηση κάνει μαύρη τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας με τη νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ 9,5% μόνο για το πρώτο εξάμηνο συν το νέο φόρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιπλέον το εξοντωτικό χαράτσι για τα σπίτια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, προσθέτει: «Πρέπει να πληρώσει ακριβά για το θράσος της και την πολιτική της. Καμιά αύξηση στη ΔΕΗ, κανένας νέος φόρος, κάτω τα χαράτσια. Να μειωθούν εδώ και τώρα τα τιμολόγια για τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους. Εργατική λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση. Κάτω η κυβέρνηση των μονοπωλίων».
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Συνασπισμού. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος σημειώνει πως οι νέες αυξήσεις έρχονται σε μια περίοδο όπου η μνημονιακή πολιτική ωθεί την πλειοψηφία της κοινωνίας σε χρεοκοπία. «Ενώ οι αυξήσεις σε όλες τις τιμές των προϊόντων είναι μεγάλες, οι φορολογικές επιβαρύνσεις γίνονται δυσβάσταχτες και τα επιβαλλόμενα αντισυνταγματικά χαράτσια απειλούν, ιδιαίτερα, τους πιο φτωχούς ακόμη και με διακοπή του ρεύματος, οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους δεν δικαιολογούνται από καμία πλευρά».
Προσθέτει ακόμη πως «από τη στιγμή που η ΔΕΗ παραμένει κερδοφόρα, οι ανατιμήσεις των τιμολογίων σχετίζονται με τη γενικότερη πολιτική "απελευθέρωσης" της ενέργειας και την εδραίωση ισχυρών παικτών στην ηλεκτρική ενέργεια στους οποίους θα προσφερθεί εγγυημένη υψηλή κερδοφορία, καθώς και με τη στάση των κυβερνήσεων, όπου ουσιαστικά παραδίδουν τα πάντα στους ιδιώτες».
Καταλήγοντας επισημαίνει πως «άμεσο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η απόκρουση κάθε σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, νέες ανατιμήσεις και χαράτσια».
Εξωπραγματικές χαρακτηρίζει τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ η Δημοκρατική Συμμαχία, τονίζοντας ότι στρέφονται εναντίον των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σηκώνουν όλα τα βάρη.
«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποφεύγει να θίξει συντεχνιακά, κομματικά και οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη ΔΕΗ», επισημαίνει και καλεί τα κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, «αντί να συμφωνήσουν στην εύκολη λύση της επιβάρυνσης ακόμη περισσότερο των καταναλωτών, να προωθήσουν άμεσα την αποκρατικοποίηση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και τη μείωση των δαπανών της εταιρείας, παρακάμπτοντας τις γνωστές κρατικοδίαιτες αντιδράσεις».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.