Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ενδείξεις για 4ο θάλαμο στον τάφο της Αμφίπολης

Θύρωμα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη, γεγονός που τους οδηγεί βάσιμα στο συμπέρασμα ότι στον τύμβο υπάρχει και τέταρτος θάλαμος. Την ώρα που οι εργασίες ανασκαφής στον τύμβο Κάστα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε λόγω για ενδείξεις αναφορικά με τέταρτο θάλαμο στο ταφικό μνημείο.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής για την πρόοδο των αρχαιολογικών εργασιών η κυρία Μενδώνη είπε ότι τα ευρήματα του μνημείου «θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα» και τονίζοντας πως για την ώρα το υπουργείο μένει στα δεδομένα που του «δείχνουν» οι ανασκαφές.

Όσον αφορά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι στην Αμφίπολη και αν ο τάφος είναι ρωμαϊκός ή μακεδονικός, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι είναι νωρίς για να  καταλήξει κανείς σε κάποιο συμπέρασμα, ωστόσο, όπως τόνισε, οι επιστήμονες έχουν κάθε δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ερευνητική διαδικασία.
«Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να μιλήσουν πριν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές είναι οι ανασκαφείς και τα μέλη των ομάδων που του υποστηρίζουν», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.
 
Την ίδια ώρα, αναφορικά με το πρόσφατο ξέσπασμα της επικεφαλής της ανασκαφής στο λόφο Καστά, σχετικά με τα σενάρια χρονολόγησης του ταφικού μνημείου, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι η κυρία Περιστέρη είναι αφοσιωμένη σε ένα δύσκολο ανασκαφικό έργο.

«Θα πρέπει κανείς να την αφήσει στην ηρεμία της, να της δώσει τον χρόνο να αφοσιωθεί σε αυτή τη δουλειά που πρέπει να εξελιχθεί ομαλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα σχετικά με δημοσίευμα που θέλει μακεδονικά νομίσματα να έχουν βρεθεί στην Αμφίπολη, η κυρία Μενδώνη είπε ότι στον αρχαιολογικό χώρο έχουν εντοπιστεί «κατά εκατοντάδες», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν μέσα στο μνημείο.
Τέλος, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού αποκάλυψε ότι η επιστημονική ομάδα ασχολείται τώρα με την είσοδο στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Κάστα, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εργασίες.
Όσον αφορά στον αν υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, η κυρία Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ενδείξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.