Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στη μεταφορά μαθητών

Σοβαρές ποινικές ευθύνες επισημαίνουν οι γονείς και καταθέτουν την Τρίτη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία
Εκατοντάδες μαθητές των δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης με τους γονείς τους, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας συλλαλητήριο στα «πράσινα φανάρια» της περιοχής αεροδρομίου, διαμαρτυρόμενοι για την εξοργιστική αδιαφορία των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους.

Φωνάζοντας τα συνθήματα «τέλος στην ταλαιπωρία μαθητών και γονιών», «η ζωή μας απειλείται», υποσχέσεις και αδιαφορία, πάλι χωρίς λεωφορεία» και το πιο χαρακτηριστικό «ψωμί, παιδεία, λεωφορεία», οι αγωνιζόμενοι μαθητές και γονείς έκλεισαν για αρκετή ώρα τη μία πλευρά του οδοστρώματος, αυτή που οδηγεί από το αεροδρόμιο προς τη Θεσσαλονίκη. Και αφού διάβασαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το ΙΚΕΑ, όπου και διαλύθηκαν.
Όπως ανακοινώθηκε στη συγκέντρωση, το πρωί της Τρίτης πρόκειται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, όπου θα επισημαίνονται οι τεράστιες ποινικές ευθύνες όσων αδιαφόρησαν για την εξοργιστική καθυστέρηση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, με συνέπεια εκατοντάδες μαθητές να διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους, ακόμη και για τη ζωή τους.
Οργανωτές της κινητοποίησης ήταν οι Ενώσεις συλλόγων γονέων μαθητών Θερμαϊκού και Θέρμης. Και όπως τόνισαν εκπρόσωποί τους: Σε μία περίοδο που οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα για να συντηρηθούν, υποχρεώνουν τους γονείς να μεταφέρουν αυτοί τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων. Το οικονομικό κόστος της μεταφοράς των μαθητών γίνεται δυσβάστακτο και σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις των γονιών, γίνεται πολλές φορές αδύνατη η μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο. Κυβέρνηση και Περιφέρεια είναι υπόλογες απέναντι σε χιλιάδες οικογένειες, καθώς όχι μόνο δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία, αλλά στην ουσία επιδιώκουν να φορτώσουν ακόμη ένα βάρος στην πλάτη των γονιών.
Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε διατυπώνεται η απαίτηση από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια:
-Να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να μπουν τα απαραίτητα δρομολόγια χωρίς καμία καθυστέρηση
-Να υπάρχει αποκλειστική δημόσια δωρεάν και ασφαλής μεταφορά των μαθητών
-Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών. Η δημόσια ασφαλής μεταφορά των μαθητών είναι κοινωνικό δικαίωμα και δεν χωράει στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Τη συμπαράστασή τους στους διαμαρτυρόμενους μαθητές και τους γονείς τους, εξέφρασαν με την παρουσία τους στο συλλαλητήριο η βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, οι δήμαρχοι Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος και της δημοτικής παράταξης «Παρέμβαση Πολιτών Θέρμης» Σωκράτης Φάμελλος, καθώς επίσης εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.