Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: "Λειτουργία του δήμου με απόλυτη διαφάνεια"

Την ανάπτυξη στο έπακρο των δημοκρατικών διαδικασιών για την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην ενάσκηση της δημοτικής εξουσίας, προβλέπει το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Κουζινόπουλο. Μεταξύ των νέων θεσμών που θα καθιερώσει η νέα δημοτική αρχή, είναι οι συνελεύσεις της γειτονιάς, τα τοπικά δημοψηφίσματα, η δημοσίευση των «πόθεν έσχες», η Επιτροπή των Επικεφαλής Παρατάξεων και το Συμβούλιο πρώην δημάρχων. Ενώ προβλέπεται η λειτουργία του Δήμου μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της «Συμπολιτείας», οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες συστατικό της αυτοδιοίκησης. Οι θεσμοί αυτοί περιλαμβάνουν τις λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, τη λογοδοσία και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δώσει νέα πνοή στις δημοτικές μας κοινότητες και τις γειτονιές.
Η νέα δημοτική αρχή θα αποκεντρώσει τη διοίκηση δίνοντας αρμοδιότητες στα τοπικά και δημοτικά συμβούλια, με διαθέσιμο προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα, αποκεντρωμένες λειτουργικές μονάδες.  

Νέοι θεσμοί και ανοιχτός δήμος
Συγκεκριμένα η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» προτείνει:
-Συνέλευση γειτονιάς με συμμετοχή των κατοίκων.  
-Συμμετοχικό ετήσιο Προϋπολογισμό & Τεχνικό Πρόγραμμα.
-Απολογιστικές συνελεύσεις ανά εξάμηνο σε κάθε οικισμό.
-Δημοψηφίσματα με κάλπη – ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα,  υποχρεωτικά για θέματα όπως: εντάξεις στο σχέδιο πόλης, σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έργα που αλλάζουν τη μορφή και τους ρυθμούς του οικιστικού συνόλου.
-Καθιέρωση της επιτροπής των επικεφαλής παρατάξεων αλλά και το Συμβούλιο πρώην Δημάρχων, που θα έχουν εισηγητικό χαρακτήρα για τη διαμόρφωση ενιαίου μακροχρόνιου σχεδιασμού.
Επίσης:
-Καθιερώνεται η συνεδρίαση του δημότη μια φορά το τρίμηνο.  
- Μέγιστη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου.
-Μπαίνει τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, προωθείται η αξιοκρατία στο
σύνολο των ενεργειών της διοίκησης.
-Ανοιχτός δήμος μέχρι τις 7.00 το απόγευμα. Αιρετός θα παραβρίσκεται στον δήμο καθημερινά στις 3 δημοτικές ενότητες.
-Καθιερώνεται από την παράταξη στο εσωτερικό της και επιζητεί τη θεσμοθέτηση των περιορισμένων θητειών στα αξιώματα της Αυτοδιοίκησης (δήμαρχος- δημοτικοί σύμβουλοι).
-Δημοσιεύονται τα "πόθεν έσχες" των στελεχών της Διοίκησης πριν και μετά τις εκλογές.
-Καθημερινή ενημέρωση των δημοτών τόσο από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου όσο και από την αξιοποίηση στο έπακρο των ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.