Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Mια πόλη από το μέλλον

Την Κυριακή 4 Μαϊου, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται για μια μέρα σε μία διαδραστική πλατφόρμα παρουσιάσεων, προτάσεων και συζητήσεων για το μέλλον της πόλης, με βάση το παρόν και τη διεθνή εμπειρία. Στη σκηνή του Ολύμπιον, μια ημέρα σκέψης, συζήτησης, δράσεων και προτάσεων για τη Θεσσαλονίκη αλλά και παρουσίασης καλών πρακτικών από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα εφαρμογής και στη δική μας πόλη.

Σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα και πρεσβείες προσκλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ανθρώπους που πέτυχαν για να μας παρουσιάζουν το πώς τα κατάφεραν άλλες πόλεις με βιώσιμες πρακτικές.
Δέκα καλεσμένοι της parallaxi από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και την Ελλάδα μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη την εμπειρία από τις πόλεις τους και τον κόσμο, υποδεικνύοντας καλές πρακτικές μεταμόρφωσης μιας πόλης ή μιας γειτονιάς. Οι καλεσμένοι μας: 
1. Gunnar Uldall
Ο κ. Uldall υπήρξε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρίας VTG Aktiengesellschaft και άλλων εταιριών, όπου εργάστηκε ως σύμβουλος ανάπτυξης και διοίκησης. Υπήρξε ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών και εργασίας στο Αμβούργο. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Hafencity.
Θέμα: Θα μιλήσει για το παράδειγμα του Hafencity, το μεγαλύτερο παράδειγμα ανακατασκευής στην Ευρώπη σήμερα. Πως ένα μέρος του λιμανιού της πόλης του Αμβούργου μεταμορφώνεται.
2. Δημήτρης Καιρίδης
Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου. Από το 2002 διευθύνει τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας (www.olympiasummeracademy.org) και από το 2009 το δίκτυο προβληματισμού και δράσης Ναυαρίνο στη Θεσσαλονίκη
Θέμα: Θα μιλήσει για τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό
3. Άρης Καλαντίδης
Ζει από το 1990 στο Βερολίνο, όπου εργάζεται για την εταιρεία συμβούλων INPOLIS και διδάσκει αστική οικονομία στο Πολυτεχνείο (TU). Είναι διευθυντής του Institute of Place Management στο Μάντεστερ, συνδιοργανωτής του City Innovation Lab στο καθολικό πανεπιστήμιο του Μιλάνου, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Journal of Place Management and Development, ενώ εκτός Ευρώπης έχει υλοποιήσει έργα στην Αυστραλία, την Κολομβία και τη Νότια Αφρική. Κύρια θέματα της δουλειάς του είναι η κοινωνική καινοτομία, εργασία και παραγωγή, καθώς και η αστική και περιφερειακή οικονομία.
Θέμα: Θα μιλήσει με παραδείγματα για την κοινωνική καινοτομία σε τόπους κρίσης στον κόσμο.
4. Δρ. Μιχάλης Καβαρατζής
Είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. Είναι κάτοχος διδακτορικού στο μάρκετινγκ πόλεων από το Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς μελέτες πάνω στη θεωρία και πρακτική του μπράντινγκ τόπων και τουριστικών προορισμών και ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα της ταυτότητας μιας πόλης.
Θέμα: Θα μιλήσει για Πόλη και επικοινωνία: Aπό την ταυτότητα στη μάρκα.
5. Dipl.-Ing. Anja Schwetje
Είναι ειδήμων σε ζητήματα διαχείρισης απορριμάτων. Μετά από χρόνια εμπειρία διοίκησης project διαχείρισης απορριμμάτων σε δεκάδες χώρες (Τουρκία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Βραζιλία, Κίνα, Χιλή, Κολομβία, Ιράν) , διαχείριση προγραμμάτων της Ε.Ε. πάνω στο ίδιο ζήτημα, αλλά και εκπαίδευση επαγγελματιών σε ζητήματα οργάνωσης πρότζεκτ γενικότερα, εργάζεται σήμερα στο Βερολίνο στο Beratung Internationale project ARGUS, για το οποίο προσφέρει υπηρεσίες για την ανάπτυξη και την διαχείριση των υδάτων, των μεταφορών και των αστικών και περιφερειακών έργων σχεδιασμού.
Θέμα: Θα μιλήσει για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στις μεγάλες πόλεις
6. Yılmaz Büyükerşen
