Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Σπ. Κουζινόπουλος: "Βάζουμε τέρμα στην αδράνεια και το τέλμα"

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τοπικός Ορίζοντας», ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή αλλά και σε σημεία του προγράμματος της παράταξής του, μιλάει για τους άλλους υποψήφιους και ασκεί σκληρή κριτική στους κ.Μαυρομάτη και Τσαμασλή. Καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «έδωσαν και οι δύο εξετάσεις, όλα αυτά τα χρόνια και απέτυχαν παταγωδώς. Γιατί να τους εμπιστευτούμε ξανά; Για την ανικανότητά τους;»

Όπως αναφέρει εισαγωγικά η εφημερίδα: «Την έκπληξη σ΄αυτές τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Θερμαϊκού, την έκανε η υποψηφιότητα ως δημάρχου, του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα, αλλά και αγωνιστή του δημοκρατικού κινήματος, Σπύρου Κουζινόπουλου, ο οποίος ως επικεφαλής της παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» μπήκε δυναμικά στην κούρσα, διεκδικώντας με αξιώσεις τη δημοτική αρχή.  Αν και διαμένει τα τελευταία μόλις 10 χρόνια στη Νέα Μηχανιώνα, είναι βαθύς γνώστης των τοπικών θεμάτων, ενώ διακρίνεται για την ευρύτητα των γνώσεων, τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά του.  
Έχοντας ασκήσει επιτυχώς διοίκηση, ως επί δύο δεκαετίες Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θεωρεί ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να διαπρέψει ως επιτυχημένος δήμαρχος. Όπως λέει ο ίδιος: «Το γεγονός ότι υπηρέτησα στη θέση αυτή με πέντε διαφορετικές κυβερνήσεις (Ζολώτα, Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Σημίτη, Κ.Καραμανλή), τη στιγμή που οι άλλοι Γενικοί Διευθυντές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, δείχνει το πόσο αποδεκτός ήμουνα και πόσο υπολογίζονταν η προσφορά μου».
Το κείμενο της συνέντευξης του Σπύρου Κουζινόπουλου στον «Τοπικό Ορίζοντα» έχει ως εξής:

-Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τους άλλους υποψηφίους δημάρχους;
-Το γεγονός ότι εκλέχθηκα ομόφωνα στις 9 Μαρτίου 2014 ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» από τα 250 μέλη της κίνησής μας, στη διάρκεια μιας πρωτοφανούς για τα χρονικά του δήμου μας διαδικασίας και δεν προέκυψα με την «επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος» όπως συνέβη με τους ανθυποψηφίους μου.

-Στον τίτλο σας λέτε «Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής». Τι θα ανατρέψετε;
- φιλοδοξούμε να βάλουμε στην άκρη το παλιό, το αποτυχημένο και το φθαρμένο, αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της περιοχής μας. Ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο σε νέες, άφθαρτες δυνάμεις της δημιουργίας και της προόδου. Σε ανθρώπους νέους, με όρεξη για προσφορά. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το τέλμα στο οποίο βρίσκεται ο δήμος μας και να επιλύσουμε τα προβλήματα που οξύνονται διαρκώς.

-Λέτε και «Αλληλεγγύης»
-Πράγματι. Σ΄αυτή την εποχή της φοβερής οικονομικής κρίσης, με τη ζωή όλων να αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε στο έπακρο την αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας που έχουν άμεση ανάγκη. Προς το σκοπό αυτό, δημιουργούμε ένα «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με πόρους την παρακράτηση του 10%-20% των αποδοχών του δημάρχου, των αντιδημάρχων, του προέδρου και των άλλων αιρετών που αμείβονται από το δήμο, καθώς και εθελοντικές προσφορές.

-Η κοινωνική σας πολιτική εξαντλείται με τη δημιουργία αυτού του Ταμείου;
- Όχι ασφαλώς. Το πρόγραμμά μας προβλέπει ότι η νέα δημοτική αρχή θα σταθεί δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση, λαμβάνοντας μέτρα έμμεσης οικονομικής ενίσχυσης, όπως απαλλαγή σε ορισμένες περιπτώσεις από δημοτικά τέλη, περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων και φαρμακείων, απαλλαγή από τροφεία παιδικών σταθμών, δημοτικά φροντιστήρια, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα κ.α.

