Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Θερμαϊκός και Καλλικράτης

του Πάνου Ζέρβα
H Αυτοδιοίκηση στον Καλλικρατικό Δήμο Θερμαϊκού υφίσταται και αυτή τις επιπτώσεις της γενικευμένης κρίσης των τελευταίων χρόνων, αλλά και τα αποτελέσματα βιαστικών και όχι επαρκώς μελετημένων μεταρρυθμίσεων όπως ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» που ανέτρεψαν βίαια το παλαιό αυτοδιοικητικό μοντέλο, χωρίς να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις (θεσμικές και οικονομικές) για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του καινούργιου. Κάποτε βελτιώνοντας, αλλά συνήθως χειροτερεύοντας δραματικά τις συνθήκες λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμος μας διαθέτει μια τεράστια κοινοτιστική παράδοση, εντόπια ή φερμένη από τους τόπους καταγωγής των κατοίκων του, απόσταγμα αυτοδιοικητικής εμπειρίας αιώνων, η οποία πρέπει να βρει τρόπους να εκφραστεί δημιουργικά και στις σύγχρονες συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στη λογική της αποκέντρωσης των μηχανισμών και της γραφειοκρατίας του κεντρικού κράτους προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ακυρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις την ίδια την έννοια της Αυτοδιοίκησης. Οι αλλαγές που κορυφώθηκαν με τον «Καλλικράτη», χωρίς προηγουμένως να αξιολογηθούν σοβαρά τα αποτελέσματα του «Καποδίστρια», κατοχύρωσαν έναν συντριπτικά καθοριστικό ρόλο για τις επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης στα τοπικά θέματα των δήμων. Πάντοτε με τη βοήθεια της μη θεσμικής αλλά πανίσχυρης (όσο και αδίστακτης) τοπικής κομματοκρατίας. Σε συνδυασμό με τα αενάως δραστήρια μικρά και μεγάλα συμφέροντα, τα οποία πιέζουν ακούραστα για δικό τους λογαριασμό – σχεδόν πάντοτε εις βάρος του «κοινού καλού».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ, παράλληλα με την de facto κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης λειτουργικής τους αυτοτέλειας, μέσω της δραστικής μείωσης των πόρων τους, αλλά και με τις ήδη νομοθετημένες ρυθμίσεις για υποχρέωση των ΟΤΑ να καλύπτουν με επιπλέον φορολόγηση και δημοτικά τέλη τις όποιες αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό τους, ο οποίος όμως συρρικνώνεται δραματικά με αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης. Έτσι διαμορφώνεται ένα τοπίο στο οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθούν ή έστω να διατηρηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες των δήμων προς τους δημότες, ενώ επιβάλλονται κεντρικές πολιτικές επιλογές όπως η υποχρεωτική διαθεσιμότητα σε ολόκληρες κατηγορίες προσωπικού (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες κλπ) οι οποίες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τοπικά. Ο Δήμος Θερμαϊκού δεν αποτελεί εξαίρεση σε όλα αυτά: λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά δυσμενές πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να επανεξεταστεί.

Σε αυτές τις συνθήκες επιλέγουμε να κάνουμε τη δική μας παρέμβαση στα κοινά, με τη δημοτικής παράταξη «Θερμαϊκός – Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής» που θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές τη διοίκηση του δήμου, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σπύρο Κουζινόπουλο. Μια παράταξη που διαφέρει καταφανέστατα  από τις άλλες δυο (εκπληκτικά όσο και απελπιστικά παρόμοιες… μεταξύ τους) προτάσεις που διεκδικούν τη διοίκηση. Αυτό όμως μένει να το αξιολογήσουν οι πολίτες.

* Ο Πάνος Ζέρβας είναι οδοντίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.