Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτυπά σήμερα το πρωί για χιλιάδες μαθητές, καθώς σε όλα τα σχολεία της χώρας πραγματοποιείται ο καθιερωμένος αγιασμός. Από χθες το βράδυ οι μαθητές όλων των βαθμίδων έφτιαξαν την τσάντα τους και περιμένουν με ανυπομονησία τη σημερινή ημέρα, κυρίως για να δουν τους φίλους τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τις νέες τους τάξεις και τους καθηγητές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή ημέρα για τους μαθητές της Α΄τάξης του Δημοτικού που θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα του «μεγάλου σχολείου».
Ο υπουργός Παιδείας σε συνάντηση με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος διαβεβαίωσε ότι στα σχολεία όλα θα είναι απολύτως τακτοποιημένα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου κι ότι η χρονιά ξεκινά, αν λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα, αρκετά καλά. Επίσης, δήλωσε ότι έχει ήδη ασχοληθεί λεπτομερώς με το θέμα του πειθαρχικού δικαίου και των αναγκαίων αλλαγών που χρειάζονται ενώ, για το θέμα της αξιολόγησης, είπε πως θα ξεκινήσει διάλογος με τη Δ.Ο.Ε. μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι με το ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους: «Τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στις θέσεις τους και συγκεκριμένα: 11.844 νηπιαγωγοί, 44.432 δάσκαλοι και 70.757 καθηγητές, δηλαδή 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν αναλάβει υπηρεσία. Επίσης, τοποθετήθηκαν έως και σήμερα 4.900 αναπληρωτές.
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν ακόμη 10.000 αναπληρωτές, με βάση τα πραγματικά κενά που θα προκύπτουν και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν στις κατευθύνσεις, τα επαγγελματικά λύκεια και τα ειδικά σχολεία.
Επιπλέον 1.100 αναπληρωτές θα είναι έτοιμοι για να καλύψουν κενά που θα δημιουργηθούν λόγω εκτάκτων περιστάσεων (λόγοι υγείας, κυήσεως, συνταξιοδοτήσεως κ.ο.κ). Εκτιμούμε, πως παρόλες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στους θεσμούς του κοινωνικού κράτους, τα κενά δεν θα υπερβούν τελικά το 1% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού. Πιστεύουμε, πως οριστική λύση της κάλυψης των κενών, θα δώσει η υπέρβαση του 1 προς 10 σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και η διενέργεια διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για 10.000 εκπαιδευτικούς».

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά με το διορισμό 9.000 εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ (ολοήμερα σχολεία με διευρυμένο πρόγραμμα) σε ειδικότητες, για τα οποία θα χρειαστούν ακόμη περίπου 3.000 δάσκαλοι. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ έκαναν λόγο για κενά 3.000 καθηγητών σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα .Η συνολική εκτίμηση για τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι περίπου 3.000. Σε αυτά, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, χωρίς να υπολογίζονται οι ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων.

Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.