Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: Συχνά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για σοβαρά τοπικά θέματα


του Σπύρου Κουζινόπουλου, υποψηφίου δημάρχου Θερμαϊκού
Ο καλός μου φίλος Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, πρώτος Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που μένει μόνιμα στις Βρυξέλλες και εργάζεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ψήφισε χτες με το smartPhone του στο Βέλγιο, για μια ακόμη φορά ηλεκτρονικά, στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος στο οποίο ανήκει. Και ρωτάει: «Δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνεται και στη χώρα μας την Ελλάδα»;

Όπως μας ενημερώνει ο Πασχάλης, σ΄ αυτή την ψηφοφορία, όπως και τις προηγούμενες φορές, χρησιμοποιήθηκε το ελληνικό λογισμικό ΖΕΥΣ που αναπτύχθηκε από το ΕΜΠ και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΔΩΡΕΑΝ απ' όποιους θελήσουν να διεξάγουν ασφαλείς ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Η διαδικασία είναι απλή, εύκολη, και ασφαλέστατη και δεν έχει βεβαίως γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς.
Αυτό ακριβώς είναι που οραματιζόμαστε κι εμείς στη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», κι αυτό θα εφαρμόσουμε αμέσως μόλις οι συνδημότες μας εκλέξουν στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού: Την καθιέρωση συχνών τέτοιων ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, που θα δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες να εκφράζουν την άποψη τους σε ουσιαστικά θέματα σε τοπικό και γιατί όχι, σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.
Οι τεχνολογικές δυνατότητες υπάρχουν και παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Αυτό που δεν φαίνεται να υπάρχει στην χώρα μας, αυτό που ποτέ δεν υπήρξε στο δήμο μας, είναι η πολιτική θέληση για την διεξαγωγή τέτοιων άμεσων ψηφοφοριών και δημοψηφισμάτων.
Το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» προβλέπει τη θέσπιση τέτοιας μορφής συμμμετοχικών διαδικασιών, την καθιέρωση ενός νέου κοινοτισμού που θα στηρίζεται στη συλλογικότητα και την αφύπνιση της κοινωνίας και θα συνδέεται άρρηκτα με την αλληλεγγύη, με την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση και την παραγωγική διαδικασία.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε και επιζητούμε συμμετοχικές διαδικασίες, με στόχο τη διαφανή λειτουργία του δήμου Θερμαϊκού, χωρίς παντογνώστες και με συνεχή λογοδοσία, με ουσιαστική ενδυνάμωση της λειτουργίας των οκτώ δημοτικών διαμερισμάτων, με τοπικές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα. Η προσπάθειά μας αυτή αποβλέπει στο να ξαναφέρουμε τους συνδημότες μας κοντά στην αυτοδιοίκηση, αλλά και να δημιουργήσουμε νέους ρόλους για τους ενεργούς πολίτες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται».
Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», θα υπάρχουν σε τακτά διαστήματα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, ενδεχομένως και με κάλπη εάν χρειαστεί: α)Υποχρεωτικά, σε μεγάλα θέματα όπως εντάξεις στο σχέδιο πόλης, σοβαρά άλυτα προβλήματα, μεγάλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ή έργα που αλλάζουν τη μορφή και τους ρυθμούς του δήμου. β) Προαιρετικά για κάθε θέμα που θα κριθεί από τη δημοτική αρχή ή θα το προτείνει το 1/10 των πολιτών.
Η ανάπτυξη τέτοιων δημοκρατικών διαδικασιών σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να ξανακάνει το δήμο Θερμαϊκού λαϊκό θεσμό, ώστε να ξανανιώσουν οι οκτώ δημοτικές και τοπικές μας κοινότητες και οι γειτονιές μας μέσα από παρόμοιες δημιουργικές διαδικασίες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.