Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Έντονες αντιδράσεις για το "κλείδωμα" των κωδικών

Έντονες διαμαρτυρίες, προκαλεί η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να «κλειδώσει» τους κωδικούς, με συνέπεια να μην μπορούν οι φορολογούμενοι να αλλάξουν τις ενδείξεις που εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από το υπουργείο Οικονομικών, φορολογικές δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η ενέργεια αυτή αποβλέπει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης με τις φορολογικές δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, μέχρι και πέρυσι ήταν διαδεδομένες δυο πρακτικές φοροδιαφυγής και φοροκλοπής μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Η πρώτη από αυτές αφορούσε στην υποβολή δηλώσεων με εικονικά στοιχεία προκειμένου να πετύχουν οι επιτήδειοι την είσπραξη παράνομων επιστροφών φόρων.
Οι υποτιθέμενοι μισθωτοί υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις δηλώνοντας εισοδήματα και δαπάνες προκειμένου να προκύψει πιστωτικά εκκαθαριστικό, δηλαδή επιστροφή φόρου. Συνήθως οι «εργαζόμενοι» ήταν αλλοδαποί που είναι δύσκολο να εντοπισθούν. Τα ποσά που τους επιστρέφονταν ήταν επιτηδευμένα χαμηλά προκειμένου να μην καλούνται για φορολογικό έλεγχο στην εφορία. Με την προσυμπλήρωση και το «κλείδωμα» των σχετικών κωδικών αυτό το φαινόμενο αναμένεται να εξαλειφθεί.
Η δεύτερη πρακτική φοροδιαφυγής που καταπολεμείται με την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων αφορά στο εισόδημα των φορολογούμενων με τις λεγόμενες αποδείξεις δαπάνης. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε έναν άλλο εργοδότη μέχρι και του ποσού αμοιβής 5.000 ευρώ χωρίς να αναγκάζεται να προχωρήσει σε έναρξη εργασιών και θεώρηση φορολογικών στοιχείων.
Ωστόσο, η ΓΓΔΕ έχει διαπιστώσει από δειγματοληπτικές διασταυρώσεις ότι πολλοί ήταν οι φορολογούμενοι που δεν δήλωναν το εισόδημα που αποκτούσαν με απόδειξη δαπάνης. Πλέον η φορολογική δήλωση είναι προσυμπληρωμένη με τα σχετικά εισοδήματα αλλά και το φόρο που παρακρατήθηκε από αυτά τα εισοδήματα.
Με το κλείδωμα των κωδικών εισοδημάτων που προσυμπληρώθηκαν δεν είναι πλέον εφικτή η πραγματοποίηση των παραπάνω κινήσεων φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Για την αλλαγή του περιεχομένου των προσυμπληρωμένων κωδικών ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία ή να πείσει τον εργοδότη του να αλλάξει τα στοιχεία που έστειλε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που εμφανίζονται στους προσυμπληρωμένους κωδικούς.

Πληροφορίες: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.