Είναι δήμαρχος στο Eskişehir της Τουρκίας από το 1999. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν ρεπόρτερ, καρικατουρίστας και δημοσιογράφος. Ίδρυσε το πρώτο δημόσιο θέατρο του Eskişehir σε νεαρή ηλικία, εξοικονομώντας το κεφάλαιο που χρειαζόταν με το να πουλάει αίμα μαζί με τους συνεργάτες του σε τράπεζες αίματος. Συνέχισε σαν καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών και Διοίκησης, προωθώντας το 1971 μοντέλα προσαρμογής της τεχνολογίας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας. Το διάστημα 1985-1993 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου για το Ραδιόφωνο και την τηλεόραση  (RTÜK). Ίδρυσε την πρώτη σχολή στο Eskişehir για τον Κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως επίσης και τις σχολές Λογοτεχνίας, εφαρμοσμένων καλών τεχνών και το Κρατικό Ωδείο της πόλης. Στην πολυετή θητεία του σαν δήμαρχος δημιούργησε πρότζεκτ ανάπτυξης της αστικής ταυτότητας του Eskişehir, ίδρυσε δημόσιο τραμ, ανάπλασε τα κανάλια της πόλης δημιουργώντας δίκτυο ποτάμιας μεταφοράς, ανέδειξε ιστορικά μνημεία, εκσυγχρόνισε το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, οργάνωσε δημόσιες αγορές, δημιούργησε δεκάδες δημόσια πάρκα, εργοστάσια, εκπαιδευτικά κέντρα για γυναίκες και παιδιά.
Θέμα: Θα μιλήσει για τη μετατροπή μιας συντηρητικής πόλης σε πυρήνα εξωστρέφειας
7. Nektar Duma
Είναι αρχιτέκτονας. Εργάζεται στην πόλη Shkodra στην Αλβανία, διατηρώντας αρχιτεκτονικό γραφείο. Εργάζεται πάνω σε ζητήματα μεταφορών και δημόσιων συγκοινωνιών. Το 2013 βραβεύτηκε πανευρωπαϊκά για την μελέτη που πραγματοποίησε για την επανένταξη του ποδηλάτου στην πόλη Shkodra.
Θέμα: Θα μιλήσει για την ενίσχυση της ποδηλατικής κουλτούρας μιας πόλης
8. Egbert Fransen
Mετά από πληθώρα εμπειριών σε ζητήματα ανάπλασης και διαχείρισης φεστιβάλ, σήμερα ζει στο Άμστερνταμ και εκδίδει ένα μοντέρνο περιοδικό σχετικό με την αστική ανάπλαση στην Ολλανδία και διοικεί μια αναπαλαιωμένη αποθήκη στο Άμστερνταμ, την Pakhuis de Zwijger, η οποία αποτελεί κέντρο καινοτομίας και δημιουργίας. Παραπάνω από 300 προγράμματα που σχετίζονται με την κοινωνική καινοτομία, την τοπική επιχειρηματικότητα, την βιώσιμη ανάπτυξη κ.ά παρουσιάζονται στο χώρο από ειδικούς κάθε χρόνο. Παράλληλα εργάζεται στη δημιουργία του πρώτου δικτύου πρεσβειών πόλεων και έχει διευθύνει φεστιβάλ μουσικής στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ.
Θέμα: Θα μιλήσει για το πως ένα κέντρο δημιουργικής οικονομίας μπορεί να αλλάξει τη γειτονιά μιας πόλης.
9. Marcia Goodwin
Είναι υπεύθυνη κοινωνικών προγραμμάτων στην πόλη του Ορλάντο, και συγκεκριμένα του προγράμματος Orlando Cares, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 600 ΜΚΟ, ομάδες γειτονιάς, σχολεία κ.λπ και το οποίο έχει σκοπό να ενισχύσει την εκπαίδευση και τις προκλήσεις που δέχονται οι νέοι άνθρωποι, αλλά και η πόλη του Ορλάντο. Σύμβουλος του δημάρχου της πόλης που κατάφερε να αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Αμερικής.
Θέμα: Θα μιλήσει για τη συλλογική προσέγγιση στα κοινωνικά προβλήματα μιας πόλης, για ένα θαυματουργό δίκτυο εθελοντών και το πως μεταμόρφωσε μιας πόλη.
10. Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης
Είναι Ερευνητής Α' Βαθμίδας, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (Ι.Π.ΤΗΛ.) και υπεύθυνος του εργαστηρίου Γνώσης και Πολυμέσων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν σημασιολογική ανάλυση πολυμέσων, ανάκτηση πληροφορίας και εξόρυξη γνώσης από πολυμέσα, κοινωνικό και σημασιολογικό Ιστό και συλλογιστική. Η ενασχόλησή του σε αυτές τις ερευνητικές περιοχές έχει οδηγήσει στην συμμετοχή του σε δύο πατέντες, στη συγγραφή 10 κεφαλαίων σε βιβλία, σε 34 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια. Είναι Senior Member της ΙΕΕΕ και μέλος της ACM.
Θέμα: Θα μιλήσει για το πως ο πολίτης μπορεί να γίνει συμμέτοχος μέσω της χρήσης της τεχνολογίας στην πόλη του μέλλοντος 


Πηγή: www.parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.