Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Άρχισαν τα όργανα για τα "45άρια"....

Τι είχε παραδεχθεί ο τότε αντινομάρχης κ.Γ.Τσαμασλής

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τελευταίο στάδιο της έρευνας στην πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια», δηλαδή τα έργα της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης που κατατμήθηκαν προκειμένου να εκτελεστούν με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Ήδη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στην εφημερίδα «Μακεδονία», την πόρτα της ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης πέρασαν οι πρώτοι τρεις  κατηγορούμενοι για να απολογηθούν, ενώ κλήσεις για απολογία εκτιμάται ότι θα λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα και ο τέως νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, πρώην αντινομάρχης, Διονύσης.

Η έρευνα αφορά 456 τέτοια έργα της περιόδου 2006-2010, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του κατηγορητηρίου που έλαβαν οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι διετέλεσαν τμηματάρχες της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και υπογραφές τους περιλαμβάνονται σε «κατατμήσεις» έργων. Το ύψος της ζημίας σε βάρος του δημοσίου, όπως υπολογίζεται στο κατηγορητήριο, φτάνει τα 4,1 εκατομμύρια ευρώ και τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι είναι απιστία σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, ηθική αυτουργία στην απιστία, ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία σε αυτή.
Η ειδική ανακρίτρια, πρόεδρος πρωτοδικών Ανθία Τσαφίτσα, σ’ αυτή τη φάση έχει περιορίσει τον αριθμό των κατηγορουμένων σε περίπου 30, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τα πρόσωπα -υπαλλήλους και αιρετούς- τα ονόματα των οποίων διακρίνονται σε όλα τα έργα από τις υπογραφές που έθεσαν, τόσο για την έγκριση των κατατμήσεων όσο και για την έγκριση των εκταμιεύσεων των σχετικών ποσών.
Χθες από το ανακριτικό γραφείο πήραν προθεσμία να απολογηθούν στα τέλη Μαΐου τρεις τμηματάρχες της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε νομαρχίας, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, καθώς φέρονται πως σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα της θητείας τους ενέκριναν τις κατατμήσεις των έργων αυτών σε μικρής αξίας, 45.000 ευρώ, προκειμένου να μη γίνουν διαγωνισμοί για την ανάθεσή τους.

ΣΕΙΡΑ ΚΛΗΣΕΩΝ
Κλήσεις και για τους άλλους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και για τους αδελφούς Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, αναμένεται να σταλούν στο προσεχές διάστημα. Θεωρείται δύσκολο πάντως οι απολογίες τους να αρχίσουν πριν τις εκλογές, παρότι νομικοί κύκλοι έλεγαν πως ο μεγάλος χρόνος της προθεσμίας που πήραν οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι δεν συνδέεται με αυτόν που θα πάρουν οι υπόλοιποι. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς θα προκύψει μόνο από το κατηγορητήριο το οποίο θα λάβουν, είναι για ποιες ακριβώς κατηγορίες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι δύο αιρετοί.
Σε βάρος τους, με τις αρχικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν, ασκήθηκαν πριν από δύο χρόνια ποινικές διώξεις για ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση και απλή συνέργεια στην απιστία. Όμως εκτός της έκθεσης του επιθεωρητή, με βάση την οποία ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις, ακολούθησε και άλλη δικογραφία, με επιπλέον διώξεις κατά παντός υπευθύνου, που ασκήθηκαν τον περσινό Μάρτιο.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα κατηγορητήρια που έλαβαν οι πρώτοι κατηγορούμενοι, από τη μία έχουν περιληφθεί όλα τα έργα τριών δικογραφιών, από την άλλη όμως είναι περιορισμένος ο αριθμός των κατηγορουμένων, που αρχικά υπολογιζόταν ότι ξεπερνούσε τους 70, καθώς σε αυτούς περιλαμβάνονταν και οι εργολάβοι, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που ενέκριναν, τα μέλη των επιτροπών και όλοι οι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στη δικογραφία, εντοπίζονται τρεις τρόποι ανάθεσης των συγκεκριμένων έργων, όπως προκύπτει και από την έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή. Ο πρώτος ήταν η κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα των 45.000 ευρώ, που βασιζόταν στον αρχικό υψηλό προϋπολογισμό. Συντάσσονταν επί μέρους μελέτες με προϋπολογισμούς 45.000 ευρώ αλλά με τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων και αντί να εκτελεστούν τα μεγάλα εκτελούνταν ως 45άρια με πρόχειρους διαγωνισμούς.
Ο δεύτερος τρόπος που καταγράφεται στη δικογραφία ήταν η ανάθεση συμπληρωματικών έργων στο πλαίσιο μεγαλύτερων δημοπρασιών. Έτσι, ενώ το κύριο έργο είχε έκπτωση της τάξης των 25%-40%, στα συμπληρωματικά 45άρια αυτή έφτανε μόλις το 2%-3% και αναθέτονταν στους ίδιους εργολάβους.
Τέλος, ήταν η απευθείας έγκριση αυτοτελών έργων των 45.000 ευρώ, που όμως αποτελούν τμήματα μεγαλύτερου έργου με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό. Στην πρώτη δικογραφία περιλαμβάνονται μάλιστα και 23 έργα τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν εκτελέστηκαν ποτέ, παρότι οι εργολάβοι πληρώθηκαν», καταλήγει το δημοσίευμα της «Μακεδονίας».


Η παραδοχή Τσαμασλή

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο του 2010, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκλογών, ένας από τους πρώην στενούς συνεργάτες του κ. Ψωμιάδη, ο επί σειρά ετών αντινομάρχης και νυν αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, είχε ομολογήσει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η νομαρχία έκανε τέτοια έργα προκειμένου να τακτοποιήσει τα «γαλάζια» παιδιά, τα οποία προσλάμβανε ως συμβασιούχους σωρηδόν και αδιαφανώς στις διάφορες υπηρεσίες της νομαρχίας.
«Πολλές φορές βάζαμε τεχνηέντως ένα πρόγραμμα, υποτιθέμενο πρόγραμμα εκτέλεσης έργου... προκειμένου να δικαιολογήσουμε τους συμβασιούχους. Ότι αυτοί οι συμβασιούχοι κάνουν αυτό το έργο. Στην πράξη όμως δεν υπήρχε...» είχε πει τότε κ. Τσαμασλής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.