Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πόσο επωφελήθηκαν οι ακτές του Θερμαϊκού από τις αφίξεις τουριστών;

Πανηγυρίζουν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής για τη μεγάλη αύξηση στις αφίξεις τουριστών που υπήρξε προς τα εκεί και δικαίως μάλιστα, καθώς η γειτονική μας περιοχή παρουσιάζει πλεονεκτήματα απείρως μεγαλύτερα από άλλες περιοχές της χώρας. Το ερώτημα είναι κατά πόσο επωφελήθηκαν οι ακτές του Θερμαϊκού από τη μεγάλη φετινή αύξηση του αριθμού των ξένων τουριστών. Καθώς, όπως έχουμε υπόψη μας, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής μας ήταν η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν σταματήσαμε να το φωνάζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα: Απαιτείται να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός και περισσότεροι πόροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και το δήμο Θερμαϊκού για την προβολή των ακτών του Θερμαϊκού τόσο στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό. Και επιτέλους, να πάψει η δημοτική «Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού» να ασχολείται με τις κηδείες και τους πεθαμένους και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο αντικείμενό της. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί.
Ας παρακολουθήσουμε όμως το ρεπορτάζ για τις αφίξεις τουριστών στη Χαλκιδική:
Με θετικό πρόσημο και περισσότερες από 600.000 αφίξεις, εκτιμάται ότι θα κλείσει τον Οκτώβριο η φετινή τουριστική σεζόν για τη Χαλκιδική, η οποία παρά τις μεγάλες απώλειες από την ουκρανική και τη ρωσική αγορά, φαίνεται ότι θα σταθεί "στα πόδια της", καθώς ιδίως τα μεγάλα και μεσαία ξενοδοχεία της διατηρούν υψηλές μέσες πληρότητες, της τάξης του 85%, ακόμη και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αφίξεις -αεροπορικές και οδικές (σε αναλογία 60% προς 40% περίπου)- εκτιμάται ότι θα είναι φέτος αυξημένες κατά 5% ή και 7% σε σχέση με πέρυσι, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων (ΕΞΧ) και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι περίπου 30.000 αναμενόμενες αφίξεις από την Ουκρανία δεν έγιναν ποτέ, λόγω των γεγονότων στην Κριμαία, ενώ και ο τουρισμός από Ρωσία εμφανίζεται μειωμένος κατά 5%-6% (με βάση τα στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις μέχρι και τον Αύγουστο).
Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής είδαν φέτος να επισκέπτονται την περιοχή τουρίστες από αγορές που την είχαν ...ξεχάσει επί χρόνια, όπως η Πολωνία και το Βέλγιο, ή την ανακάλυψαν τώρα, όπως η Ολλανδία, ενώ μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στον εισερχόμενο τουρισμό από Γερμανία. Τα γεγονότα αυτά λειτούργησαν θετικά στο να ισορροπήσει κάπως η "πλάστιγγα", που έγειρε εξαιτίας της απώλειας μεριδίων από τον ουκρανικό και ρωσικό τουρισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.