Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Παρουσιάζεται το βιβλίο της Θ.Λειψιστινού για την Πέλκα

Το ιστορικό-λαογραφικό βιβλίο της φιλολόγου, Θεοδώρας Λειψιστινού, προέδρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, που έχει τον τίτλο «Πέλκα - Κάστρα και Μονολιθικά μνημεία της Άνω Μακεδονίας», θα παρουσιαστεί την Τρίτη 29 Απριλίου 2014, ώρα 20:00 στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σπύρος Βούγιας, καθηγητής Α.Π.Θ., Κοντοζαμάνης Ηλίας, Πρ. Εφετών Διοικητ. Δικαιοσύνης, Μπακαΐμης Άρης, δάσκαλος-λαογράφος και Παπανικολάου Μίλτος, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Συντονίζει: ο Κωστόπουλος Δημήτρης, Πρ. Συλλόγου Φίλων Β.Π.Κ.  Μουσική: από τον κλαρινίστα Τάκη Μπέτζιο.
Οχυρά σε ένα νοητό κύκλο προστάτευαν τον πληθυσμό μιας σημαντικής πόλης στην πεδιάδα της Πέλκας, που κρύβει αρχαιολογικούς θησαυρούς που περιμένουν να αποκαλυφθούν.
Μονολιθικά μνημεία είναι ακόμα όρθια στο χωριό Πέλκα στο σημείο όπου έκλεισε ο κύκλος της περιάροσης, που αποπέμπει τις κακές επήρειες και υψώνει τείχος προστασίας γύρω από το χωριό.
Ερειπωμένοι οικισμοί, οχυρά τείχη, μονολιθικά μνημεία - μάρτυρες του παρελθόντος, αφημένα στο έλεος του χρόνου, στο έλεος της αδιαφορίας του ανθρώπου, δίνουν την τελευταία μάχη επιβίωσης και αναζητούν εναγωνίως τη συνδρομή της ιστορικής γνώσης, τη δυνατότητα επαφής με το σήμερα.

Η Πέλκα
Η Πέλκα, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού ΚΟζάνης, στο δήμο Βόϊου, στις πλαγιές του Άσκιου όρους, σε υψόμετρο 760 μ. Απέχει οδικώς 48 χλμ. από την Κοζάνη και 32 χλμ. από την Καστοριά.
Το τοπωνύμιο «Πέλεκον»,που αναφέρει ο ιστορικός Προκόπιος και αργότερα τροποποιήθηκε σε «Πέλκα», είναι από τα αρχαιότερα μακεδονικά τοπωνύμια, με προέλευση το σχήμα «πέλεκυς-πελεκώ» και από το «Πέλλα-πέτρα». Η επιτροπή τοπωνυμίων το 1927 άλλαξε το όνομα στο σύγχρονο Πελεκάνος.
Κοιτίδα της Πέλκας,  θεωρούνται οι δύο μονόλιθοι ύψους 1,5 μέτρου που είναι μπηγμένοι στο κέντρο του οικισμού. Εκεί θέλει η παράδοση να έχουν ταφεί ζωντανά 2 δαμάλια που κατέληξαν στο εν λόγω σημείο, στην προσπάθεια των χωρικών να επιλέξουν έναν τόπο για τον οικισμό που θα τους εξασφάλιζε την επιβίωση και την συνέχιση. Στο χωριό υπάρχουν μερικά δείγματα παραδοσιακής δυτικομακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.