Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Θαυματοποιοί!

Οι Μαυρογυαλούροι του Θερμαϊκού σε πλήρη δράση. Για να μην λέμε ονόματα..
του Γιώργου Μητράκη στον Αγγελιοφόρο
Υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και σύμβουλοι -εννοείται όχι όλοι- συμπεριφέρονται εντελώς παλιομοδίτικα. Τάζουν στους πάντες τα πάντα. Ξεπερνούν στα λόγια όχι μόνο τις δυνατότητές τους, αλλά και τις αρμοδιότητές τους. Κυκλοφορούν ως σύγχρονοι… θαυματοποιοί.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ταιριάζει το θρυλικό μεταπολιτευτικό σύνθημα «θάλασσα στα Τρίκαλα, φράγκο η τυρόπιτα». Αλλος ονειρεύεται τη Ριβιέρα του Θερμαϊκού και τάζει τζάμπα πετρέλαιο και αέριο, άλλος προτάσσει τα στήθη του για να σώσει το λιμάνι, άλλος ζητάει ισοτιμία με την Αθήνα, άλλος τάζει κοσμοπολιτισμό και άλλος δουλειές στους ανέργους.
Ολοι -μα όλοι- θα προσελκύσουν τουρισμό. Ολοι -μα όλοι- θα δημιουργήσουν ξενώνες για αστέγους. Οπου απέτυχε η κεντρική εξουσία παρεμβαίνει η τοπική, την οποία όμως συχνά εκπροσωπούν πρώην υπουργοί, που δεν έχουν να επιδείξουν έργο. Υπάρχει, επίσης, και η αμιγώς πολιτική κατηγορία των υποψήφιων αυτοδιοικητικών αρχόντων, που επιμένουν ότι το κυκλοφοριακό της πόλης, η ευταξία της αγοράς και το… Κυπριακό θα λυθούν με τα ίδια ακριβώς εργαλεία, τη δική τους πολιτική κατεύθυνση.
Οσοι πίστευαν ότι η κρίση -για την οποία οι πάντες ομολογούν ότι είναι δυσθεώρητου ύψους και συγχρόνως απύθμενου βάθους- θα σοβάρευε κάποιους απλώς έπεσαν έξω. Διότι μπορεί όποιος ασχολείται με τα κοινά στην Ελλάδα να κρύβει μέσα του έναν ηρωισμό, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το 2014 δεν είναι 1990 ούτε 2000 ούτε καν 2010. Η απογοήτευση των πολιτών είναι μεγάλη και η δυσπιστία τεράστια. Ο κάθε υποψήφιος -και από την 1η Σεπτεμβρίου δήμαρχος- είναι μόνος του. Και καλείται να πείσει για πράγματα που ο ίδιος δε γουστάρει καθόλου: ότι μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια· ότι μπορεί να διατηρήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα τα κοιμητήρια· ότι μπορεί να κρατήσει ελεύθερα τα πεζοδρόμια· ότι τα κοινόχρηστα φώτα τις νύχτες θα είναι αναμμένα· ότι τα σχολεία θα είναι βαμμένα· ότι οι παιδικές χαρές θα είναι ακίνδυνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.