Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ο Μαυρογυαλούρος και οι άλλοι...

Οι θεατρινίστικες κινήσεις κάποιων υποψηφίων δημάρχων, τα μεγαλόπνοα «έργα» που τάζουν, τα ψεύτικα όνειρα που πλασάρουν οι αυτοπροβαλλόμενοι ως «άνθρωποι των έργων», παραπέμπουν ευθέως στον Μαυρογυαλούρο, τον γνωστό ήρωα της ταινίας «Υπάρχει και φιλότιμο» που ερμήνευσε με καταπληκτική επιτυχία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Όμως, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος ασχολήθηκε με την πολιτική, με σατιρικό τρόπο. Εκτός της χαρακτηριστικής περίπτωσης του "Μαυρογυαλούρου", άκρως επιτυχημένες ήταν κι άλλες πολλές ταινίες. Ας τις δούμε πιο συγκεκριμένα.

"Δεν είμεθα οι άνθρωποι των λόγων, είμεθα οι άνθρωποι των έργων. θα σας εξαφανίσομε!!!...(παύση)... Θα σας εξασφαλίσομε!" Ποιος δεν έχει γελάσει με τη συγκεκριμένη σκηνή του Λάμπρου Κωνσταντάρα από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο»;
Η πιο χαρακτηριστική ελληνική ταινία που σατιρίζει την πολιτική σκηνή της χώρας μας, γυρισμένη κοντά μισό αιώνα πριν, και παραμένει ακόμα και σήμερα επίκαιρη. Ο «Μαυρογυαλούρος», που τον ερμήνευσε με επιτυχία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, είναι το σημείο αναφοράς κάθε φορά που η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, είναι ο χαρακτήρας που καθρεπτίζει πάνω του αρκετούς από τους πολιτικούς της χώρας μας και άλλους που  ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση
Εκτός του "Μαυρογυαλούρου", άκρως επιτυχημένες ήταν και οι ταινίες "Τζένη-Τζένη", "Θανασάκης ο πολιτευόμενος", "Η βουλευτίνα", "Ξύπνα Βασίλη" και άλλες πολλές. Ας τις δούμε πιο συγκεκριμένα.
Υπάρχει και φιλότιμο
Ενας υπουργός, που μεταβαίνει στο χωριό της ιδιαίτερης εκλογικής του περιφέρειας για να εγκαινιάσει ένα μαιευτήριο, πληροφορείται τις απάτες των ιδιαιτέρων του και παραιτείται από την πολιτική. Κινηματογραφική διασκευή της θεατρικής κωμωδίας "Ανώμαλη Προσγείωση" των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Παραγωγής: 1965

Πρωταγωνιστούν: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Νίκη Λινάρδου: Που μπορεί κανείς να κάνει ένα μπάνιο;
Χρήστος Δοξαράς: Στο ποτάμι.
Νίκη Λινάρδου: Μα εγώ θέλω ζεστό μπάνιο!
Λάμπρος Κωσταντάρας: Στο ποτάμι, το Δεκαπενταύγουστο...

Οι 900 της Μαρίνας
Η Μαρίνα κληρονομεί από τον κομματάρχη πατέρα της 900 ψηφοφόρους και μαζί κληρονομεί και τα βάσανα.
Παραγωγής: 1961
Πρωταγωνιστούν: Γκέλυ Μαυροπούλου, Θανάσης Βέγγος
Θανασάκης ο πολιτευόμενος
Νεαρή κόρη οικογένειας μεγαλομπακάληδων επιστρέφει από την Ελβετία, μετά το τέλος των σπουδών της, παντρεμένη με έναν νεαρό επιστήμονα, τον Θανασάκη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να γίνει πολιτικός. Με την οικονομική βοήθεια του κουνιάδου του κατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Παραγωγής: 1954
Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Βύρων Πάλλης, Άννα Συνοδινού

