Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ο λόγος στους πολίτες

Προβλήματα του δήμου Θερμαϊκού που τέθηκαν από δημότες στις παρεμβάσεις τους
Από τη συγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει στις 24 Νοεμβρίου
πολίτες του Θερμαϊκού έξω από την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου.
Κάποιοι από αυτούς μίλησαν με στοιχεία στη συνέλευση
Σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το δήμο Θερμαϊκού, επισημάνθηκαν από πολίτες οι οποίοι πήραν μέρος στην απολογιστική συνέλευση του δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2010, που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο «Ξενία» της Περαίας. Προβλήματα που έχουν σχέση με την καθαριότητα, την ύδρευση, το οδικό δίκτυο, τα σχολικά κτίρια και πολλά άλλα.

Θα επιχειρήσουμε σύντομα να παρουσιάσουμε περιληπτικά, για οικονομία χώρου, μερικά από τα ζητήματα που έθεσαν οι δημότες:
-Καλονάς Γιάννης:  Τι πρόκειται να κάνει η διοίκηση του δήμου με τους σωλήνες ύδρευσης, οι οποίοι ειδικά στην Αγία τριάδα είναι ακόμη από αμίαντο, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρή επίπτωση στην υγεία των δημοτών; Επίσης, πότε θα γίνει η διάνοιξη της παραλιακής οδού μέσω των ΚΑΑΥ, που είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής; Πότε θα γίνει κάποια κίνηση για την αξιοποίηση του κάμπινγκ της Αγ.Τριάδας;
-Μαργαρίτης Μανόλης:  Οι πέργκολες των καταστημάτων στην οδό Πολυτεχνείου της Ν.Μηχανιώνας παρότι ήταν νόμιμες, έχουν καταστραφεί με συνέπεια την μεγάλη ζημιά των καταστηματαρχών. Η διοίκηση του δήμου πρέπει να παρέμβει για την αποκατάσταση της περιοχής. Επίσης να μας ενημερώσει η διοίκηση του δήμου τι απέγινε με τα χρήματα που χάθηκαν από το ταμείο του πρώην δήμου Μηχανιώνας. Τέλος να προχωρήσει η μελέτη που είχε συνταχθεί πριν χρόνια για την κατασκευή κόμβου στην περιοχή του ναυπηγείου, ώστε τα φορτηγά από την Ιχθυόσκαλα να μην περνούν μέσα από τη Μηχανιώνα, βρομίζοντας τους δρόμους με τα ψαρόνερα.
-Κωνσταντινίδου Έλλη: Τι έκανε η διοίκηση του δήμου για τα αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως για την οδό Θερμαϊκού που πλημμυρίζει και χρειάζεται βάρκα για να διασχίσει κανείς; Επίσης για τα σχολεία των Νέων Επιβατών αλλά και την ταφή των νεκρών, καθώς υποχρεώνονται οι συγγενείς τους να πληρώνουν 280 ευρώ στον δήμο και ξεχωριστά άλλα 150 ευρώ για το άνοιγμα των τάφων.
-Καρανικόλας: Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Νέα Μηχανιώνα όταν είχε γίνει το 2002 επί δημαρχίας Κ.Κούτουκα λειτουργούσε πολύ καλά και αποτελούσε κόσμημα για την περιοχή. Τώρα έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Επίσης, τι γίνεται με τα φωτοβολταϊκά που τοποθετήθηκαν εδώ και χρόνια στο λιμάνι της Ν.Μηχανιώνας. Θα λειτουργήσουν επιτέλους ή είναι εκεί για φιγούρα.
-Κακάλης: Τι θα γίνει επιτέλους με το πρόβλημα των σκουπιδιών; Μας λέτε ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο για την κίνηση των απορριμματοφόρων. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό; Οι κάδοι είναι ξεχειλισμένοι από σκουπίδια. Επίσης δεν γίνεται πλύσιμο των κάδων αλλά και δεν εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης από το δήμο, ώστε να μειωθεί ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων. Τέλος να υπάρχει σε μόνιμη βάση καθαρισμός των παραλιών.
-Δημητριάδου: Είμαι η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Νέων Επιβατών. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή. Το γυμνάσιο είναι με πάρα πολύ μικρές αίθουσες διδασκαλίας. Οι μαθητές διατρέχουν κίνδυνο καθώς αναγκάζονται να διασχίζουν ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Θρηνήσαμε θύματα στο παρελθόν. Το κτίριο του Λυκείου έχει μόνο μία πόρτα και με τρόμο σκεφτόμαστε τι θα γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ενός σεισμού. Να κατασκευαστεί επειγόντως έξοδος κινδύνου.
