Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Μια πρόταση για τον υγροβιότοπο και το camping της Επανομής

του Θοδωρή Τζίνα
Όσοι εναντιωνόμαστε στην πώληση του camping και της υπόλοιπης έκτασης στο «Φανάρι» από το ΤΑΙΠΕΔ, οφείλουμε να διατυπώσουμε μια εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου και να πείσουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης που ωφελεί πραγματικά και κατά προτεραιότητα την τοπική κοινωνία και όχι αποκλειστικά τους «επενδυτές».
 
Όπως είναι γνωστό η έκταση (3200στρ.) αποτελεί ενιαίο ακίνητο και έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Καταρχήν θα πρέπει:
1.    Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις προτεινόμενες χρήσεις, να παραμείνει σταθερή και δυναμική η διεκδίκηση επιστροφής της έκτασης στο Δήμο, σε εφαρμογή της τελεσίδικης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
2.    Το ακίνητο να κατατμηθεί σε δυο μέρη α) τον υγροβιότοπο (φυσικός χώρος) και β) το camping (ανθρωπογενής χώρος).
3.    Να διατηρηθεί η προστασία του αιγιαλού και η ελεύθερη πρόσβαση-χρήση αυτού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ
Α. Για τον υγροβιότοπο (2600στρ.)
1. Παραμένει φυσικό τοπίο ως οικολογικό πάρκο όπως προβλέπουν οι «συμβάσεις» προστασίας (natura, Καταφύγιο Αγριας Ζωής, κλπ), με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξή του.
2. Ίδρυση φορέα διαχείρισης. Πιθανά με συμμετοχή και άλλων φορέων (Περιφέρεια, πανεπιστήμιο, κ.α.)
3. Ειδική περιβαλλοντική μελέτη και καθορισμός των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως: αναψυχή (κολύμπι, πεζοπορία, ποδήλατο, Bird watching κα),  περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλιεία κλπ.

B. Για το camping (600στρ.)
Η επικρατούσα άποψη για την συνολική παραχώρηση και αξιοποίηση από ιδιώτη πρέπει να ανατραπεί. Για να πειστεί η τοπική κοινωνία (άνεργοι, χειμαζόμενοι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων), θα πρέπει να διατυπωθεί μια πρόταση εφικτή και οικονομικά αποδοτική για τους κατοίκους.
Η γνώμη μου είναι ότι η πρόταση δεν πρέπει να παρουσιάζει μονομέρεια, να μην είναι μονοθεματική. Αντίθετα προτείνω στον χώρο να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές χρήσεις που θα κρατούν ζωντανό τον χώρο όλο τον χρόνο και όλη τη μέρα. Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πολυσθενές πάρκο με δραστηριότητες που θα συνδέονται με τον παρακείμενο βιότοπο και τις παραλίες, επίσης να ενταχθούν και αστικές χρήσεις.
Ενδεικτικά:
1.        Στέγαση του φορέα διαχείρισης του υγροβιότοπου, κέντρο ενημέρωσης,
2.        Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (από το Υπ. Παιδείας / Δνση Εκπαίδευσης)
3.        Ξενοδοχειακή μονάδα μεσαίας δυναμικότητας. Ιδιωτική επένδυση σε μέρος της έκτασης (πχ 100στρ.) που θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση. Εκτός κλασικού τουρισμού θα υποστηρίζει τις άλλες δράσεις (βλ. 2,4,6). 
4.        Συνεδριακό κέντρο (ενταγμένο σε ένα από τα τρία παραπάνω).
5.        Εγκατάσταση του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (το ΕΚΒΥ σήμερα στεγάζεται στη Γεωργική Σχολή) ή άλλου αντίστοιχου ερευνητικού κέντρου (ΕΘΙΑΓΕ, ωκεανογραφικό κέντρο,  κλπ )
6.        Φιλοξενία τοπικών συλλόγων ή φορέων, (αναλαμβάνοντας ο καθένας το κόστος εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας του τμήματός του). Για παράδειγμα:
·               Τα γήπεδα ποδοσφαίρου κλπ, για δημιουργία προπονητικού αθλητικού κέντρου (πχ Αναγέννηση κλπ σωματεία ή και χρήση με αμοιβή από επαγγελματικές ομάδες),
·               Ναυτικός Όμιλος Επανομής, (ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος της Δημοτικής πλαζ που τώρα καταλαμβάνει),
·               Ιππικός Όμιλος Επανομής (εφόσον ανοίξει δραστηριότητες για το κοινό).
·               Σύλλογοι αλιέων
7.        Κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου ή/και ανοικτής πισίνας, (δημόσια ή ιδιωτική στην ανάγκη, επένδυση).
8.        Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου (η Επανομή είναι το μόνο δ. διαμέρισμα που δεν διαθέτει και το έχει απόλυτη ανάγκη), με χρηματοδότηση από ΓΓ Αθλητισμού ή χορηγία πχ ΟΠΑΠ.
9.        Ανοικτό θέατρο ή συναυλιακός χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, τοπικών φορέων και ιδιωτών. 
10.     Εγκατάσταση εκπαιδευτικής μονάδας (νηπιαγωγείο ή/και παιδικός σταθμός κλπ)
11.     Στέγαση Δημοτικών Υπηρεσιών
12.     Ενοικίαση χώρων σε ιδιώτες για άλλες εμπορικές ή ψυχαγωγικές  δραστηριότητες (αναψυκτήριο, εστιατόριο, θαλάσσια ή άλλα σπορ, θερινό σινεμά, κα).

Οι παραπάνω χρήσεις και δραστηριότητες, μπορούν να υλοποιηθούν ανεξάρτητα, δεν είναι υπερφίαλες και κρατούν το ανθρώπινο μέτρο, ενώ απαντούν σε μια σειρά κοινωνικών αναγκών. Παράλληλα δίνουν χώρο για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Μαζί και με άλλες προτάσεις που πιθανόν θα διατυπωθούν, μπορούν να αποτελέσουν ένα σταθερό και βιώσιμο πλέγμα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.