Η κυρία δήμαρχος
Γεωργία Βασιλειάδου και Βασίλης Αυλωνίτης, ιδιοκτήτες ταβέρνας και "αιώνιοι" εχθροί, αποφασίζουν να βάλουν υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Παραγωγής: 1960
Πρωταγωνιστούν: Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης

Τζένη-Τζένη
Η πιο γνωστή ιστορία "λευκού γάμου" για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Ανδρέας Μπάρκουλης και Τζένη Καρέζη στην χαρακτηριστική σκηνή όπου παίζουν τάβλι την πρώτη νύχτα του γάμου τους.
Παραγωγής: 1966
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Μπάρκουλης, Τζένη Καρέζη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντάρας

Η βουλευτίνα
Η Ρένα Βλαχοπούλου παίρνει τη θέση του βουλευτή άνδρας της και κλέβει την παράσταση.
Παραγωγής: 1966
Πρωταγωνιστούν: Ρένα Βλαχοπούλου, Σταύρος Ξενίδης
Ψηφοφόρος: Μαρτζώκος.
Θανάσης Βέγγος: Τι θέλετε;
Ψηφοφόρος: Ήρθα για μια ανάλυση ούρων!
Θανάσης Βέγγος: Τι 'ν' αυτά που λέτε κύριε Μαρτζώκο! Εδώ είναι πολιτικό γραφείο. Δεν είναι ιατρείο. Λάθος πόρτα κάνατε...
Ψηφοφόρος: Καθόλου. Εγώ τον κύριο Φερέκη τον ψήφισα!
Θανάσης Βέγγος: Τον ψηφίσατε; Κι επειδή τον ψηφίσατε πρέπει να φροντίζει για τα ούρα σας; Τέλος πάντων. Φέρτα εδώ. Θα τα φροντίσουμε.
Ψηφοφόρος: Να μου τα προσέχετε.
Θανάσης Βέγγος: Ναι, θα τα βάλουμε στα πούπουλα!

Ζητείται ψεύτης
Ρεσιτάλ από τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Ενας άνδρας με ταλέντο στα... ψέματα προσλαμβάνεται ως ιδιαίτερος γραμματέας σ’ ένα βουλευτικό γραφείο.
Παραγωγής: 1961
Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός, Αννα Κυριακού
Ντίνος Ηλιόπουλος: Έχω μια συστατική επιστολή για να αναλάβω το ιδιαίτερο γραφείο του κύριου Φερέκη.
Άννα Κυριακού: Α, για ιδιαίτερος, ε; Και τι προσόντα έχετε;
Ντίνος Ηλιόπουλος: Επιτρέψτε μου να συστηθώ. Θόδωρος Πάρλας, γνωστός ως Ψευτοθόδωρος.
Άννα Κυριακού: Μπα. Και καμαρώνετε, βλέπω!
Ντίνος Ηλιόπουλος: Μα είναι να μην καμαρώνω; Εγώ κυρία μου δεν είμαι ένας τυχαίος ψεύτης όπως τόσοι και τόσοι άλλοι τίμιοι και ευυπόλυπτοι πολίτες. Εγώ είμαι ένας ψεύτης με ταλέντο.
Στουρνάρα 288
Ο χαρακτηριστικός βουλευτής "Καλοχαιρέτας" στην κλασική κωμωδία που περιγράφει τη ζωή των κατοίκων μιας μοντέρνας αθηναϊκής πολυκατοικίας.
Παραγωγής: 1959
Πρωταγωνιστούν: Ορέστης Μακρής, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Ξύπνα Βασίλη

Ο Βασιλάκης (Γιώργος Κωνσταντίνου) και ο Μάνος (Αλέκος Αλεξανδράκης) εργάζονται ως υπάλληλοι σ’ ένα εκδοτικό οίκο. Ο Βασιλάκης φανατικός δεξιός και ο Μάνος φανατικός αριστερός, διαρκώς τσακώνονται για τις ιδεολογίες τους
Παραγωγής: 1969
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ελενα Ναθαναήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.