-Τεκίδης Δημήτρης:  Εδώ και εννέα χρόνια δεν έγινε κανένα απολύτως έργο στο Μεσημέρι. Ακόμη και για να χτιστεί η περίφραξη της εκκλησίας, αναγκαστήκαμε να κάνουμε έρανο μεταξύ μας για να αγοράσουμε το τσιμέντο. Να δείξει ενδιαφέρον η δημοτική αρχή για τον τόπο μας.
- Κυριακόπουλος Χρήστος: Από το 2004 που εγκαταστάθηκα στην Περαία και αμέσως έσπευσα να κάνω μεταδημότευση, διαπίστωσα ότι υπήρχε μία πολύ μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, χωρίς όμως παράλληλα να γίνονται οι απαραίτητες υποδομές με συνέπεια το σημερινό χάλι. Επίσης δεν υπάρχουν μονοδρομήσεις δρόμων με συνέπεια συνεχή μποτιλιαρίσματα, ενώ συνεχίζεται αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα το αίσχος των βόθρων. Τέλος είναι απαράδεκτο και το θέαμα των σκουπιδιών. Κάντε κάτι αντί να μας γονατίζετε μόνο με τα δημοτικά τέλη.
-Πορίδης: Θέλω κι εγώ απάντηση για το ταμείο της Μηχανιώνας. Τι έγιναν εκείνα τα χρήματα; Θα λογοδοτήσει κάποιος στη δικαιοσύνη;
-Ιβάνοβιτς Χρήστος: Έχετε υποχρέωση όλοι, διοίκηση και αντιπολίτευση, να σταθείτε δίπλα στους δημότες που δοκιμάζονται από τα μέτρα της τρόϊκας. Να συνδράμετε τις ομάδες πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και πείνας.  Να παραχωρήσει ο δήμος ένα χώρο για να μπορούν οι κινήσεις πολιτών να αναπτύσσουν δράσεις συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους συνδημότες μας.  Τέλος να πάρει θέση η δημοτική αρχή για ένα κείμενο που μιλάει για «μπαχαλάκηδες», «προβοκάτορες» και άλλα τέτοια απαράδεκτα που μας προσβάλουν όλους.
-Μαυρόπουλος:  Δεν πήρατε καμία θέση για την επίθεση που γίνεται στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Να πάρει πρωτοβουλίες ο Δήμος
-Πασχαλίδης: Τι μπορεί να ελπίζει ένας  νέος άνθρωπος μετά τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάσατε σήμερα στον απολογισμό; Να μπείτε μπροστά, διοίκηση και αντιπολίτευση και να υπερασπισθείτε τους πολίτες που χάνουν τις δουλειές τους, που εξαναγκάζονται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σπέρνετε την απογοήτευση. Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και όχι μόνο κατά της κυβέρνησης.
-Πλούμης: Εγώ είμαι ένας από τους… «μπαχαλάκηδες». Η σημερινή συζήτηση θυμίζει ρομαντικό περίπατο ενός ζευγαριού σε χωματερή!  Να ζητήσετε από το κράτος να καταωληθούν τα λεφτά που οφείλει στους δήμους. Τι έγινε με την απόφαση που πήρατε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κατά των μέτρων λιτότητας και την εφεδρεία;  Εγκρίνατε ένα ψήφισμα κι ακόμη δεν το αναρτήσατε στο site του Δήμου.  
-Ελένη Ματθαίου: Από την μία και πλέον ώρα της εισήγησης ταυ δημάρχου το μόνο που συγκράτησα ήταν ατελείωτοι αριθμοί και μάλιστα δεκαψήφιοι και πάνω. Χρήματα που σε όλη μας την ζωή δεν θα περάσουν από τα χέρια μας...από έργα δεν είδα κάτι σπουδαίο...μια πλατεία δεν είναι δύσκολο να φωτιστεί. Όλα αυτά δεν με ενδιαφέρουν καθόλου από την στιγμή που δεν μπορώ να πιω το νερό της βρύσης και τσαλαπατώ συνεχώς πάνω από σκουπίδια και όταν βρέχει χρειάζομαι βάρκα για να κυκλοφορήσω. Ζήτησα να με ενημερώσουν σε ποια φάση βρίσκεται  η σύμβαση με την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, πόσα σκουπίδια πηγαίνουν ετησίως στην Μαυροράχη και τι πληρώνει ο δήμος γι' αυτά.να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών αξιοποιώντας σε κάθε μορφή της την ανακύκλωση και  να μας παρέχουν πόσιμο νερό.

 Ακολούθησαν και πολλές άλλες τοποθετήσεις δημοτών τις οποίες δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε λόγω του προχωρημένου της ώρας.  Όμως πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού που θα ήθελαν να αναρτηθούν οι απόψεις τους  σχετικά με τον απολογισμό του 2010 που παρουσιάστηκε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα της περιοχής, μπορούν να μας τις στέλνουν στο e-mail:  spikouz@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.