Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Δήμος Θερμαϊκού και Μητροπολιτική Διακυβέρνηση

του Πάνου Ζέρβα*
Η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση για τη μείζονα Θεσσαλονίκη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον κατακερματισμό και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων των δήμων και της Περιφέρειας, γεγονός που συνεπάγεται την αδυναμία εφαρμογής ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ισόρροπη ανάπτυξη.

Η νομική υπόσταση της μητροπολιτικής διοίκησης μπορεί να είναι μια ανεξάρτητη αρχή, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται από το Διοικητικό της Συμβούλιο, στο οποίο να εκπροσωπούνται αναλογικά όλοι οι δήμοι-εταίροι ανάλογα με τον πληθυσμό τους, με την πρόνοια ότι θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην αποφασιστεί κάτι ερήμην ή ενάντια στη θέληση ενός δήμου ή μιας περιοχής.
Η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση πρέπει να έχει στο πεδίο ευθύνης της το συντονισμό του συνόλου των αστικών λειτουργιών που έχουν διαδημοτικό και υπερτοπικό χαρακτήρα όπως: το περιβάλλον, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οδικό δίκτυο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την αστική ανάπτυξη, τις κοινωνικές δομές, τη σχολική στέγη και την πολιτική προστασία.
Η χρηματοδότηση της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαδημοτικής διαβούλευσης. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να αντιστοιχεί, ενδεικτικά, σε ένα ποσοστό 8-10 % των γενικών φορολογικών εσόδων που προέρχονται από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και το οποίο θα αποδίδεται τοπικά, για τη χρηματοδότηση των μητροπολιτικών λειτουργιών.
Αν οι δήμοι της ευρύτερης Θεσσαλονίκης εξακολουθήσουν να λειτουργούν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και, κυρίως, την παγιωμένη και «αποδεκτή» λογική που γνωρίζουμε όλοι, η οποία κινείται μεταξύ μοιρολατρίας, ευθυνοφοβίας, κομματοκρατίας και προσωπικού βολέματος, ελάχιστα πράγματα θα μπορέσουν να πετύχουν τα επόμενα χρόνια. Για να είμαι πιο ακριβής, δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν ούτε όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα.
Λογικά, το ζήτημα της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης θα έπρεπε να είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Μπορεί να είναι αλλού, όχι όμως στο Δήμο Θερμαϊκού, ως τώρα τουλάχιστον.

* Ο Πάνος Ζέρβας είναι οδοντίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.