-Στις μέχρι τώρα επαφές σας με τους φορείς, ρίχνετε το σύνθημα «Θα ξεβρομίσουμε το Θερμαϊκό». Μήπως ακούγεται λίγο λαϊκίστικο;
-Με τόσο σκουπίδι, τόση βρώμα που έχει συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια, ίσως ακούγεται και λίγο μετριοπαθής αυτή μας η εξαγγελία. Σε όλες τις επαφές μας στις λαϊκές αγορές, στους δρόμους, τις πλατείες αλλά και στις διάφορες συναντήσεις που κάνουμε, αυτή είναι η απαίτηση των συνδημοτών μας: «Κάντε κάτι για να μας απαλλάξετε από τα σκουπίδια». Εμείς δεσμευθήκαμε ότι από το πρώτο δίμηνο που θα αναλάβουμε το δήμο, θα επιλύσουμε το πρόβλημα.

-Επιρρίπτετε όμως και ευθύνες για το θέμα αυτό.
-Φυσικά. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί αφενός μεν ο δήμος Θερμαϊκού βρέθηκε με έναν πεπαλαιωμένο στόλο απορριμματοφόρων, τα οποία χαλούσαν κάθε δύο και τρεις και σοβαρή ευθύνη γιαυτό έχουν οι πρώην δήμαρχοι, όπως ο κ.Μαυρομάτης. Και αφετέρου λόγω της αδράνειας, της αναποτελεσματικότητας και της αδιαφορίας της απερχόμενης διοίκησης, οι περισσότεροι σύμβουλοι της οποίας στελεχώνουν σήμερα την παράταξη Τσαμασλή.  

-Σας κατηγορούν ότι είστε καμουφλαρισμένη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
-Αυτά είναι κουραφέξαλα. Είναι τιμή μας και καμάρι μας που μετέχουν στη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι τιμή και καμάρι μας που παίρνουν μέρος συνδημότες μας οι οποίοι ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ, στο ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Ν.Δ. Εμείς μόνο δύο κατηγορίες αποκλείσαμε: Τα λαμόγια και τους νεοναζιστές. Εξάλλου, εγγύηση για την ανεξάρτητη πορεία της παράταξής μας, αποτελεί ο επικεφαλής της που παραμένει εδώ και τριάντα χρόνια ανένταχτος.

-Αλήθεια, τι σας έκανε εσάς, έναν πετυχημένο επί μισό σχεδόν αιώνα δημοσιογράφο και συγγραφέα να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;
-Αποφάσισα να βάλω «πλάτη» για να πάει ο υπέροχος αυτός τόπος ένα βήμα μπροστά. Να ξεφύγει από τη μιζέρια, την κακομοιριά, την απραξία στις οποίες τον οδήγησαν δήμαρχοι, νομάρχες και περιφερειάρχες κατώτεροι των περιστάσεων. Με τους κοινωνικούς αγώνες μου, την αρθρογραφία αλλά και τα βιβλία μου, είμαι γνωστός στο πανελλήνιο. Επομένως δεν διεκδικώ το δήμο για να κάνω όνομα ή καριέρα, ούτε να ικανοποιήσω κάποια ματαιοδοξία μου, όπως συμβαίνει με άλλους.

-Είστε ιδιαίτερα επικριτικός για τους άλλους υποψήφιους…
-Έχω άδικο; Τους το είπα και κατά πρόσωπο: Τι επιπλέον θα προσφέρουν σ΄αυτό τον τόπο που δεν το πρόσφεραν 20 χρόνια ο ένας ως νομαρχιακός σύμβουλος, αντινομάρχης και αντιπεριφερειάρχης και 8 χρόνια ο άλλος ως δήμαρχος Μηχανιώνας; Πόσα ακόμη χρόνια τους χρειάζονται, πόσες δεκαετίες, πόσες ζωές για να κάνουν έργο; Έδωσαν και οι δύο εξετάσεις όλα αυτά τα χρόνια, απέτυχαν και απορρίφθηκαν. Πώς να εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας δημάρχους που δεν αντιλαμβάνονταν αυτά που γίνονταν γύρω τους; Που άφησαν να χαθεί μέσα από τα χέρια τους το Διεθνές Πανεπιστήμιο; Που άφησαν καταχρεωμένο το δήμο; Πώς να πιστέψουν επίδοξους «μάγους», «θαυματοποιούς» και «σωτήρες», οι οποίοι, πέρα από τις προεκλογικές τους ρουκέτες για ανεφάρμοστα «έργα», δεν κρύβουν την πρόθεση να ξεπουλήσουν τη δημοτική περιουσία;

