Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Χωρίς ευρωβουλευτή κινδυνεύει να μείνει η Κεντρική Μακεδονία

Είναι η πρώτη φορά σε ευρωεκλογές που η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει τόσο πολυπληθή εκπροσώπηση στα ευρωψηφοδέλτια. Ωστόσο θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η δεύτερη σε πληθυσμό γεωγραφική περιφέρεια της χώρας κινδυνεύει να μείνει πιθανότατα χωρίς εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της η εφημερίδα Μακεδονία.

Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, οι οποίες αποφασίστηκαν αιφνιδιαστικά από τους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης στην αφετηρία ουσιαστικά της προεκλογικής περιόδου, αλλάζουν σημαντικά τα έως τώρα δεδομένα και τους κανόνες του παιχνιδιού με τους οποίους διεξήχθησαν οι προηγούμενες επτά εκλογικές αναμετρήσεις για το ευρωκοινοβούλιο. Η σπουδαιότερη αλλαγή είναι βεβαίως η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης. Πλέον οι ευρωβουλευτές δεν θα αναδεικνύονται βάσει της σειράς τοποθέτησής τους στο ευρωψηφοδέλτιο όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά με βάση τον αριθμό των σταυρών που θα συγκεντρώσουν. Όμως η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλη η επικράτεια παρέμεινε ως ενιαία εκλογική περιφέρεια, αποδυναμώνει σημαντικά, αν δεν ακυρώνει πλήρως, τη δυνατότητα εκλογής ευρωβουλευτή από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια πλην της Αττικής.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιφέρεια Αττικής ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέρχεται σε περίπου 2,8 εκατ., δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι απ' ό,τι οι εγγεγραμμένοι σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης (780.000). Επί πλέον, οι υποψήφιοι του Λεκανοπεδίου απευθύνονται και σε άλλους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους από τις όμορες περιφέρειες πολύ πλησίον της Αττικής, όπως της Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Θήβα), της Πελοποννήσου (Κόρινθος) κ.ά.
"Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να εκλεγεί ευρωβουλευτής εκτός Λεκανοπεδίου", επισημαίνει στη "Μακεδονία", ο καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. "Ο αγώνας μεταξύ των υποψηφίων είναι προφανέστατα άνισος. Η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης θα έπρεπε να συνοδευτεί και από την κατάτμηση της επικράτειας σε επί μέρους έξι, επτά, περιφέρειες, ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση όλης της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο", επισημαίνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.