Τρίτη 22 Απριλίου 2014

H νέα ασθένεια της εποχής μας: Κεραίες κινητής τηλεφωνίας

του Τάσου Σταμάτη
Τα τελευταία χρόνια όπως όλοι γνωρίζουμε και βλέπουμε, φυτρώνουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας παντού. Από την μια πλευρά ο κόσμος ανησυχεί, από την άλλη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναφέρουν ότι είναι μονόδρομος η εγκατάσταση τους και σε τρίτο πλάνο ένα κράτος που τηρεί «σιγή ιχθύος».
Ας δούμε όμως ποιες είναι οι επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Οι επιπτώσεις από την έκθεση σε Η/Μ.Α. εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι πιο σημαντικοί είναι η συχνότητα, η ένταση και ο χρόνος έκθεσης.
Στις συχνότητες λειτουργίας του δικτύου (800 MHz, 1600 MHz) γνωρίζουμε σίγουρα για τις θερμικές επιπτώσεις: τις καταστροφές ζωντανών ιστών από υπερθέρμανση κατόπιν έκθεσής τους στην ακτινοβολία. Αυτό που δεν γνωρίζουμε αλλά υποπτευόμαστε είναι οι αλλοιώσεις, βλάβες και επιδράσεις της ακτινοβολίας πάνω σε ζωντανούς οργανισμούς μετά από χρόνια χρήση και έκθεση σε αυτές. Κακοήθεις όγκοι, παιδική λευχαιμία, πονοκέφαλοι, ψυχικές διαταραχές, απώλειες μνήμης, αποβολή εγκύων, είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις.

Ποια είναι τα όρια της Η/Μ.Α. και τι ισχύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι η μη ιονίζουσα Η/Μ.Α. δεν υπήρχε πριν την λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας στην φύση, άρα οι επιπτώσεις της ήταν άγνωστες. Τα όρια έκθεσης έχουν θεσπιστεί με βάση τις θερμικές επιπτώσεις της Η/Μ.Α.. Στην χώρα μας το κράτος έκρινε ότι είμαστε πιο ανθεκτικοί από όλους τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας και όρισε ότι μπορούμε να αντέξουμε ακτινοβολία 22-33V/m,  αντί για τα όρια από 0,2-6 V/που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες.   
Πριν από μερικά χρόνια έγιναν γνωστές οι επιπτώσεις του υλικού θαύματος της δεκαετίας του ’60, του αμίαντου. Στον βωμό των κερδών των βιομηχανιών παραγωγής αμιάντου, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπρεπε να χάσουν την ζωή τους.
Η νέα ασθένεια της εποχής μας είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στην χώρα μας υπάρχουν15.000.000 εκατομμύρια συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας για 11.000.000 ανενημέρωτους πολίτες.
Στον Δήμο μας τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκε δυστυχώς ο αριθμός των κεραιών που εγκαταστάθηκαν, βάσει νόμου και εντός ορίων όπως διατυμπανίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά με πολλές και λογικές αμφιβολίες και υπόνοιες από πλευράς των κατοίκων.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων στον δήμο μας, τόσο στην Αγ. Τριάδα, όσο στην Μηχανιώνακαι την Επανομή, είναι μαζικές και πάνω από όλα δίκαιες. Όταν υπάρχουν αμφιβολίες για τον τρόπο λειτουργίας, όταν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα στο εκατομμύριο για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας τότε όλες οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες.
Ποια η αντίδραση του δήμου μέχρι τώρα; Καμία. Χαλαρή αντίσταση και πάτημα πάνω στις απαντήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ότι τηρούνται όλοι οι νόμοι και όλα τα όρια.
Σαν νέα δημοτική αρχή, η Συμπολιτεία Θερμαϊκού, με συχνές τοποθετήσεις του επικεφαλής της, Σπύρου Κουζινόπουλου αλλά και πολλών μελών της, βάζει σαν πρωταρχικό της στόχο  την επίλυση του προβλήματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Με πίεση στην κεντρική εξουσία για άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου που ισχύει για την εγκατάσταση κεραιών αλλά και συνεχή πίεση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τους κεραιάρχες μέχρι να απομακρυνθούν όλες οι κεραίες από κατοικημένες περιοχές, από περιοχές κοντά σε σχολεία και από αθλητικούς χώρους.
Η Συμπολιτεία θα είναι δίπλα και θα στηρίζει δυναμικά όλα τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών που θα μάχονται για την απομάκρυνση των κεραιών, που θα μάχονται για την υγεία των παιδιών τους και την δική τους.
Το παράδειγμα των δήμων του Salzburg και του Παρισιού  πρέπει να γίνει οδηγός για την εφαρμογή ανάλογων συστημάτων και στον δήμο μας.
Στο Salzburg και το Παρίσι οι δήμοι και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν έρθει σε συμφωνία, ώστε οι τιμές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας να μην υπερβαίνει την τιμή των 0,6 V/m και 0,2V/m αντίστοιχα. Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε  μετά από πίεση και σε έναν βαθμό σύγκρουση των τοπικών αρχών με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η απειλή περιλάμβανε υψηλότατα δημοτικά τέλη σε κεραιάρχες, ακόμα και απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών στην περιοχή. Όλα αυτά σε αντίθεση με τον νόμο της κάθε χώρας, που είχε θεσπίσει υψηλότερα όρια,  Η επιτυχία αυτού του συστήματος είναι πολύ πιο κοστοβόρα για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά ελαττώνει τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών. 
Η υγεία των πολιτών είναι πάνω από οποιαδήποτε κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Για αυτό και θα παλέψουμε μαζί με τους κατοίκους του δήμου μας και θα διεκδικήσουμε να φύγουν όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένες περιοχές, από σχολεία και χώρους άθλησης.

Τάσος Σταμάτης
Μέλος της Συμπολιτείας Θερμαϊκού και
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.