-Οι αντίπαλοί μιλάνε διαρκώς για την τουριστική ανάπτυξη. Εσείς πως τοποθετείστε;
-Λένε διάφορα ανεφάρμοστα, για Ριβιέρες, «Αλεξάντερλαντ», υποθαλάσσιους υφάλους κ.α. Όμως, τσιμουδιά για τις τεράστιες ευθύνες τους που η περιοχή έμεινε ουσιαστικά αναξιοποίητη. Και οι δύο, Μαυρομάτης και Τσαμασλής, τάζουν «πεντάστερα» ξενοδοχεία. Την ώρα που ο πρώτος, ως δήμαρχος επί 8 χρόνια, δεν έβαλε «ούτε κεραμίδι», δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Ενώ ο δεύτερος, ως Αντιπεριφερειάρχης, αδιαφορούσε πλήρως για το δήμο μας και άφηνε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εκδίδει πολυτελέστατο τουριστικό οδηγό, όπου στις 100 σελίδες του δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για την περιοχή μας. Εμείς έχουμε σχέδιο, ώστε αυτό τον επίγειο παράδεισο στον οποίο ζούμε, να τον αξιοποιήσουμε σωστά, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

-Αναφέρεστε συχνά στο οδικό δίκτυο του δήμου Θερμαϊκού που το αποκαλείτε «άθλιο». Μήπως είστε υπερβολικός;
-Δεν θα κουραστώ να το λέω: Είναι τραγικό να ζούμε σε έναν παράδεισο, όμως με ένα άθλιο οδικό δίκτυο, με δρόμους γεμάτους λακκούβες, που καταστρέφουν τα αυτοκίνητα των συνδημοτών μας, με δρόμους δίχως πεζοδρόμια που γίνονται αδιάβατοι με την πρώτη βροχή, με δρόμους άκρως επικίνδυνους, που εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των πολιτών. Πάρτε παράδειγμα το δρόμο-καρμανιόλα από Μηχανιώνα και Περαία, μέχρι Θεσσαλονίκη. Η Τροχαία τον χαρακτηρίζει ως τον πιο επικίνδυνο σε όλο το νομό, καθώς γίνονται ετησίας 5 θανατηφόρα ατυχήματα και υπάρχουν και άλλοι 30 βαριά τραυματίες κατά μέσο όρο. Κι όμως, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Δεν ενδιαφέρθηκε ούτε κατ΄ελάχιστο η απερχόμενη διοίκηση, όπως δεν ενδιαφέρθηκε ο κ.Μαυρομάτης την οκταετία που ήταν δήμαρχος Μηχανιώνας. Αντιθέτως μάλιστα, σε άρθρο του πρόσφατα, βρήκε περίπου ως... τέλειο το οδικό μας δίκτυο. Το ίδιο γινόταν με τον κ.Τσαμασλής όλα τα χρόνια που ήταν αντινομάρχης και αντιπεριφερειάρχης, αν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για το οδικό δίκτυο την έχει η πρώην Νομαρχία που σήμερα βαφτίστηκε Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης . Και δυστυχώς, κάτι ανάλογο συμβαίνει με όλους τους δρόμους του δήμου Θερμαϊκού.

-Πως θα τα επιλύσετε εσείς όλα αυτά, τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα λόγω της κρίσης;

-Εμείς λέμε ότι μπορεί να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων, από την ώρα που θα υπάρχει μια διοίκηση δυναμική, μία διοίκηση με αποφασιστικότητα και τσαγανό, μία δημοτική αρχή που θα νοικοκυρέψει και θα βάλει σε τάξη το δήμο. Η οποία δεν θα κάνει απλώς διαχείριση της μιζέριας, ούτε θα ασχολείται μόνο με τα προβλήματα της καθημερινότητας.  Μία διοίκηση που δεν θα σκύβει συνεχώς το κεφάλι, δεν θα λιβανίζει τις κυβερνήσεις των μνημονίων, της τρόϊκας και της φτώχειας, όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης από τους κυβερνητικούς υποψηφιους,  Τσαμασλή και Μαυρομάτη. Μία δημοτική αρχή η οποία, όπου χρειαστεί, θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, θα συγκρουστεί με άδικες αποφάσεις και λογικές που πλήττουν τους δημότες μας, επιβάλλοντας την επίλυση των προβλημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.