Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Μπορείς να πεις Αξιοπρέπεια, μπορείς να πεις Αλληλεγγύη

του Παναγιώτη Ερμείδη
Μερικές φορές βλέποντας το τι γίνεται γύρω μας, έχουμε την αίσθηση ότι ξαναζούμε τα ίδια γεγονότα. Αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν déjà vu. Άλλοι πάλι λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές σαν φάρσα.  Το γεγονός που μου δημιουργεί την αίσθηση αυτή είναι  η είδηση, καθώς και οι αντιδράσεις για αυτήν, πως μια δημοτική παράταξη μαζεύει τρόφιμα για να ενισχύσει τους συνδημότες που έχουν πρόβλημα, μέσα από τις δράσεις των ενοριών .

Θυμάμαι λοιπόν πριν λίγα χρόνια, πάλι λίγες ημέρες πριν από εκλογές(συμπτωση?) , υποψηφίους να μοιράζουν σακούλες με ρύζι και μπουκάλι με λάδι .Το ρύζι σαν βασικό στοιχείο διατροφής και το λάδι για να δηλώσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το «λάδωμα». Τότε η διανομή γινόταν στην πλέον αδύναμη κατηγορία των συμπολιτών μας,  στους παλιννοστούντες. Η διαφορά με το  σήμερα, είναι ότι οι ανήμποροι έγιναν περισσότεροι. Η φτώχεια και η εξαθλίωση καλύπτουν μεγάλα κομμάτια της χώρας και της κοινωνίας μας .
Παρακολουθώ, ζω, μια διαδικασία που επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ορθότητα της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ  και του υποψήφιου Δημάρχου, Σπύρου Κουζινόπουλου,  να θέσουν από την αρχή  της εκλογικής διαδικασίας  ως προτεραιότητα  την κοινωνική πολιτική. Είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου, να τονίσουμε ότι η προτεραιότητα αυτή πρόεκυψε κατ΄ αρχάς από τη διαφορετική αντίληψη που υπάρχει στη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ για την άσκηση της δημοτικής πολιτικής για τα κοινωνικά ζητήματα για αυτό και περιλαμβάνεται στα συστατικά της ονομασίας της. Για την κυρίαρχη αντίληψη πως η πολιτική πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τα προβλήματα και τις ανάγκες του. Πρέπει να νοιώθει τον παλμό και τα θέλω του, να αφουγκράζεται τον πόνο και τις δυσκολίες του  με κύριο στόχο και σκοπό να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν την εξαθλίωση, μέσα από μια συνολική αντίσταση και αντίδραση στις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Για αυτό το λόγο αναδεικνύουμε και τον κινηματικό λόγο της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, προέκυψε   από την μεγάλη εμπειρία, λόγω  της  πολύπλευρης ενασχόλησης πολλών μελών και φίλων της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ με τα  τοπικά κινήματα αλληλεγγύης για κοινωνικό φαρμακείο , παντοπωλείο, φροντιστήριο, προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, διανομή ρουχισμού.  Ενασχόληση που είχε σαν βάση το εμείς και όχι το εγώ, που δημιουργούσε με το παράδειγμα της μια άλλη αντίληψη για την κοινωνία και τη συνοχή της, που έδινε και δίνει πολλά παραδείγματα το τι και πως μπορεί να πετύχουμε όταν είμαστε δεμένοι και ενωμένοι εμείς ,τα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Δραστηριότητα που συκοφαντήθηκε και χτυπήθηκε στο όνομα ταχα  της νομιμότητας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί  οι μέχρι χθες εχθροί, ή  οι κατ επίφαση «φίλοι», αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία αυτών των ενεργειών και δράσεων. Εύχομαι να στηρίξουν την προγραμματική δέσμευση της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, όταν αυτή μετά τις εκλογές είναι η νέα διοίκηση στο Δήμο Θερμαϊκού. Είναι η μόνη λύση. Είναι η καλύτερη επιλογή.

Υ.Γ.   Οφείλω να ανακαλέσω στη μνήμη μου σαν φόρο τιμής στην ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, τα λόγια ενός φίλου μου πόντιου, που έλεγε: «Μετρούν  την   αξία μας όσο τρία κιλά ρύζι, δεν είναι αυτή η αξία μας, έχουμε άλλη τιμή και τη λένε αξιοπρέπεια» . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.